Hoppa till innehåll

Nr 107 2010

Skarpt läge för gammaforskarna!

21 juni, förra månaden,  hände det: NASA:s letare efter gammablixtar,  Swift Space-teleskopet, slogs ut en stund – detta sedan gammablixten  hade rest  i universum i fem miljarder (5 000 000 000) år, ungefär så länge som gått sen solsystemet skapades i vår eget Vintergata.

Och  nu har dessa arga, aggressiva “vispingfotoner” far away krockat med NASA;s instrument. Bilden får på nåt vis tala för sig själ . Gammafotonerna var så många att de slog ut detektorsystemet ombord, men systemet kom igång igen och det gick att rekonstruera det häftiga förloppet som gjorde gammasatelliten “blind”.

Nästan en gång per dygn registreras numera en gammablixt, som är det energirikaste vi känner till i universum efter Big Bang.

Foto: NASA

Gumman i månen-fotot toppar listan

Mars-ansiktet och Mars-hjärtat i förra bloggarna satte fart på bloggläsarna. Tack  för reaktionerna! Speciellt för alla tips om “gubben på månen”-look-a-likes, men jag tycker faktiskt att gumman är bäst. Jag har aldrig tänkt på den varianten, men den funkar ju bara när det är en full måne.

Kolla själv!

Kanin, gubbe, gumma... men ändå allid - månen!

Hon påminner om en svensk seriefigur, men jag har glömt vilken. Lotta i Lotta och August? Fast hon var väl kortklippt???

I morse var det 100 år sen…

.. sen det första flygplanet flög över Öresund, från Kløvermarken i København till Limhamnsfältet/Ribersborg i Malmö.  Ett nordiskt rekord signerat Robert Svendsen, Danmark.

Helten!

Det är EXTREMT SVAGT av den politiska ledningen i Malmö att inte se till att detta kom att  ihågkommas på ett vettigt och värdigt sätt. Fanimej en SKANDAL!

Projekt fanns,  de ideellt arbetande flygveteranerna i Skåne var beredda och lade upp planer redan för ett år sen, och kommunens kassa har ju inte direkt sinat senaste åren. Detta är svagt, bottensvagt, Ilmar Repalu! Så jädrans historielöst tänkt. Usch, fy och tvi.

(Se tidigare bloggar.)

Timo Karhula

En blogg som denna (“W-bloggen”) står sig slätt utan  ideellt arbetande medarbetare. Så särskilt tack till min bisittare Christian Vestergaard i västerled, som tipsar här och nu om vad Timo Karhula har haft för sig – inte minst under stjärnorna “down under,  i Australien.

Nyligen noterade Timo i ett mail till sina vänner  att nu har han skådat igenom alla Messier-objekt i dennes katalog och satsar på det nya projektet: att  beta av allt i  William Herschels nebulosa-katalog. Det handlar om 400 objekt!

Onnea!

Barbro Svanström ur tiden

Vi är inte mycket för  att berätta om dödslar och födslar i denna blogg, men jag måste ändå berätta om Barbro Svanströms bortgång – Hemmets Journals lysande fiktionsredaktör Barbro, gift med KvP:aren Christer Borg. Barbro skrev bl a tillsammans med  den danske författaren Jørgen Sonnergaaard en trio thrillers/deckare med titlarna Den åttonde dödssynden (1984), Det sjunde sinnet (1986) och Det sjätte fingret (1992). Böckerna blev bästsäljare inte minst sen paret hade vunnit Bra Böckers särskilda spännings-pris i början av 80-talet och kom ut i Danmark, Norge och även Tyskland – se bokomslaget till vänster.

Notabelt för oss i den astronomiska sfären  är att i Barbros och Jørgens första bok från 1984 är ett sidospår i handlingen förlagd till ön (H)Ven och till Tycho Brahes Uranienborg och Stjärneborg med dess berömda latinska citat:

”Nec fasces, nec opes, sola artis sceptra perennant”

Frid över Barbros minne!

Universum som kassaskåp

Vem har sagt följande?

“Universum är som ett kassaskåp till vilket det finns en kombination – men kombinationen är inlåst i kassaskåpet.”

En av dessa tre författare har sagt klokskapen:

Var det Peter De Vries, Ernest Hemingway eller Paul Auster?

Rätt svar i nästa blogg.

Dagens sista stora astronomiska nyhet

Jag säger som mina astronomiska vänner: Yippie! En av de sista pusselbitarna har lagts, nämligen att Caltech-astronomer och forskare vid Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) i Schweiz äntligen har upptäckt den första avlägsna galaxen – fångad  av en kvasar som fungerat som en  gravitations-lins.

Det har legat i luften länge ( = 13,7 miljarder år?), och vi “in the astronomical fringe” är extremt tacksamma för nyheten.

1 kommentar till “Nr 107 2010”

  1. Pingback: Populär Astronomi - » Kvasaren som leker lins

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.