Hoppa till innehåll

Nr 31 2017

  • av

Rapport från Eastbourne Astronomical Society:
 

Vår ordförande skötte sig

Jag bad Peter Linde om några "bildbevis" från hans föreläsning i fredags kväll hos Eastbourne Astronomical Society, England, och här följer en kvartett. Så roligt att få se Peter Gill, sällskapets sekreterare,  framträda – Peter som i sin framtoning onekligen påminner om vår gemensamme vän Patrick Moore!?! Peter G var som Patrick M i Malmö under IUAA-kongressen 1972. Det är några kilo och dubbelhakor sedan, ett öde som vi alla delar.

Tack till "våran Eva" aka Eva Dagnegård, som tog de flesta bilderna nedan .

IMG_9982

Peter föreläste på temat "Jakten på liv i universum"…

IMG_9981-1

.. ett 70-tal följde presentationen…

IMG_9985

… Peter Gill i kvällens snyggaste skjorta och slips presenterade kvällens influgne föredragshållare…

IMG_9986-1

… och här kopplas det av efteråt på puben. En fin tradition!

VVV-supernovan 2013 har hittats – igen!

Har vi sagt A och B får vi även säga C – den misstänkta VVV-supernovan 2013 i Vintergatans längdplan (scrolla ner till W-bloggen nr 29 och 28) hittades verkligen, och Anders Nyholm och hans kolleger runt om i världen har precis lämnat en rapport på Astronomer´s Telegram: "JHKs photometry of the supernova candidate detected by the VVV Survey".

Observationerna med La Sillas NTT-instrumentering visar inte på några drastiska förändringar i ljusstyrka och färger jämfört med tidigare mätningar.

Vad jag förstår är denna sorts observationer och utvärderingar en av de allra svåraste i den astronomiska "Sherlock Holmes"-sfären, med tanke på allt skräp som ligger i vägen i Vintergatans mitt.

Skånskan uppmärksammar boken om Sophie Brahe

I Skånska Dagbladet (11.3) skrev tidningens krönikor – guess,who!!!! – om Marie och Lennaret Hulqvists nya bok om Sophie Brahe.

Det finns papperstidningar som tar sitt "public service"-uppdrag på allvar.

Sophie-Brahe

Ryssar och jänkar på samma planhalva

Hoppsansa! Nu ska NASA och den ryska vetenskapsakademiens rymdforskare samarbeta i utrforskningen av grannplanmet Venus. Mycket bra vibbar!

Slukhål på fler ställen än jorden

Lars Olefeldt har börjat gräva i fenomenet slukhål, som är en relativt modern iakttagelse på vår egen hemplanet. Media har uppmärksammat fenomenen, och numer misstänks starkt att slukhål finns lite varstans i planetsystemet med vidhängande månsystem.

På Mars kan det t ex se ut så här:

marsskylight1-364x620

Bildkälla: NASA/MRO

Läcker studie av Kullaberg…

Jag vet inte om Tycho Brahe uttryckte några känslor inför naturscenerierna på Ven – tyckte han det var en vacker ö han  domderade över? – och fick han någonsin se en så här skön vy över Kullaberg i fonden, där han ju hade översyn över en fyr (ett uppdrag som han misskötte)?

17191312_10154490261448129_741305898895529111_n

Foto: Lars Olefeldt

Bilden är tagen av Lars Olefeldt – tack igen, Lars! – från Vejbystrandsidan, där Sjömansbron är en  liten före detta hamn som låg mitt på Stora Hults strand.
– När man går på Stora Hults strand ser man en stor sten ett hundratal meter ut i vattnet. Det är Grytestenen (Grydestenen) som markerar var Grytehamn (eller dialektalt Grydehamn) låg en gång i tiden. Norr om stenen syns ett rev vid lågvatten.

– Redan år 1562 nämns hamnen i ett kungligt brev. Skåne var då danskt och kungen påbjöd bönderna på Bjäre att hugga ved som skulle fraktas ut från Grytehamn till Köpenhamns slott som hade stor vedbrist.

– Grytehamn (eller Grytan) är som en rundbottnad sänka i havet. Ursprungligen var hamnen ett stenrev, som naturen själv danat. Invid revet var det djupt. Stormarna hade där transporterat bort sanden. Storahultsborna bättrade under 1670-talet på revet och det byggdes ut norröver. När isen en vinter låg tjock körde man ut 1000 lass sten. När våren kom, solen smälte isen och stenarna föll i, hade man underlaget till hamnen.

… och fullmånen över Lundagård

Vår ASTB-medlem, gamle journalistkollegan Leif Jansson, lyser upp facebook-sajten "Skånska bilder" med denna störtsköna bild på temat "Lundagård i blå timmen. Måne över AF-huset. Koltrastsång hälsar våren."

17155906_10154540760278137_4731482507483566498_n

Foto: Leif Jansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.