Hoppa till innehåll

Nr 27 2017

  • av

Ny bok om Sophie Brahe:

Tycho var hennes lärde bror

Vi vet inte om hon föddes 1556 eller 1559, men vi vet att hennes benknotor ligger på Torrlösa kyrkogård utanför Svalöv och att hennes magnum opus, en mäktig lunta med släktforskning, finns bevarad på Lunds universitetsbibliotek.

Sophie Brahe, "Tychos lärda syster", har fått en skola namnad efter sig i Berlin. Fint. I Sverige? I Sverige finns en och annan sak som i alla fall erinrar om henne, varför Marie och Lennart Hultqvists nya bok Sophie Brahe: Vetenskapen, kärleken, stjärnbrodern (MonitorFörlaget, Kristianstad) tas emot med öppna armar. Det är en behändig liten bok, en sorts Baedeker till hennes liv och de platser hon var knuten till (född på borgen i Knutstorp, t ex). Mycket om henne är döljt i dunkel, vilket författarparet är noga med att påpeka.

Sophie-Brahe

Ett och annat skönlitterärt verk har skrivits om lärda Sophie, men här får vi kalla fakta och tolkningar av de få fakta vi har om denna adelsdam som liksom sin bror utmanade samtiden. Hon inte bara sysslade med astronomi, astrologi, alkemi, läkemedel, trädgårdsodling, hon följde dessutom kärlekens sång när det gällde valet av livskamrater, framför relationen med guldmakaren och slarvern Erik Lange (som konstigt nog förblev vän med Tycho). Inte minst Langepartiet utmanade tjocka släkten. Men Sophia gick sin egen väg, varför hennes liv också kom att pendla mellan lyx och yttersta nöd.

Vi ska ha klart för oss att Tycho tyckte mycket om sin lillasyster, han  skriver positivt om henne och utpekar henne  – "Urania" –  som en av samtidens lärdaste kvinnor. I Tychos ögon hade den kända italienskan Fulvia Olympia Morata  en värdig utmanare i Sophie.  Vi pratar gärna om månglärda renässansmänniskor, här har vi en dansk renässanskvinna som egentligen bara hade ett handikapp: Hon kunde inte latin.

När det gällde latinet hade Sophie hjälp av Tycho, som ju även stöttade henne i hennes alkemiska experiment och inom astronomin och astrologin naturligtvis. Stöttade, ja, men han styrde inte hennes upptäcktsresor i makro- och mikrokosmos. Skada att det dokument i vilket hon själv skriver om sin forskning aldrig har hittats; Tychos introduktion till brevet återges dock i boken – tack för det.

epitafium-over-otte-brahe-med-familie

Berömt epitafium i Kågeröds kyrka – Sophie längst t h, Tycho tvåa fr v

Porträttet av Sophie? Sammansatt, men hon framstår i jämförelse med sin berömde bror som ett under av en godhjärtad och empatisk människa. Trots sin egen bekymmersamma belägenhet. Några av hennes gårdar i Skåne togs bryskt över av Tychos broder Sten, t ex. Vilket inte hindrade att hon, trots små omständigheter, hjälpte sjuka fattiga med sina medikamenter, och det var ju också  hon som intygade att Tychos och Christines barn var arvsberättigade (prästdottern Christine var ickeadlig).

Sophie som en kämpande underdog? När hon sjunkit som mest djupt ner i den ekonomiska dyn till följd av Erik Langes skulder, som drev honom närmast i landsflykter, hade hon inte ens hela kläder på kroppen. Vänninor fick hjälpa henne med både det ena och det andra. Hennes son i första äktenskapet  Tage Thott blev riksråd hos Christian IV, och hon kom att leva fram till 1643, i Helsingör. Hjälpte riksrådet, "Skånes kung", sin mor? Förhoppningsvis, men ingen vet riktigt.

