Hoppa till innehåll

Nr 140 2016

  • av

"Stekta ägget" studerat av svenska radioastronomer

Våra inhemska radioastronomer ligger i den berömda framkanten av forskningen i radiospektrumet. Nu har ett team från Onsala – plus kolleger runt om i världen – med astronomen Sofia Wallström som första namn med hjälp av det fantastiska ALMA-maskineriet studerat stjärnan IRAS 17163-3907, förbunden med Stekta ägget-nebulosan ("Fried egg").

* Det är första gången jag som glad nyhetsjagande amatör i den astronomiska bisnissen lär mig något om fenomenet med yellow hypergigants ("gula hyperjättar"): Stjärnor med stor omsättning, framför allt med enorma massutflöden.

eso1136a

Stekta ägget med stjärnan i mitten. Bildkälla: ESO/E. Lagadec

* Skapelseberättelsen i korthet. Initialt  rör vi oss med massiva stjärnor i spannet 8-40 solmassor, som efter  kort tid på huvudserien (10 miljoner år, ca) utvecklas till stora och röda superjättar. De allra massivaste, de med över 20 ggr solmassan, genomgår på extremkorta tiden 100-1000 år det gula hyperjätte-stadiet, därefter rundar de av med att bli luminösa blå variabler och allra sist Wolf Rayet-stjärnor (klassikerna, upptäckta redan på 1800-talets mitt)

* Utvecklingen är dramatisk, och radioastronomerna har nu utforskat stjärnans massutflöden och den CO-anrikade klumpartade ("clumpy") stoftring som ingår i nebulositeten. Stjärnvinden är intensiv och samspelet med den interstellära materian är komplex. Det ingår dessutom en båge ("western arc") och en sporre ("spur") som är lätt svårbegripliga, så ALMA lär få göra fler närstudier framöver. Är allt här skapat av stjärnan eller finns det en annan förhistoria?

* Frågan ställs om IRAS 17163-3907 rentav är ett binärt system och om det kan förklara t ex torsons/CO-ringens utseende runt stjärnan.

* Spännande, spännande!

PS.

Sofia Wallström skrev vi om på W-bloggen när hon forskade ombord på det flygande IR-observatoriet – SOFIA!

I år lade hon fram sin doktorsavhandling The death throes of massive stars, där "Stekta ägget" är en viktig ingrediens.

Hon är numera via en postdoctjänst knuten till radioastronomin på Taiwan.

sofia_wallstrom_690x330px

Bildkälla: Chalmers

Jordens öde

Mer från ALMA! Vad händer när solen om fem-sex miljarder år övergår från en fin och lugn gul sol till en röd jätte och till en planetarisk nebulosa-stjärna? Det har nu utretts av några forskare som fokuserat på stjärnan  L2 Puppis (d = 64 pc), som tillhör den asymptopiska jättegrenen i Hertzsprung-Russel-diagrammet.

Det senare  låter abrakadabra men astronomer älskar att svänga sig med obegripligheter. Här får det räcka med att påpeka att det handlar om en stjärna i sent utvecklingsstadium, dit solen kommer, en stjärna där först vätet, sen allt helium förbrukats.

L2 Pup A har en planet med massan  mB = 12 ± 16 MJup. L2 Pup B. Kanske den kan lära oss, trots dess storlek, vad som händer med oss själva och vår hemplanet.

Medborgarastronomer hittar unikt neutronstjärna/pulsar-par

Citizen science har resulterat i detta sensationella neutronstjärna/pulsar-fynd.

Selfie från XMM-Newton

När den  röntgendetekterande sonden XMM-Newton sändes upp i slutet av december 1999, riktades kamerorna även mot jordklotet – och vi fick denna selfie efter en tid in i år 2000.

Begreppet selfie tror jag inte fanns vid denna tid, by the way.

1-imagexmmnewt

Bildkälla: Nasa

Patricks månintresse

Patrick Moores intresse för månen skrev han om i första numret av The Sky at Night Magazine. Artikeln återges nu i samband med att det gått fyra år sedan han avled.

John Glenn ur tiden – den äldste (hittills) i rymden

John Glenn, USA:s förste "riktige" astronaut i rymden, har ju gått ur tiden. Han levde på jordklotet 1921-2016 e Kr.

Lars Olefeldt  erinrar om "Glenn över sjö och strand" och vi noterar att han blev en stark förespråkare för det amerikanska rymdprogrammet som senator. På 90-talet blev han dessutom den äldste i rymden, 77 år gammal. Detta har inbjudit till diverse kommentarorer genom åren, som denna av Paige Calloway:

johnglenncartoon

John Glenn tillhörde som hela Mercury-gänget ens ungdoms hjältar. De var gjorda av det rätta virket.

Dikt om vintersolståndet

Tack till idrottskompisen, Gammeldansken Thorild Nilsson, som lovar läsa denna av honom själv författade dikt

HÖGT när han sitter på tåget över Öresund 21 december:

Vintersolstånd

om än sent omsider

Det vänder igen

mot ljusare tider

I denna stund

är livet en fröjd

Då solen på himlen

åter tar höjd

Vintersolståndet, när solen rör sig förbi ekliptikans sydligaste punkt,  inträffar när våra klockor visar 11:44. För den som rest ett halvt varv runt jorden visar klockorna vid samma himlahändelse 23:44 – 20 december!

beautiful-winter-solstice-scenery1366x76854654

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.