Hoppa till innehåll

Nr 154 2010

Månen är värd en mässa!

Foto: NASA/Goddard

Lördag om en vecka (18 september) ägnas större delen av dygnet åt  månen, det är premiärdags för International Observe the Moon Night. NASA inspirerade till projektet i fjor i samband med att LRO-sonden, Lunar Reconnaicence Orbiter,  kom på plats och började leverera bilder en masse.

Det är från LRO som ovanstående färggranna (= falskt färgförstarkta) baksidesbild från månen härrör, och som framför allt visar på en av planetsystemets största nedslagskratrar:  månsydpolens så kallade  Aitken-bassäng. De allra rödaste partierna ligger på cika 6 km:s höjd över den omgivande månytan, de djupblåaste ungefär 6 km  under samma nivå.

Aitken-bassängen har en  diameter på 250 mil och är en av de äldsta kända nedslagskratrarna i vårt planetära system, kanske  3,8 miljarder år gammal. Smällen som orsakade bassängen var inte att leka med, den orsakande himlakroppen anses av vissa månforskare ha kommit i en ganska  låg fart och med  låg träffvinkel. Månytan stöptes rejält om. Delar av bassängkantens berg  kan ses i teleskop från jorden

Den japanska Kaguya/Selene-sonden dokumenterade också Aitken-bassängen – men ovanifrån –  innan sonden tvingades  störta på månytan i fjor. Även här är rött höga berg och blått och lila  djupa dalar:

Foto: Kaguya

Månen pockar mer och mer på vår uppmärksamhet och det kommer en strid ström av forskningsrapporter från alla sonder, som snurrar runt vår drabant. Dessutom har ju ryssar, kineser och japaner planer på bemannade färder till vår drabant om en 10-15 år.

Tack (wie gewöhnlich) till Christian V för tipset om den internationella måndagen.

Tycho Brahe-öppningen

Vår danske ASTB-vän Jens Vellev berättar att i nästa vecka skrivs de sista papperna på inför öppningen av Tycho Brahes grav i Prag.

– Så er der genåbning 15. november 2010, konstaterar Jens från sitt viste i Århus.

Astronomi-dag 2 oktober  i Kristianstad

2 oktober arrangerar våra kompisar i ASAK/AQUILA,  Kristianstad, en astronomidag.

– Programmet innehåller både en öppen del och en del som man måste anmäla sig till. Detta eftersom vi har begränsat med plats och dessutom kommer att anordna grillafton innan vi (förhoppningsvis) ger oss ut och observerar, berättar ordföranden Jonas Carlsson.

Allmänheten inviteras särskilt till Regionmuseet i Kristianstad, där vår egen ASTB-ordförande Peter Linde med start kl 14.00 kommer att förläsa över ämnet ”Var finns liv i universum?”.

Därefter visar ASAK-medlemmar vad amatörastronomi går ut på och hur vår hobby bedrivs.

Kolla gärna ASAK:s hemsida för diverse trevlig info.

En annan god dansk!

Hövding Kjeld vid Schmidtteleskopet.

Brorfelde-observatoriet på Själland, nära Holbæk, tillhör historien nu, men vi hann i alla fall göra ett studiebesök dit  i gamla MARS nån gång på 60-talet. Vi var några stycken som på en astroträff i – Göteborg eller Uppsala? – blivit vän med den sympatiske observatorn där Kjeld Gyldenkerne (1919-1999), och det var denne som tog emot och visade oss observatoriet med dess Schmidtteleskop och meridiancirkel.

Brorfelde-institutionen uppmärksammas i senaste danska  Weekend Avisen; uppenbarligen var det en  alldeles speciell dansk hyggestämning där ute, färgad av Kjeld Gyldenkernes personlighet.

Anders Reiz, professorn inne i Köpenhamn, sa mer än gång:

— Jeg ska ud til indianerne  på Brorfelde!

Och observator Gyldenkerne var hövdingen!

I dag drivs byggnaderna och kvarvarande instrument vidare genom Brorfeldes Venekreds.

Kjeld Gyldenkerne hann innan sin bortgång skriva  ett praktverk om dansk astronomihistoria under 400 år.

Årets bild

Vinnande bild! Foto: Tom Lowe

När Greenwich´s Royal Observatory, klassiska London-institutionen, utlyste tävlingen  “Årets Astronomiske Fotograf” (Astronomy Photographer of the Year) kom 100-tals bilder in.

Vinnaren blev Tom Lowe från USA, Tom vars bild från White Mountains, Californien, på ett kanske flera tusen år gammalt pinjeträd kopplas ihop med Vintergatans centrum 30 000 ljusår bort. Dessutom, om du klickar, kan du skönja ett meteorspår mitt i bilden!

Bloggmedarbetaren Carl Olof Börjeson tipsar om att BBC har en slideshow med de bästa bilderna plus kommentarer och naturligtvis finns de även på observatoriets egen hemsida.

1 kommentar till “Nr 154 2010”

  1. Pingback: Populär Astronomi - » Astrofotovinnare – med och utan priser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.