Hoppa till innehåll

Nr 16 2017

Gasjättenytt 1:

Amatörastronomer spanar in Jupiter – under svensk ledning

Nej. Youtube-filmen nedan kommer inte från NASA eller Juno-missionen. Stortack till Hans Bengtsson, som tipsar om denna Jupiter-animation, sammanställd av bilder som ett drygt 90-tal amatörastronomer världen över tagit tiden 19 december 2014-31 mars 2015 – med de svenska SAAF-amatörerna i spetsen.

På astronet.se-sajten berättar Peter Rosén den spännande historien om detta unika bidrag till Juno-projektets samarbete mellan proffs från JPL/NASA och de Jupiter-observerande amatörastronomerna.

Citat från astronet.sajten för er som inte orkar surfa in:
" Med Johan Warells hjälp har vi kontaktat några av de bästa planetfotograferna runt hela världen för att få tillstånd att använda deras bilder tagna mellan den 19 december 2014 och den 31 mars 2015
Efter insamlandet har Johan och Stoffe (Christoffer Svenske) jobbat många timmar under flera månader med att göra om dem till cylindriska projektioner.
Därefter har jag jobbat tusentals timmar senaste året med att justera geometrin, färgkorrigera och slutligen stacka och stitcha ihop dem till 54 hela högupplösta kartor. Från dessa har jag interpolerat fram en ny mellanliggande bild mellan varje kartpar för att få en mjukare och långsammare rörelse i animationerna.
I grunden påminner tekniken om den vi använde i vår första film "Voyager 3" https://vimeo.com/98291257 men den betydligt högre upplösningen har krävt många nya lösningar.
Här kan man nu följa den stora röda fläckens (GRS) rotation, molnbandens virvlar och även små detaljers framfart under 250 jupiterotationer."
 

Detta är fullkomligt fanatics, jag menar fantastiskt, och det är bara att gratta Peter, Johan m fl i Jupiter-communityn. Ni är inte kloka, men det har säkert era husläkare redan påpekat.

Gasjättenytte 2:

Saturnus ringar synades på ASTB-kursen

Vi har haft en väldigt trevlig kurs ute på Tycho Brahe-observatoriet i vinter tillsammans med  Medborgarskolan, och ett stort tack till alla kursdeltagare, som lojalt kommit tisdagkväll efter tisdagkväll. Flera har blivit medlemmar i föreningen. Ett tack också från min sida till sidekicken Peter Linde, som dragit ett tungt lass – han sista föreläsning i tisdag på temat "Jakten på liv i universum"" ansågs av några kursare vara den bästa de upplevt!

Mitt uppdrag har varit blygsamt, men jag har iaf berättat lite astronomihistoria och briefat om senaste nytt. Bland annat om Cassini-sonden, som nu är inne på upploppen runt Saturnus. Jag vet inte hur många 10 000-tals bilder som Cassini sänt över till oss på jorden, men de senaste är speciellt intressanta – detta därför att de är obehandlade och också visar hur kosmisk strålning och elektriskt laddade partiklar slår in i bilderna. Då blir resultaten detta – med täthetsvågor a la Bertil Lindblads även på plats i detta planetära minisammanhang:

pia21060_figa_1041_new

Och så denna dokumentation:

PIA21059_hires

På den undre bilden skymtas mängder av så kallade "propellrar" i ringarna, ett resultat av gravitationspåverkan från osynliga små himlakroppar inbäddade i ringarna.

"Broen" mellan LMC och SMC

Nya bevis på materiebryggor – bestående av variabla RR Lyrae-stjärnor bl a –  mellan Stora och Lilla Magellanska molnen har noterats.

Detta är en av Gaia-sondens många upptäckter.

magellanic_clouds_starbridge_line

Bildkälla:V Belokurov, D Erkal, A Mellinger

Språkligt:

Säkrare meteorsvärms-förutsägelser med – s(he)

Här finns en ny  studie av de klassiska meteorsvärmarna, av vilka vår favorit Perseiderna i augusti är en.

För första gången hittar jag här i denna rapport en engelsk motsvarighet till vårt nya unisexiga uttryck för han och hon, nämligen hen – (s)he.

Vad säger Galilei?

Vi, det vill säga W-bloggsduon Christian Vestergaard och övertecknad, försöker hitta en rolig pratbubbla till denna teckning av Galileo Galilei. Kom med förslag!

16406853_1356117121118506_2883636497333708485_n

Avrapportering i nästa nummer!

2 kommentarer till “Nr 16 2017”

  1. Här sitter jag med foten i fågelbadet, och gåspennan i handen. Är det en fågelkikare jag tittar i ?

  2. Här sitter jag med foten i fågelbadet, och gåspennan i handen. Är det en fågelkikare jag titta i?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.