Hoppa till innehåll

Nr 69 2016

  • av

Stjärndans runt Vintergatans svarta hål

Ett europeiskt team av astronomer har använt det nya instrumentet GRAVITY vid ESO:s Very Large Telescope för att samla in spännande observationer av Vintergatans centrum genom att för första gången kombinera ljuset från de fyra 8,2-meters enhetsteleskopen.

Dessa resultat, nu offentliggjorda från ESO,  ger oss en försmak på den banbrytande forskningen som GRAVITY kan producera när det undersöker de extremt starka gravitationsfälten nära det centrala supermassiva svarta hålet och testar Einsteins allmänna relativitetsteori.

eso1622b

En bild av Vintergatans centrum. För interferometriska observationer med GRAVITY använde man sig av stjärnan IRC 16C som en referensstjärna, medans det verkliga målet för observationerna var stjärnan S2. Positionen av Vintergatans centrum, som innehåller ett (osynligt) svart hål som är 4 miljoner mer massivt än solen, är markerat med ett rött kors.

Bildkälla: ESO/MPE/S. Gillessen et al.

Instrumentet GRAVITY använder de fyra 8,2-meters enhetsteleskopen vid ESO:s Very Large Telescope (VLT), och även från väldigt tidiga resultat så är det redan uppenbart att det kommer att producera vetenskap i världsklass.

GRAVITY är en del av VLT:s interferometer. Genom att kombinera ljuset från de fyra teleskopen kan det uppnå samma spatiala upplösning och precision för positionsmätningar som ett upp till 130 meter i diameter stort teleskop. Den motsvarande vinsten i upplösningkraft och precision för positionen – en faktor 15 jämfört med VLT:s individuella 8,2-meters enhetsteleskop – kommer att möjliggöra det för GRAVITY att göra otroligt noggranna mätningar av astronomiska objekt.

En av GRAVITY:s primära mål är att göra detaljerade observationer av omgivningen till det 4 miljoner solmassor tunga svarta hålet i Vintergatans centrum. Fastän positionen och massan hos det svarta hålet är känt sedan 2002 kan noggranna mätningar från GRAVITY av rörelserna hos stjärnorna som går i nära bana runt det göra det möjligt för astronomer att undersöka gravitationsfältet omkring det svarta hålet i oöverträffbar detalj, vilket ger oss ett unikt test av Einsteins allmänna relativitetsteori.

Med detta i åtanke så är de första observationerna med GRAVITY redan väldigt spännande. Teamet bakom GRAVITY  har använt instrumentet för att observera en stjärna känd under namnet S2, som avslutar ett varv runt det centrala svarta hålet varje 16 år. Dessa tester har gjort imponerande demonstrationer av GRAVITY:s känslighet eftersom det var möjligt att se denna bleka stjärna efter bara några få minuter av observationer.

Forskarlaget kommer snart att kunna observera positionerna hos stjärnor som går i bana runt det svarta hålet med ultrahög precision, jämförbart med att mäta positionen hos ett objekt på månen med en precision på bara några få centimeter. Detta kommer att göra det möjligt att bestämma om banorna hos stjärnorna omkring det svarta hålet följer vad som förutspås av Einsteins allmänna relativitetsteori. De nya observationerna visar att Vintergatans centrum är ett så perfekt laboratorium som man kan hoppas på.

Under 2018 kommer S2 stjärnan att vara vid sin närmaste punkt till det svarta hålet, bara 17 ljusår bort och kommer då att färdas med en hastighet av 30 miljoner kilometer i timmen, eller 2.5% av ljusets hastighet. Vid så korta avstånd kommer effekterna från den allmänna relativitetsteorin vara som starkast och observationerna med GRAVITY kommer att ge sina viktigaste resultat.  Denna möjlighet kommer inte att upprepa sig på 16 år.

Inte vilken beach boy som helst

Påpassligt med ovanstående skickade mig Lars Olefeldt denna bild på "badpojken" Albert Einstein från 1932:

TBmOdqB

Bildkälla: art.com

Jag satt just och bläddrade i en bok av Dieter Hoffmann med titeln Einsteins Berlin: och frågan är om vi inte borde ta oss dit på en ASTB-resa och besöka klassiska Einsteinfällor som Einsteintornet i Potsdam, Treptow-observatoriet, Funkturm vid vilket Einstein invigde en utställning om radiomediets demokratiska förmågor 1930… Några år senare började nazisterna använde radion i propagandans syfte. Einsteins förhoppningar kom på skam.

Den dansktyske skulpturen Harald Isenstein gjorde en byst av Einstein, som placerades i Einsteintornet 1928. När Hitler-astronomerna tog över i Potsdam såg de omedelbart till att bysten försvann ner i källarprången. Men på den tomma sockeln placerade någon en – sten!!!

a049f82982f06e3f1e3b8526c8f9c83c

Harald Isensteins huvud av Einstein i Potsdam.

Isenstein gjorde även byster av  Niels Bohr, Robert Storm Petersen m fl kända danskar,  och hans museum ligger i Korsör.

Flytande vatten på Pluto?

Det finns tektoniska tecken på att det kan finnas flytande vatten under ytan på Pluto.

Orsaken till att allt inte är jättenerfryst på dvärgplaneten har med värmen från radioaktivitet i himlakroppens inre att göra.

Äntligen!

Nu går vi mot mörkare tider igen, och för varje dag närmar sig hösten och vintern med dess stjärnprakt. Jag längtar efter min favoritstjärnbild, som inte är Cassiopeia, utan Orion. Stjärnbilden som har nästan allt!

Orion_3008_huge

Bildkälla; Mouser/Wikipedia

Visst vattnas det i munnen!

GLA´ MIDSOMMAR – TROTS ALLT!

midsommarbukett

Fira gärna helgen med denna snapsvisa (SM-vinnare 2006) till nubben, nypotatisen och matjessillen:

Melodi: Skånska slott och herresäten 

När Einstein studerade massan och ljuset 
så ljusnade plötsligt problemet med ruset: 
Ett glas med en hel massa Renat uti 
förvandlas i kroppen till ren energi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.