Hoppa till innehåll

Nr 36 2018

  • av

ASTB-vicen föreläste i jubilerande Norrköping

Vi knyter kontakter i alla väderstreck, sen länge har vi goda och handfasta relationer "åt Hallandshållet" och Göteborg, nu har ASTB:s vice ordf Tomas Diez även förankrat leden åt nordöst, dvs Norrköping.

Ordet till Tomas:

– Igår kväll (31.5) var jag uppe i Norrköping och höll en föreläsning med titeln ”SpaceX: Destination Mars” för NAK – Norrköpings Astronomiska Klubb – som firade 40-års jubileum.  

dark2theme-header

Tomas blev tillfrågad om att hålla denna föreläsning av Anders Ynnerman som ju besökte oss i mars och föreläste om Open Space. Arrangemanget hölls i 360-gradersdomen på Visualiseringscenter i Norrköping.

– Utöver min föreläsning fick vi så klart samma visning som i Malmö med New Horizons passage och fick komma ner på Mars yta. Upplösningen  för den senare är helt enorma 25 cm.

– Därtill fick vi en karamell med en genomflygning i ett subset av Gaia DR2 data med ca 7 miljoner stjärnor. Helt pinfärskt och Anders hade inte ens sett detta själv.

Kvällen inleddes med lite samvaro och mat.

I bilden nedan tagen i dommörkret ses  fr v  Anders Ynnerman till, Tomas, Bengt-Erik Söderström (vice ordförande i NAK som tog hand om Tomasunder kvällen) och Emil Axelsson som arbetar med Anders Ynnerman.

Klicka på bilden så får du upp den i skärmvänlig storlek.

IMG_2405

Mount Wilson-obsis firar Hale med konsert

Något så unikt som en musikkonsert, en brasskonsert, ges 3 juni inuti 100-tummarens kupol på Mount Wilson-observatoriet i Californien (där man ju vatt!).

Konserten ges till 150-årsminnet av detta observatoriums skapare George Ellery Hale, som föddes således 1868. Han hade ju också Palomar Mountain-bjässen på sitt samvete.

Music-dome-1024x681

Info här om det unika musikevenemanget.

HST synar galaxolycka

För 500 miljoner år sedan kraschade två spiralgalaxer in i varandra och resultatet NGC 3256 av trafikolyckan har nu specialstuderats av Hubble-teleskopet.

heic1811a[1]

Bildkälla: ESA/NASA/HST

När två galaxer som här går in i varandra berör det knappast de redan existerande stjärnorna. Avstånden är för stora. Men den interstellära gasen och det interstellära stoftet interagerar med häftig stjärnbildning som följd. NGC 3256 är en äkta "starbust galaxy". 

Dagens grattis!

Kavli-priset i astrofysik går i år till holländska astronomen Ewine van Dishoeck.

ewine_van_dishoeck_tn[1]

I höst tillträder Ewine van Dishoek även posten som proffsastronomernas internationella ordförande inom IAU.

van Dishoek har även fått det göteborgska Lise Meitner-priset

Info om Kavlis-priset återfinns här:

Kavli Prize 2018!

Var bodde Axel Corlins mamma i Göteborg?

Christian Vestergaard har gett sig den på att utreda var exakt ifrån  Axel Corlin såg novan 1918, en upptäckt han blev berömd för. Vi vet att Corlin var student och befann sig hemma hos mamman när han från hennes balkong såg den nya stjärnan, ringde till Navigationsskolan och gav sig dit för att konfirmera upptäckten med dess rostiga teleskop.

Ett vykort från förr, som CV skickat över, visar teleskopkupolen på taket på skolan t h. Notera också en klassisk tidskula mitt på taket.

Navigationsskolan och observatoriet

Även du min Morgan…

Nu har också Morgan Freeman, en av mina Hollywoodfavoriter, dragits in en obskyr metoo-skandal. Om uppgifterna  stämmer är den en katastrof för oss som gillat hans tv-serier om astronomi och övrig naturvetenskap, tro och vetande.

Gåtan med rökande astronomer

"No smoking" är det normala vid ett teleskop, varför den klassiska propagandabilden på Edwin P Hubble ljuger:

Edwin-Hubble-teleskop

Bildkälla: Emilio Segre Visual Archives/AIP/SPL​

Inte heller vår danske vän  C Luplau Janssen hade cigarr i käften när han studerade dubbelstjärnor men kanske när han visade solfläckar med sitt Urania-teleskop:

dino7

Bildkälla: nafa.dk

Inte ens Patrick Moore rökte pipa i sitt hemmaobservatorium. Det var han för klok för (specialpipan fick han i samband med en födelsedag):

d0978f27efb2f6250dc57268e0af344c--patrick-moore-patrick-obrian

Bildkälla: Daily Mail​

Så den här sortens PR-illustrationer som nedan, säkert inspirerad av coole Hubble, är inget annat än ljug:

viceroythinks

Rökning är en farsot, som alla som rökt vet, och att göra det inne i en kupol under en observation är dessutom direkt idiotiskt.

Nån "Marlborough-man" har aldrig funnits inom vår vetenskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.