Nr 54 2017

Ny kunskap om "vår" dvärgplanet

Om allt går som det ska, kommer vi i höst i samband med Astronomins Dag och Natt och vårt eget 80-årsjubileum att ute på Tycho Brahe-observatoriet avtäcka ett konstverk föreställande dvärgplaneten 2007 OR10.

Dvärgen – varför ska den ha en nedsänkt 10:a? -  upptäcktes av Mike Brown och hans team med ph d-studenten Med Schwamb som förstanamn.

Det kommande konstverket ingår i Sweden Solar Syastem, vår gamle vän Gösta Gahms pedagogiska projekt som skalenligt – storlekar och avstånd – utgår från Globen i Stockholm som motsvarande solen.

Påpassligt nog har vår egen ASTB-aktivist Tomas Diez funnit att dvärgplanetens måne nu specialstuderats av ungrararen Csaba Kiss m fl.

low_STSCI-H-p1718a-k-1340x520

HST:s dokumentation från 2009-2010. Bildkälla: ESA/NASA/HST

I rapporten figurerar även den spanske astronomen Jose-Luis Ortez, som Mike Brown i sin bok How I killed Pluto hävdar "stal" hans upptäckt av en dvärgplanetr genom att oblygt tanka ner i och för sig öppet tillgängliga data i  Browns et al:s datorer.

2007 OR10 är den hittills kända tredje största dvärgplaneten i det transneptuniska området med en diameter på ~1535 km och en rotationsperiod på  ~45 timmar.

Månens storlek rör sig om  237 km i diameter.

Alla TNO-objekt större än 1000 km har nu visat sig ha månar.

DSC09994

Fundamentet i förgrunden väntar på utsmyckning.

Isring runt Fomalhaut

Med hjälp av HST och framför allt ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) har vi nu fått fram nedanstående bildbevis på den isiga ringen runt den unga stjärnan, klassikern Fomalhaut i stjärnbilden Piscis Austrini/Södra fisken.

Astronomerna tror att det vi ser är stoft och gas från ett antal miljoner exokometer som kraschat in i varandra i de yttersta delarna av ett planetsystem, som befinner sig ungefär 25 ljusår bort från oss.

Fomalhaut Update

En bildkombo av Fomalhaut. ALMA står för ringen i orange färg, HST för det blå. Huvudstjärnan är nästan helt maskad, annars hade den dränkt omgivningen med ljus. Bildkälla::ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), M. MacGregor; NASA/ESA Hubble, P. Kalas; B. Saxton (NRAO/AUI/NSF)

Jämför denna bild med ALMA:s tidigare havlfärdiga  observation av Fomalhaut från 2012, då ALMA fortfarande var under uppbyggnad.

Ringen har påfallande kemiska likheter med innehållet i vårt eget planetsystems kometer.

Isringens diameter uppskattas till 2 miljarder km och avståndet till huvudstjärnan 20 miljarder km.

Systemets ålder är  ca 440 miljoner år, en tiondel av vårt eget solsystems.

En perfekt "kantgalax"

Mer från Hubble-teleskopet. NGC 4762 i hopen i Jungfrun/Virgo ligger 58 miljoner ljusår bort och är ett makalöst exempel på en från oss sett kanstställd galax:

A galaxy on the edge

Bildkälla: ESA/NASA/HST

Notera galaxerna i bakgrunden.

På TBO vilar vi aldrig

Även om terminen är över för våra populära stormöten på företrädesvis gamla Tekniska museet i Malmö, så är det full verksamhet på Tycho Brahe-observatoriet och diverse sommarpjekt står på lut: Nyligen hade vi på TBO en fanatstiskt trevlig kväll i "amatörspektroskopins" tecken ledd av Magnus Kvant, storsatsningen på Asteroid Day väntar 30 juni, lägg till detta sommasrsatsningarna på Ribban, Malmöfestivalen med mera.

Tips: Följ TBO:s och ASTB:s hemsidor för info om alla våra sommarhyss.

Astronomin på explosiv frammarsch

Vår vetenskap är i ett närmast explositivt stadium. Runt 50 papers publiceras varje dag på arXiv, en normallång rapport har 10 sidor (= 500 ord/sida) – en normal människa läser ungefär 250 ord per minut.

För att hänga med i normaltakt får du ägna 17 timmar per dygn åt den nya informationen.

Och kurvan pekar – uppåt!

star

Antalet artiklar genom åren med glosan "star" i abstractet.

En bra artikel på nätet – illustrerad med  grafen ovan – om läget finns här.

Var är R CrB?

Jag har en tårtbit av stjärnhimmeln synlig från min balkong och där försöker jag så gott jag kan just nu hitta några ljusa variabler med min fältkikare (12×50): I Bootes/Björnvaktaren och Norra Kronan/Corona Borealis, t ex.

Typiskt att R CrB lyser med sin frånvaro!

Varför tyst i Lund och Malmö?

Det har diskuterats en del folk emellan här nere varför Lunds universitet och Malmö högskola inte deltog SYNLIGT i kampanjdagen för en tid sedan för vetenskap och rationellt tänk överhuvud taget. Mot "fake news", alternativa fakta och liknande absurditeter.

Jag vet inte mer än andra, inte mer än att runt om i västvärlden – och i Sverige -  syntes demonstrerande forskare och studenter. Inte minst medicinarna var på bettet runt globen, vilket framgår av brittiska NHSFacebbok:

fig1_fromNHSFacebook-e1493148173238

Det är tänkbar att efter Maccharini-skandalen behöver en del i den svenska forskarcommunityn stanna upp och tänka efter – före. Inte ens Kungl Vetenskapsakademien har alltid haft rent mjöl i påsen, vilket rättsröteskandalerna på 50-talet bär vittne om. Se t ex denna W-blogg i år om Olof Selling-skandalen.

Ett svar till “Nr 54 2017“


19 visitors online now
1 guests, 18 bots, 0 members
Max visitors today: 27 at 03:02 pm UTC
This month: 57 at 01-07-2019 07:45 pm UTC
This year: 57 at 01-07-2019 07:45 pm UTC
All time: 161 at 05-21-2012 05:07 pm UTC