Nr 43 2017

Påskutställning med mersmak

Med jämna mellanrum ändrar Tycho Brahe-observatoriet karaktär och förvandlas från en stjärnskådande institution till ett av Oxies (få) kulturhus. I dag (= långfredag 14.4) var det dags igen för denna skinnömsning – vår traditionella påskutställning öppnades av Reidun Enoksson, som är chef för biblioteket i Oxie och dessutom ansvarig för Oxies femtioårsfirande som stadsdel i Malmö.

Peter Linde, vår ordförande, hälsade inledningsvis välkommen, Reidun öppnade utställningen, fick en bukett blommor för sin närvaro plus ett ex av  Johan Kärnfelts bok om Knut Lundmark, utställningsansvarige Anders Nilsson berättade om de utställande konstnärerna  och gav dem ordet en efter en. Alla utställare var dock inte på plats.

Eftersom det handlar om konst så säger bilder mer än tusen ord – tack till W-bloggens fotografer Hans Hilderfors och Eva Dagnegård för "bildbevisen!" nedan. W-bloggen tog några specialare.

Vid vernissagen var 25-30 personer på plats. Under dagen  kunde vi räkna in ytterligare några dussin besökare – inklusive ett trevligt par som besökte sin dotter i Oxie. Och passade på att besöka oss! Paret kom från – Falun!

Inne i lilla salen visade Mirja Markkula ett bildspel om New Horizons och Pluto, och på gården stod vårt ena solteleskop för att visa solfläckar – liksom Meaden inne i sitt hus. Fläckarna lyste dock med sin frånvaro mellan molnen.

IMG_5148

Blomma och bok för Reidun Enoksson för besväret.

IMG_5132-1

Hans Hilderfors var nöjd med presentationen av sina fantastiska Deep Sky-bilder – tagna under "vidriga yttre omständigheter" i Malmö.

IMG_5151Ytterligare glada utställare: Karl Palm t v och den matematisk/fysik/geometriske glas/lamp-konstnären Stefan Agnani t h. Tycho övervakar.

peter-eva-reidun

Glad trio: Peter Linde, Eva Dagnegård och Reidun Enoksson framför Evas "närbilder" av vår natur.

IMG_5142-1

En sista koll från Anders Nilssons sida. Ordf med händer i  fickorna – kopplar han av?

IMG_5152-1

Vad menar konstnären? W-bloggen funderar. Erik Johansson i bakgrunden.

IMG_5137-1

Stora väggen med vävar av Tora Greve t v och Rolf Hepps Aniara-målerier t h.

IMG_5139-1

Krångel? Bilden ljuger. W-bloggen och ordf Peter Linde ser sällan så här allvarliga ut.

Bilder från dagens begivenhet finns även påTBO:s alerta hemsida. Att hängningen blivit så lyckad ska vi tacka Anders kompis från Lomma museiförening Bert Selmer för. Tack! Bert ägnade större delen av skärtorsdan för att få fason på konstverkens placering. Processen tog en ideell arbetsdag.

Märkligt från W-bloggens sida: Reidun Enokssons svärfar var bibliotekarien Gösta Enoksson, som recenserade för mig i Kvällsposten – liksom vid något tillfälle hennes man i yngre år. Och Göstas bror Paul Enoksson har vi i vårt fantastiska bibliotek, han  översatte bl a några av Galileo Galileis skrifter till svenska.

Och naturligtvis bor makarna Enoksson i Oxie, på Meteorgatan (kvarteret Astronomen)!!!

Världen är inte liten, den är pyttenano!

Vad händer på Europa?

Att det sprutar upp material frånn Jupiter-månen Europa ("plumes")  med jämna mellanrumm – vad betyder det? Vad är det för hålighet som finns där? UV-bilder från det rymdbaserade  Hubble-teleskopet 2014 och 2016 är direkt mystiska.

Bilden t h visar ett utbrott som når 100 km upp från den frusna ytan. T v från 2014 nådde utbrottet 50 km upp.

Som alltid spekuleras det massmediavänligt från NASA om den här sortens fotografiska dokumentationer, men ta det lugnt. Vi sysslar trots allt  med vetande, inte spekulationer.

PIA21443_modest

Bildkälla; NASA/ESA/W. Sparks (STScI)/USGS Astrogeology Science Center

NASA:s oceannyhet

Tomas Diez tipsar om NASA:s fynd av eventuellt livsbärande "oceaner" i vårt planetsystem:

NASA:s originalintervjuer här.

? för interstellär kommunikation – på jorden…

Astronomistudenternas förening i Lund ALVA bjuder in till en träff 24 april, med start kl 19.00 i Lundmarksalen, Astronomihuset.

På programmet: Paul Quast: "Interstellar communication: a not-so-simple, interdisciplinary response".

quast_poster_72dpiInfo här.

Newtons äpple på TBO

Lite är det tillåtet att skoja, så därför finns  numera även en extrainsatt installation på TBO i samband med påskutställningen:

"Newtons äpple" i naturlig storlek 1:1, materialet står Moder Natur för och konstverket är inte till salu.

IMG_0151

Kommentarer inaktiverade.