Hoppa till innehåll

Nr 48 2016

  • av

Därför stödjer vi Projekt Naturum

Det är självklart att vi med vår bas på Tycho Brahe-observatoriet stödjer Käglinge Egnahemsförening och föreningens projekt med ett Naturum uppe vid vattentornet (inte under vattentornet men vid sidan av). Jag har skrivit ett stödinlägg till detta framsynta medborgarförslag, som ju presenterades för oss på vårt årsmöte av Per Ragnarson, och påpekat bl a följande:

* Att TBO  byggdes i stort sett parallellt med vattentornet, i början av 1970-talet. Observatoriet tillkom genom en motion i dåvarande kommunfullmäktige – samtliga i fullmäktige representerade partier skrev under motionen.

* Att mark, byggnader, asfaltparkering är i dag kommunägda, men verksamheten och innankråmet i de tre observatoriehusen i form av förnämliga teleskop (bla ett helt datorstyrt fjärranvändbart teleskop som möjliggör för observatörer runt om i världen att koppla upp sig) sköter Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe. Genom generösa bidrag från stiftelser som Malmö förskönings- och planteringsförening, Sten K Johnsson-stiftelsen m fl ligger vi idag i den så kallade  framkanten som folkobservatorium.

Naturrum 001

Skånskans artikel från 5 januari i år (ursäkta misslyckat photoshopande).

* Att redan från början hade vi  ett synnerligen gott förhållande till ansvariga på kommunen bakom vattentornet. Vi hade tillgång till innanmätet i tornet, där vi arrangerade utställningar, förvarade teleskop m m. Själv var jag uppe på toppen när vattentornet var så gott som färdigbyggt för att se om vi kunde använda det platta torntaket för radioastronomiska observationer.

* Att idag kan vi också, då vi är aktiva på kvälls- och nattid, få släckt vattentornet några timmar då upplysningen kan störa våra observationer.

* Att tiden har gått och ett helt annat begripligt säkerhetstänk har slagit igenom. Om detta finns inget att säga. Redan något år efter det att vårt observatorium färdigställdes brändes vår huvudbyggnad ner av pyromaner, bl a blev vårt bibliotek, stjärnkartor, kataloger, utsmyckning m m lågornas rov. Instrumenten i de bägge instrumenthusen berördes aldrig eftersom brandkåren snabbt kom på plats.

* Att sedan dess har vi ökat vårt eget skyddstänk pö om pö. Byggnaderna är idag väl säkrade och larmade.

* Att samtidigt, vilket för oss är positivt, söker sig fler och fler upp till Tycho Brahe-observatoriet. Vi har starkt fokus på barn- och skolverksamhet och har lyckats enrollera en astropedagog till oss, som sköter särskilt förskole- och grundskolesatsningarna. Företrädesvis på dagtid men även på kvällar.

800px-Oxie_vattentorn_och_Oxie_observatorium_2014

Mellan TBO och vattentornet blir det kanske en fast utsiktsplats med bord och bänkar för  fika och avkopplin, utanför tornets inhägnad.  Bildkälla: Wikipedia, 2014.

* Att till allt detta kan läggas  våra satsningar för övrig allmänhet – varje stjärnklar måndagkväll är allmänheten välkommen till oss för att "titta på stjärnorna". Dessutom arrangerar vi särskilda visningar när något spännande är på gång på himlavalvet, vilket sker härnäst 9 maj 2016 dår planeten Merkurius kan ses på dagtid passera över solskivan.

* Att följden är att mycket folk – utöver alla oxiebor som gärna tar en promenad t ex med sina fyrbenta vänner upp till Galgbackens topp – har hittat upp till oss, vilket har haft en hälsobringande sidoeffekt: Att de med mindre rent mjöl i påsen inte längre använder Observatorievägen eller området runt vattentornet för sina transaktioner. Inte så som vi misstänker de använde geografin här förut. Vattentornet har i dag dessutom kamerabevakning.

