Hoppa till innehåll

Nr 77 2016

  • av

Perseiderna på gång in

Om knappt en månad är den årliga meteorsvärmen Perseiderna över oss, och naturligtvis kommer Tycho Brahe-observatoriet att  vara öppet på kvällstid runt 10-11-12 august. Det brukar krylla av folk och husdjur när stjärnfallen drar på, och även om halvmånen är på plats så är den på väg ner från vår horisont i Oxie.

Förhoppningsvis kommer även  ISS, den internationella rymdstationen, att traditionellt gästa oss och imponera med sin exakta ankomsttid (jfrt med Skånetrafiken).

perseids_strip

Perseider över campingen i danska Nyköbing Mors 2015. Bildkälla: spaceweather.com

En del uppgifter gör gällande att Perseiderna i år kan bli fler och ljusstarkare än vanligt, detta beroende på att Jupiter stört banan och föst svärmen närmare jorden. Två meteorforskare vid namn  Mikhail Maslov och  Esko Lyytinen har räknat på saken och kanske, kanske kan vi "ideellt" (kalllas bland expertisen ZHR, Zenit Hour Rate) se uppåt 150-160-180  stjärnfall i timmen. Även den franske meteorkännaren Jérémie Vauballion är inne på detta spår.

GS_20130811_Perseid_3971

En perseid fångad 2013. Foto: Göran "Astrofotografen" Strand, vars sajt finns här.

En bra början i ens planering för Perseiderna i år är denna pdf från den internationella meteororganisationen IMO.

Info kommer självklart här och på våra egna hemsidor.

Första Juno-bilden av Jupiter

10 juli togs denna Jupiter-bild på 4,3 miljoner km:s avstånd från gasjätten i vårt planetsystem. Röda fläcken syns liksom liksom tre av de fyra klassiska Jupitermånarna.

I slutet av augusti väntas högupplösta närbilder från JunoCam börja dyka upp på allvar.

pia20707_figa

Bildkälla: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

Snölinje definierad

Teleskopet ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) har för första gången kunnat urskilja en protoplanetär skivas snölinje. Bortom denna linje är temperaturen i skivan omkring en ung stjärna tillräckligt låg för att snö ska kunna bildas.

210269036_cf289ec3-ae03-4eef-94ea-41b735f77e5e

Snölinjen kunde observeras för första gången tack vare en dramatisk ökning i den unga stjärnan V883 Orionis ljusstyrka. Stjärnan värmde snabbt upp skivans inre delarna, med följden att snölinjen drevs ut till mycket större avstånd än vad som är vanligt för en protostjärna.

Forskningsresultaten publicerades 14 juli 2016 i tidsskriften Nature.

Budskap från Fyris

– "Universum är ungefär hur stort som helst", det  är rubriken på en essä i tidskriften Sans, nr 3 juli – september 2016, skriven av Ulf Danielsson, rapporterar Carl-Olof Börjeson.

Unik pulsar i Vintergatan

Fyren bör den kallas på svenska, The Lighthouse Nebula,   som ligger 23 000 ljusår från oss och som har skapats av den häftiga vinden från en pulsar. Pulsaren/neutronstjärnan slängdes ut i Vintergatan i samband med  en supernovaexplosion och rör sig nu genom det interstellära mediumet med en hastighet av 1000 km/sekund. Nån riktigt tydligt chockvåg framför pulsaren kan inte detekteras – ännu. Men väl en mystisk svans bakom.

Jetströmmen som utgår från pulsaren är den största vi känner till i Vintergatan (37 ljusår lång) och t h kan vi se att den delvis har brutits itu. Vad som ligger bakom detta "brott"  vet vi inte exakt.

En forskare som specialiserat sig på objektet är italienskan Lucia Pavan, nu universitetsastronom i Genève, och här finns ett  av hennes senaste papers liksom här.

A pulsar moving at supersonic speeds about 23,000 light years from Earth.

 Bildkälla: NASA/CXC/ISDC/L Pavan et al

Figure-15-Images-of-PSR-J1101-6101-and-its-PWN-obtained-from-merged-Chandra-ACIS-I

 Bildkälla: Chandra/ACIS

Månpassage nr 2

NASA:s så kallade Deep Space Climate Observatory (DSCOVR)ligger så långt ut att med jämna mellanrum kommer månen emellan och passerar (med baksidan mot sonden) över jordklotet. Nu har det hänt för andra gången på ett år:

Fakta här:  http://goo.gl/qCQX9C

Humor bakom Tychos rygg

När den holländske kartografen Wilhelm Janzsoon Blaeu  kom till Ven och Tycho Brahe hade han med sig en helt svart glob, på vilken han tänkte överföra Tychos noggrant kartlagda stjärnor. Så skedde med Tychos välsignelse, och Blaeus mångfaldigade stjärnglober är i dag dyrgripar.

Förstod Tycho holländarens  skämtsamhet? På den stjärnbild som föreställer konstellationen Skeppet Argo har Blaeu frimodigt placerat en stolt fladdrande holländsk marinflagga i mastens topp.

– Plezierig!, som holländarna säger. 

5149f82b9d8e3d7b53df859b63e33082

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.