Det är en verkligt läsvärd "aha-"fylld bok Marie och Lennart Hultqvist skrivit, det går mycket väl att använda boken som en liten nim guide till Sophies "geografi", alltså hennes uppehållsorter i Danmark och Skåne, och naturligtvis blir Maries och Lennarts stora uppgift att framöver ta emot vår historiska gruppering inom ASTB och lära oss ett och annat okänt om Tychos lillasyster. Kanske på Trolleholm, kanske på Torrlösa kyrkogård. Vi får se. 

Genusforskarna har inte skrivit imponerande mycket om Sophie Brahe, men hon är på väg att återupptäckas, bevisat av ett par skönlitterära verk på svenska och danska och så då denna nödvändiga biografi. Mest har genusforskningen tagit fasta på Sophies roll som förkläde till Tycho under hans stora fester för kungligheter och högadel på Ven, då Christine fick ta ett steg tillbaka och hålla sig i bakgrunden. Men Sophie var mer än så, hon var Urania!

clipart-star-4th_july_new_year_star_rainbow

Bra frågor i boken:

* Varför lärde Sophie sig inte latin som liten? Det hade öppnat en helt ny värld för henne

* Kände hon till Johannes Kepler och hans banbrytande nya lagar, som ju Tycho (med hjälp av bl a assistenten Sophie?) la grunden till på Ven?
* Fick hon nånsin se i ett teleskop?

* Insåg hon att Tychos världssystem, det med jorden i centrum men alla planeter snurrande runt solen som i sin tur snurrade runt jorden, inte stod upp mot verkligheten?

Totalomdömet om boken på W-bloggens stränga femgradiga skala:

2407724_orig2407724_orig2407724_orig2407724_orig2407724_orig

 

 

 

Ballongastronomin mot nya mål

Ballongastronomin är på "g", vilket bevisas av denna space.com-artikel om BLAST-Pol-teleskopet och dess kommande uppföljare.

BLAST-Pol tillät forskarna studera magnetfält i unga stjärnbildningsområden. Här har magnetlinjerna lagts över Vela C-området:

BLASTPolmap-1ikrh7d

Bildkälla: BLAST-Pol collaboration.

Yngsta asteroidparet – hittills

I fjor upptäcktes att asteroiden P/2016 J1 inte var en utan två. Nu visar en ny undersökning att himlakroppen splittrades för kanske sex år sedan. Därmed skrivs de in i rullorna som det yngsta asteroidparet hittills.

Dessutom har bägge utvecklat kometliknande svansar.

The Sky is the Limit

Tack till Elisabeth Persson, vår ASTB-medlem i Ystad, som tipsar om blinda Eslövstjejen Mirjana Krisanovic. För Mirjana  gäller verkligen det klassiska slagordet "The Sky is the Limit" – trots sitt synhandikapp har hon hoppat fallskärm, klättrat i grottor,  bestigit berg i Himalaya och utmanat alla sorters mentala och fysiska  hinder. Hon fightas nu för att nå högt i tävlingen Holman Prize 2017 för att kunna finansiera andra äventyrligheter – här kan du gå och in och gilla hennes äventyr på Youtube:

Mirjana finns naturligtvis på facebook: www.facebook.com/mirjanasadventures

Jag blev förstås nyfiken på om det finns synhandikappade astronomer. Det finns det! Denna fantastiska astronom vid namn Wanda Diaz Merced höll till och med en firad TED-föreläsning i fjor om hur hon tagit hjälp av ljud ("sonification") vid sin forskning av spektakulära rymdobjek som gammablixtar:

https://www.ted.co/talk/wanda_diaz_merced_how_a_blind_astronomer_found_a_way_to_hear_the_stars?language=en

Rätt svar

Rätt svar på rebusen i förra W-bloggen? Njae, "Rosa Taikon" var det inte, inte heller "Bottenkallt" men väl – "Kalkon".

Grattis till Hans Bengtsson, som klurade ut medicinaren Per Ljungvalls rebus.

   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.