* Att det känns helt enkelt tryggare för oss med vanligt folk i rörelse runt oss.

vattentornet

Från bygget av inhägnaden. Bildkälla: boioxie.se

* Att idén om ett Naturum här uppe hos oss, till vänster vid öppningen nedanför vattentornet men utanför dess säkerhetsinhägnad,  med fikaplats, fasta bord och stolar, konstnärlig utsmyckning som pekar ut de historiska platserna runt om i landskapet etc, har vår välsignelse. Vi tycker att idén är lysande: Den "vertikala" astronomin är en del av naturen och ett Naturum betonar den horisontella delen av samma natur SAMTIDIGT som vi inser vår plats i en större lokalhistorisk kontext.

* Att det, slutligen, kan påpekas att vi i dag vet att just Tycho Brahe, som ju blev länsherre på Ven där han byggde sitt slott Uraniborg och sitt delvis underjordiska observatorium Stjärneborg, hade intäkter från gårdar runt om i Skåne. En av dessa gårdar bör inte ha legat så långt från vårt observatorium i dag! Bonden Jess Annders Benndtzenn i Oxie härad hade plikt att till Tycho Brahe leverera korn och reda pengar i stället för att Tycho bodde över och att bonden måste hålla ungkreatur för Tychos räkning.

* Att vår förhoppning är att det föreslagna projektet framtaget av Käglinge Egnahemsförening måtte vinna bifall.

Jupiterstor stjärna nära solen har tre planeter

Med hjälp av teleskopet TRAPPIST vid ESO:s La Silla-observatorium har astronomer upptäckt tre planeter som kretsar kring en ultrasval dvärgstjärna bara 40 ljusår från jorden:

Dessa världar, som är jämförbara med Venus och jorden i både storlek och temperatur, är de bästa målen hittills för forskare som söker efter liv utanför solsystemet. De är också de första planeterna som hittats hos en sådan pytteliten och ljussvag stjärna. Forskningsresultaten publiceras i tidskriften Nature den 2 maj 2016.

eso1615e

Bildkälla: ESO

TRAPPIST-1 är en ultrasval dvärgstjärna. Den är mycket svalare och rödare än solen, och knappt större än Jupiter. Sådana stjärnor är både mycket vanligt förekommande i Vintergatan och väldigt långlivade, men det är första gången som planeter har hittats kring en av dem. Trots att den ligger så nära jorden är stjärnan för ljussvag och för röd för att kunna ses med blotta ögat, eller ens med ett större amatörteleskop. Den ligger i stjärnbilden Vattumannen.

ESO-relisen finns här.

Tänkbar supernova på hemmaplan?

Vad är det som har glimmat till i Vintergatan? Parallellt med fotometriska mätningar har även Ice Cube.-maskineriet på sydpolen uppfångat neutriner. "… possibly a large amplitude nova or even a supernova, very close to the Galactic center".

Amplituden pekar åt visst håll men också att Vintergatans stoftmoln ligger i vägen.

vvv-wit-05

Mike Brown intervjuas

Planet 9-astronomen, Caltechs Mike Brown intervjuas på en blogg på denna Discovery-sajt och påpekar att det behövs åtminstone 20 nätter med Subaru-teleskopet för att upptäcka den mystiska planeten – om den finns.

Brown-1024x328

Bildkälla: Discovery Magazine

Ny novell av Tora

– Nu är Lightspeed Magazine ute med min novell i majnumret, tipsar Tora Greve.

Detaljer på Toras blogg:
titatigerforlag.se

Väderutmaning för indiskt robotteleskop

På Mount Abu i västra Indien håller astronomer på med bygget av ett robotstyrt teleskop. I en artikel diskuteras konstruktionen av kupolen, som även den ska fjärrstyras.

Indierna har en sak som vi inte har på TBO med  vår fjärrstyrare: Monsunstormar.

Monsunen gör att Mount Abu-instrumentet ligger i malpåse under några månader varje år.

Antalet stjärnklara nätter imponerar dock: Runt 200/år.

Den gåtfulla Merkurius

Inför Merkurius-passagen 9 maj (idag om en vecka – info kommer!), är det dags att fräscha upp ens kunskaper om minstingen i planetsystemet. 2014 dokumenterade Mars-rovern Curiosity Merkuriuspassagen så här – ett oslagbart "ffg" den gången:

PIA18389-MarsCuriosityRover-MercuryTransitsSun-20140603

Bildkälla: NASA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.