Hoppa till innehåll

Nr 35 2019

  • av

Jupiter har landat på Arlanda

26 maj invigs det senaste bidraget till det skalenliga planetsystemet SSS, Sweden Solar System, med Globen som "solen".

– Jupiter var i flera år utlagd som en blomsterplanering utanför Sky City. Därefter ett långt uppehåll innan försäkringsbolaget Storebrand/SPP tog sig an att finansiera projektet.Gestaltningen är utförd av Strategisk Arkitektur, med kontor på Drottninggatan, Stockholm. Även Swedavia stöder projektet, berättar Gösta Gahm, vår tidigare Stockholmsprofessor som är en av SSS:s tillskyndare.

Jupiter får en symbolisk markering i form av en ring i taket vid hotellets reception. De fyra galileiska månarna hamnar utefter korridoren från Sky City till hotellet.

– Strövande flygresenärer kan inte missa de stora info-skyltarna i Sky City.

Inbjudan1-9-1080x764[1]

Gösta summerar:

Nils Brenning och jag är nöjda med att Jupiter till slut får en permanent plats på Arlanda, och dessutom har vi kunnat presentera rikligt med information om planeten och månarna.

Exo-nytt

Apropå Jupiter så har Tomas Diez fått ögonen på denna artikel, i vilken diskuteras exoplanetvärldens gas- och stenplaneter och vad som händer i  de planetskapande ackretionsögonblicken då även planeternas kärnor tar form. Vad betyder planetkärnans massa för gasatmosfärens uppbyggnad?

Artikelförfattaren Eve J Lee vid Caltech noterar att rådande modeller och verkligheten där ute sammanfaller rätt väl.

Häftig trafikolycka

Hubble-teleskopet har dokumenterat en av de häftigaste trafikolyckorna vi observerat i universum: Den oregelbundna galaxen NGC 4485 trasas genom gravitationen itu av sin stora granne NGC 4490, med resultat att vi kan skåda materiebryggor, stjärnfödslar med mera.

HST-relisen pratar fyndigt om "creative destruction".

On the verge

Bildkälla: ESA, NASA

Trafikolyckan är historia, de bägge galaxerna på 30 miljoner ljusåers avstånd från oss rör sig bort från varandra.

Enoch Thulin och gravitationen

Flygpionjären Enoch Thulin var, som vi tidigare skrivit om, intresserad av astronomi; han studerade rent av astronomi i Lund för C V L Charlier.

När vi härom dagen (14.5) erinade om att det gått på dagen 100 år sedan Thulin dödsstörtade över Landskrona och vi invigde den nya Thulin-utställningen på Svedinos Bil- och flygmuseum i Ugglarp, Halland, var barnbarnet Kristian Herrlin på plats.

Med sig hade Kristian den danska tvåkrona som Thulin hade i fickan när han störtade. Tvåkronan bockades rejält vid smällen mot marken.

thu8[1]

Foto: Lars Olefeldt

Om min gamla skolfysik stämmer (s = at2/2) har, sedan Thulin slängdes ut ur sitt plan på 1000 meters höjd, möjligen haft en halv minut på sig att reflektera över sitt liv innan han slog ihjäl sig.

​"Solförmörkelse" på Mars

¨När Mars små månar pinnar förbi på solskivan, blir det inga egentliga förmörkelser, snarast en sorts transiter eller passager. Bevisat av Curiosity-sondens animation från mars i år:

Bildkälla: Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS​

​Fyndhörnan

Tack till Lars Olefeldt, som gjort detta fynd:

hist (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.