Hoppa till innehåll

Nr 39 2010

Varningens ord från Stephen Hawking!

Foto: Discovery Channel

Den berömde, svårt nervsjuke Stephen Hawking, varnar i en ny tv-serie gjord för Discovery Channel för kontakt med andra civilisationer.  Samtidigt som Hawking är övertygad om att det finns liv på andra ställen i universum. om än så bara i mikrobform – hans “rationella mattehjärna” talar för det – , kan ett möte med en annan utvecklad rymdcivilisation bli  döden i grytan för oss.

Ska vi lära av kulturkrockar mellan civilisationer i vår egen mänskliga historia, är det inget kul möte som väntar. Hawking påminner också om vad som hände  ursprungsbefolkningen sedan Columbus upptäckt Amerika. Risken för att en annan rymdcivilsation är på jakt efter våra naturresurser finns, så Hawkings menar att vi i stället för att söka kontakt ska göra allt  för att undvika kontakt.

– Det räcker att titta på oss själva för att se hur intelligent liv kan utvecklas till något som vi inte vill träffa på….

Det är inte utan att man tänker på den obehagliga boken av HG Wells och den ännu obeghagligare  filmversionen med Tom Cruise, Världarnas krig, där utomjordningarna betraktar oss ungefär så som vi betraktar myror i en myrstack.

Även andra toppforskare förutom  Stephen Hawking  har börjat ställa sig skeptiska till ödesfyllda närkontakter med ET, och så sent som på ASTB:s julmöte i fjor sällade  sig ju också vår föredragshållare, pensionerade Lundaprofessorn i teoretisk fysik Cecilia Jarlskog till ifrågasättarna.

Tv-serien Stephen Hawking’s Universe börjar sändas 9 maj på Discovery Channel i Storbritannien. Jag vet inte om svenska Discovery sänder parallellt, men förr eller senare dyker serien upp.

“Icke-Nobelpristagaren” Stephen Hawking är nu 68 år gammal, och han har arbetat intensivt med  den nya tv-serien i tre år, övervakat varje detalj, skrivit om manus, förbättrat, förenklat.Resultatet blir säkert gott, spännande, tankeväckande.

Jorden allt tystare

Apropå Stephen Hawking ovan så firar ju SETI-projektet just nu sitt 50-årsjubileum. Jag såg på nätet ett  inlägg på Science News, som påpekar något intressant: Att jorden blir tystare och tystare. I takt med att kabel- och digitaltekniken tar över och de analoga radio- och tv-sändningarna släcker ner, så tystnar också det “intelligenta bruset” ut mot universum.

– Om vi är modellen för universum är det dåliga nyheter, säger SETI-gurun själv, Frank Drake.

Massor av ögon riktade på stjärnhimlen

Kometen splittras. Foto: Nick Howes/Faulkes Telescope Project

Jag har inte räknat på det, men jag är helt övertygad om att jag har rätt: Det har aldrig riktats så många teleskop, kikare. ögon,  mot stjärnhimlen som i vår tid, och i princip kan ingenting ske därute utan att någon ser det.

Typexempel: Den knappt en månad gamla nyheten om kometen C 2007 Q3 Siding Spring, vars iskärna sprack mitt framför ögonen på den engelske amatörastronomen Nick Howes. Upptäckten blir inte mindre intressant för att Nick satt vid sin dator  i England och fjärrobserverade med ett 2-metersteleskop på – Hawaii! Bakom teleskopet står det så kallade Faulkes Telescope Project, som lite grand – större men inte nödvändigtvis mycket bättre  – påminner om vad vi kan göra med vår fjärrstyrning på TBO.

Högtflygande samarbete

Här kan vi se DC8:ans bana 20 april. Ill: Nasa

Härom dan utförde NASA och ESA ett hyperintressant experiment med den nyligen  uppsända CryoSat 2-satelliten, den som ska mäta förändringar i ismassorna vid jordens poler. Nasa sände upp en DC 8:a från Thule på Grönland och planet la sig så småningom i en bana exakt direkt under satellitens pågående färd över Nordpolsområdet. En sorts sofistikerad formationsflygning, således.

Därefter togs laserstyrda radarbilder av havsisarna både från DC8:an och från CryoSat-2.

Utvärderingen kommer att visa om CryoSat-2 mäktar med den viktiga uppgiften, att mäta centimeterstora förändringar i polarisarnas tjocklek. Ytterligare kalibreringar kommer att ske innan CryoSat-2 börjar jobba på allvar.

Hoppas det finns isar och isbjörnar kvar att studera…

2 kommentarer till “Nr 39 2010”

  1. Niklas Henricson

    Tysta eller ej (när det gäller sändningar) kan man alltid bli upptäckt visuellt. Med tanke på våra primitiva instrument (jag har för övrigt alltid hävdat att vi lever i teknologins “medeltid”, med tanke på när vi fick våra första persondatorer i våra hem eller började lära oss flyga), så förbättras instrumenten med allt högre takt. Så småningom kommer vi själva i framtiden upptäcka jordliknande planeter och dessutom kunna räkna ut biomassan. Det hjälper inte att vara enbart tyst i radiovågslängderna för att förbli “osynlig”.

  2. Pingback: Populär Astronomi - » Riktig vetenskapsman uttalar sig om utomjordiskt liv. Gäsp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.