Hoppa till innehåll

Nr 37 2010

Frida och Cassiopeiabloggen i fokus

Snyggt jobbat av Enköpingsposten! Bilden från Fridas blogg

Egenberöm luktar illa, men TT Spektra:s intervju med oss går nu som en liten präriebrand bland de svenska dagstidningarna. Hittills har Smålänningen, Enköpingsposten och Borås Tidning uppmärksammat intervjun med unga Frida Stenebo i Ljungbyhed och Eder blyge bloggredaktör. Med webb-adresser och hela middevitten.

Längre tror jag inte vi kan komma just nu i marknadsföringsbiten. Särskilt roligt för Frida, som har en härligt ungdomlig blogg. Mer sånt och vår vetenskaps framtid är garanterad!

Stort tack naturligtvis till Johanna Eklundh på TT Spektra och Frilansbyrån Doris Produktion, som gjorde  ett fantastiskt bra jobb med en förvirrad bloggare i Malmö.

Blixt och dunder på Saturnus

Hade levt farligt...

...här!

De senaste blixtarna i Saturnus atmosfär kan du kolla in på CICLOPS hemsida.

CICLOPS är som alla förstår  förkortning för Cassini Imaging Central Laboratory for Operations.

Om energin i dessa avlägsna “åskmoln” kan vi väl i alla vara överens om följande att skulle en Benjamin Franklin på Saturnus göra om hans åskexperiment från 1752 där med dennes  metalldrake, hade han inte levt idag… jag menar överhuvud taget överlevt.

Maffiga Hubble-bilder

Foto: NASA, ESA, M Livio and the Hubble 20th Anniversary Team (STScl)

I samband med 20-årsjublet av Hubble-teleskopet, släpptes i dagarna  ett par magnifika bilder från Carinae-nebulosan – den vänstra bilden visar nebulosan som den ter sig visuellt, den högra avslöjar systemet i infrarött. Bilden visar toppen av en tre ljusår långt utdragen pelare av gas och stoft, som växelverkar med ljuset från närbelägna stjärnor

Behöver jag tillägga att det går mycket bra att surfa in om Nasa:s Hubble-sajt och ta del av massor av fler andra fantastiska bilder?

Tänkvärt Lundmark-citat

Ett sammandrag ur förordet till Knut Lundmarks bok  Världar utan gräns:

“… känn er aldrig, aldrig, aldrig säkra på att det ej kan finnas mycket, mycket, mycket annat utanför den tillvaro, som vi nu befinna oss i… Den som självbelåtet, efter att ha lyckats röra vid frukterna av Kunskapens Träd, slår sig till ro och förmenar sig veta allt, denne måste man verkligen ömka.”

Så skriver bara en vis man. Året var förresten 1951.

Tycho i Läkartidningen

Tychos mustacher.

På Tycho Brahe-mötet senast med Jens Vellev, fick jag tips om en artikel i nr 46 2009 av Läkartidningen, vilken alla intresserade av Tycho Brahes död och alkemiska experimenterande rekommenderas läsa. Redan rubriken bör locka till läsning: “Tycho Brahes mustasch postumt vittne till mord?”

Det är professor emeritus Lennart Berggren vid Akademiska sjukhuset, Uppsala, som  berättar om Tychos “lif och lefverne ” , om alla mordteorier, men som framför allt och intressant nog berättar om Ven-astronomens/astrologens/alkemistens  medicinska idéer.

– Tychos läkemedelsrecept visade att han var en både duglig och omsorgsfull alkemist, skriver Berggren och berättar om Tychos utförliga metodbeskrivningar av de destilleringar, extraktioner, filtreringar och digestioner som var nödvändiga vid framställningen av ett läkemedel.

Citat ur artikeln:

“Det mest berömda receptet var ett universalmedel daterat 1597. Det bestod av tre komponenter som tillsammans kunde användas mot alla förekommande sjukdomar och febrar. De tre delrecepten skulle användas mot pest, epilepsi respektive hudsjukdomar.

Tycho Brahes »Pest-Elixir« innehöll venetiansk teriak. Bland ingredienserna ingick både ormkött och opium. Till detta antika universalmedel tillsattes nu svavel och en järnförening samt flera växtextrakt. För att förstärka effekten använde man en ädelstenstinktur av korall, safir, hyacint och pärlor.

Tychos medel mot epilepsi innehöll pulver av skallben från en hängd människa. Pulvret stöttes samman med pionfrön och blandades med röd korall och mandelolja.

Det tredje delreceptet, som skulle användas mot vissa åkommor i huden som luetiska förändringar och skabb, blev av stort intresse. Framställningen av ett kvicksilverpreparat beskrevs i detalj; från metalliskt kvicksilver, via den giftiga kvicksilverkloriden, till den mindre giftiga slutprodukten, basiskt kvicksilversulfat.

»Species Tychonis Brahe« och »Tychos Extrakt« var traditionella örtmediciner, som innehöll bl a aloe, myrra gentiana och lärksopp. Recepten levde länge kvar i dansk folkmedicin, med det berömda namnet som en garant för effekt.”

Hela artikeln inklusive notapparat återfinns här.

2 kommentarer till “Nr 37 2010”

  1. Pingback: Populär Astronomi - » Hubble firar 20 år i rymden med Mystiska berget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.