Nr 59 2017

Amatörer jagade fram okänd brun dvärg

Tack till Tomas Diez som påminner om senaste Zooniverse-bravaden: Att medborgarvetenskapare ("citizen scientists")  hittat en brun dvärg knappt 100 ljusår från oss.

Bruna dvärgar är ett mellanting mellan stora gasplaneter och kalla stjärnor som inte riktigt tänt till rent nukleärt, och det finns sannolikt oräkneligt av dem i vårt universum. Därför:

Amatörastronomer vid sina datorer blir allt viktigare när diverse söksystem minutiöst bevakar himlavalvet och tankar ner information från rymdteleskop 24 timmar om dygnet. Sajten "Backyard Worlds: Planet 9" hade knappt kommit igång förrän den första upptäckten noterades av fyra brukare på olika håll:

I stället för att hitta den nionde planeten i vårt eget solsystem, hittade länsstolsastronomerna en brun dvärg via NASA:s rymdplacerade Wide Field Infrared Survey Explorer (WISE) . Upptäckten konfirmerades därefter av ett IR-observerande teleskop på Hawaii.

170602112832_1_540x360

Bildkälla: NASA

Kul för de sinsemellan oberoende  upptäckarna är att de nu får dela äran i upptäckarrapporten: The First Brown Dwarf Discovered by the Backyard Worlds: Planet 9 Citizen Science Project. The Astrophysical Journal, 2017; 841 (2): L19 DOI: 10.3847/2041-8213/aa720

Voyager med TBO-stuk

ASTB:aren Stefan Jeppsson har trixat och photoshoppat fram en Youtube-film på temat "Space journey" som tar fasta på hur en civilisation tar emot Voyager-meddelandet och söker hitta fram till "avsändaren" i en främmande galax. Inte helt lätt. En  och annan störning noteras i överföringen.

Jakten slutar på Tycho Brahe-observatoriet… Hehe!

Tjeljabinsk-smällen i unik bildsekvens

Peter Linde har hittat en filmsnutt från meteoriten över ryska Tjeljabinsk 2013 som jag i vart fall inte sett tidigare. Kan vara bra att ha som en uppvärmare inför vår träff Asteroid Day 30 juni på Scandic Hotel i Malmö.

Hetaste planeten hittills

Ny rekordhållare: Planeten KELT 9-B, visar en rapport i Nature,  har en dagsidestemp på 4 600 K, ungefär som en stjärna av typ K4.

Skickliga instrumentmakare värda gräva fram

Gyldenstolpe, Sauter… Johan Ahl (flydde 1762 till Danmark) … tillsammans med Christian Vestergaard ska jag försöka reda ut ett och annat om våra teleskop- och instrumentmakare på 1700-talet. Varför flydde t ex Ahl till arvfienden och finns dokumenterad på Rundetaarn?

Ray Bradbury vs Groucho Marx

Tack till Bertil Falk, som tipsar om en Youtube-upptagning från Gourcho Marxs klassiska tv-succé You bet your life med en tävlande vid namn  - Ray Bradbury. Klassisk sf-författare (Fahrenheit 451, Martian Cronicles m fl)

Programmet i sin helhet finns här.

Historiskt:

Fem år sen Venuspassagen 2012

- På  Nationaldagen 6 juni är det ju precis fem år sedan man kunde se en Venuspassage från svensk horisont, erinrar Christian Vestergaard.

CV bifogar en historisk bild från Sjömanstornet i Götet:

Sjömanstornet

Foto: Christian Vestergaard

Tack för den historiska dokumentationen, sir!

Trump som ett farligt NEO

USA-presidenten Donald Trumps syn på klimatfrågorna, har väckt både positiva och negativa reaktioner här hemma. De positiva har med det faktum att göra att  utan USA i arbetet för en fossilfriare värld, kan processen snabbas på av alla de andra akörerna. USA kan inte utgöra en bromskloss längre i förhandlingarna.

Plus då att långt ifrån alla amerikanska delstater står på presidentmaktens sida.

Vad resten av världen tycker och tänker, sammanfattas väl av Der Spiegel - Trump som ett livsfarligt Near Earth Object:

18836078_1562727647092677_5856918834729631389_n

Kommentarer inaktiverade.