Hoppa till innehåll

Nr 6 2019

  • av

Meteoritnedslag mitt under "Blodmånen"

Detta var en av de  allra märkligaste händelserna under måndagsmorgonens så kallade blodmåne: I Österrike tog amatörastronomen Robert Eder över 800 bilder och på "plåt" nr 298 fick han in en fullträff – ett meteoritnedslag på månen.

UlWGu8TLh4oT_1824x0_wmhqkGbg[1]

Klicka upp bilden, lyder som alltid W-bloggen tittips.

Exponeringstiden var 4 sekunder och mellan varje bild pausade kameran i 6 sekunder, så det var verkligen mer tur än skicklighet som låg bakom.

Alla fakta om bilden finns här.

Tack till Hans Hilderfors för tipset.

Med jämna och ojämna mellanrum noterar framför allt idoga amatörastronomer denna sortens nedslag. Meteoriterna brinner inte upp i nån månatmosfär, det vi ser är att det blixtrar till vid stenblockets häftiga krock mot månytan.

Till ovanstående ska också noteras att den ljusa kratern uppe t v är den sällsynt vita Aristarchos-kratern.

Ett praktfullt nedslag på Mars

Nån gång mellan juli och september 2018 kraschade en stor meteorit rakt genom det tunna istäcket på Mars sydpol. Resultatet: Smällen sprätte ut sand från Marsytan i alla riktningar. Marsvinden har hjälpt till att sprida ut materialet ytterligare.

PIA23019_modest[1]

Bildkälla: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

En översiktsbild har också publicerats av NASA (KLICKA upp!):

PIA23019_fig1[1]

Kan månar själva ha månar?

Mer om månar! "Submoons" kallas de i en ny rapport, det tänkbara fenomenet med planeters månar, som i sin tur omkretsas av  mindre månar.

Ingen har sett dessa submoons ännu men det går att räkna ut ungefär hur det fungerar, bara månens massa är fillräckligt stor och dess bana runt planeten tillräckligt vidsträckt. Avgörande är dragkampen mellan planeten och dess inblandade månar.

Tänkbara värdar i vårt eget planetsystem är Saturnusmånarna Titan och Iapetus, Jupitermånen Callisto och vår egen måne runt jorden. Även exomånen  Kepler-1625b-I diskuteras.

Jodå, även "subsubmoons" diskuteras.

Plutosken på Charon

Ytterligare annan måne: En rikedom av bilder flimrar hela tiden förbi på nätet. Denna New Horizons-dokumentation av Plutosken på Charon som togs 2015 har jag lyckats missa, men här är den iaf:

nh-charon-by-plutoshine[2]

Bildkälla: NASA/JHUAPL/SwRI

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.