Hoppa till innehåll

Nr 18 2016

  • av

Tycho flyttas till säkrare plats

Tyvärr har tjuverierna av metallrika statyer i Malmö, Hörby, Lund m fl Skåneorter gjort att våra kolleger på astronomiska institutionen i Lund nu känner sig, tipsar Anders Nyholm,  tvungna att flytta Tycho Brahe-bysten vid Sölvegatan till säkrare ställe – institutionens innergård.

Bysten av danske skulptören Vilhelm Bissen är från Tycho-året 1901, den stod länge i Stadsparken, hängde med flytten till Sölvegatan och får nu ett säkrare hem, konfirmerar Eva Jurlander.

441017ce0619db13c9103459dca44f5d

Bildkälla: Lunds kommun

När jag var aktiv kulturjournalist skrev jag mycket om statystölderna i Malmö, där inget var heligt för tjuvarna som förmodligen utförde rena beställningsjobb. Pilgården, Kockum Fritid, Ac-va-kul, Rosengård, Kanotklubben (en förnämlig liten Carl Milles-kopia av indianen med kanot) m fl – alla besöktes och förlorade sina rara konstverk.

Lägg till detta vandalerna, t ex av den lilla fina buddastatyn i Kungsparken som sparkades itu. Buddan var ett utflyktsmål vid vilken folk, många kvinnor, la små skrivna lappar. Jag hittade buddans rester, stenbitarna, inne på kommunens upplag och försökte rädda dem för eftervärlden, men projektet fick inte godkänt.

Två sorters galaxstudier

Gislaved-Oxie-världsrymden… är en ganska så lång väg. Men nu har vår fjärrstyrare på Tycho Brahe-observatoriet visat sig på styva linan igen:

Som framgår av TBO-notisen kunde härom kvällen vår vän Per-Ola Fredriksson  från Gislaved koppla in sig till teleskopet och dess CCD-kamera och Per-Ola tog en snabb svit av exponeringar på nebulosor och galaxer. Bilden visar  en 30 sek exponering av galaxen M82, vars avstånd är ca 12 miljoner ljusår.  Galaxen är känd för sin närmast explosiva aktivitet. På bilden ser man spår av detta i galaxens centrum.

Peter Larsson (på plats) och Peter Linde (hemma i Lund) övervakade observationerna.

m82-perolaB

Foto:P-O Fredriksson/TBO

Ljusfläckarna är vintergatsstjärnor hemmavid – om inte någon rentav är en avlägsen bakgrundsgalax.

Men det är klart att teamet bakom HST aka Hubble Space Telescope ska vara värst. Nyligen släppte de denna bild på den elliptiska galaxen NGC 4889 framför hundratals bakgrundsgalaxer. Objektet  ingår i Coma-hopen och i dess mitt härbärgeras ett extremt massivt svart hål.

NGC 4889 kallas i HST-relisen för "the sleeping gigant", den sovande jätten,

Avståndet bedöms till 300 miljoner ljusår.

heic1602a

Bildkälla: NASA & ESA

Gravitationsvågorna i svensk press

Det har faktiskt skrivits en hel del läsvärda artiklar senaste dagar om den spektakulära upptäckten av gravitationsvågor. Carl-Olof Börjeson tipsar om den teoretiske fysikern Mikael Smedbäcks artikel i Svenska Dagbladet.

Tycho-PS:

Venfynd i Patrick Moores bildsamling

På nätet finns numera en gedigen Patrick Moore-samling med fotografier,  bilder och annat – uppsnappad av Christian Vestergaard. Bl a hittade vi fram till denna statybild från Ven, som Patrick besökte ett par gånger i sitt liv.

e006

Tycho spanar. Foto: Patrick Moore

Några fotos tog Patrick bevisligen inte i Malmö under IUAA-kongressen 1972. Vi får nog hjälpa de ansvariga bakom sajten med ett par bilder.

a202

Två giganter – Edmond Halley t v. Bildkälla: The Patrick Moore Collection

Vintergatans bortskymda galaxer

Radioastronomerna i Australien har kommit på tekniken att se "igenom" Vintergatans skymmande gas- och stoftmoln  och studera mängder av nyupptäckta galaxer på 250 miljoner ljusårs avstånd – en upptäckt som kan hjälpa oss förstå mysteriet med "The Great Attractor" som attraherar Vintergatan och tusentals andra galaxer.

Studien från ICRAR (The International Centre for Radio Astronomy Research) omfattar  883 galaxer, av vilka en tredjedel är nyupptäckta.

Hidden-galaxies-Animation-1

Bildkälla: ICRAR

ESO och Andy Warhol

Även stjärnor har som vi människor, som Andy Warhol predikade, rätt till fem minuters världsberömmelse. Senaste ESO-messet handlar om en nybildad stjärna som lyser upp kosmiska moln i sin omgivning.

Skyll inte allt på gravitationen!

Apropå veckans stora nyhet och Alla hjärtans dag:

zitat-sich-verlieben-ist-nicht-das-dummste-was-der-mensch-tut-die-gravitation-kann-aber-nicht-dafur-albert-einstein-207869

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.