Hoppa till innehåll

Nr 205 2010

Tycho Brahe-äventyret har inletts!

EXTRA måndag kväll vid 22-tiden

Jens Vellev är ju knuten till Århus universitet, och det är också därifrån en hel del spännande material kommer. Som denna bild i kväll på den nu öppnade Tycho Brahe-kistan. Här bör finnas en hel del material att ta itu med. Nu hoppas väl inte bara jag att forskarna får vara i fred en tid och får jobba med sitt.

Foto: AU/Sven Aage Mogensen

EXTRA måndag kväll ca kl 19;

Danska DR1 och TV2 har visat bilder med den nyss upptagna  ganska lilla men intakta zink(tenn?)kista i vilken Tychos stoft, hans kranium och benknotor, finns instoppade sen 1901. Gravöppningen tog bevisligen längre tid än väntat. 10 timmar mot beräknade kanske 3-4.

Tack till Sydnytt, som hade en kort rapport i 19-nyheterna. Tycho levde inte förgäves – han blev tv-kändis till sist!

Alla danska medier jobbar på ambitiöst, på Berlingske Tidendes webb finns också senaste nytt och denna bild av  fotografen Michal Cizek:

***

Från gravöppningen i förmiddags. Foto: DR

I förmiddags började öppnandet av Tycho Brahes grav i Prags Thyn-katedral (“D-Dagen”) – under största möjliga massmediala bevakning. Ett 100-tal journalister är på plats för att följa det dansktjeckiska projektet lett av Århus-forskaren Jens Vellev, som säger att det kan dröja ett par månader in på 2011 innan resultaten kommer  att offentliggöras av forskarteamet.

Dagens enda “problem”, enligt DR, är en viss fnurra på tråden mellan danskarna och tjeckerna:

Danskarna vill att Tychos kista ska öppnas först på det antropologiska labbet på Nationalmuseet i Prag (Horni Pocernice), tjeckerna vill hemskt gärna så fort som möjligt ha ut bilder på Tychos stoft.

Väljes den försiktigare danska modellen, minimeras riskerna för onödig  kontamination av Tychos och hans hustrus stoft.

En kamera kommer under dagen att föras in genom ett litet uppborrat hål  i gravvalvet.

Under dagarna fram till Tychos återbegravning på fredag eftermiddag – hans tredje i ordningen –  kommer en rad experter att syna Tychos skelett och kläder med samtidens mest sofistikerade teknik, och kanske kan DNA-analyser även slå fast om Tycho verkligen var kungen Christian IV:s pappa – en av de osannolikare, mest spekulativa teorierna i Tycho-forskningens utkanter.

En presskonferens lär eventuellt äga rum senare i dag.

På fredag begravs som sagt Tycho på nytt, under en mässa ledd av den nye katolske ärkebiskopen Mons. Dominik Duka. Danmark representeras INTE av dronningen, som har annat för sig, men väl av landets kyrkominister Birthe Rønn Hornbech. Alltid något.

En bra sajt att följa nyhetsutvecklingen är Danmarks Radios kultursajt.

Astronomins ikoner lever ett dramatiskt postumt liv. Copernicus har också “ombegravts” under stor pompa och ståt i Polen, och i Florens/Firenze kan skelettdelar av Galileo Galilei studeras på därvarande vetenskapshistoriska museum. Efter gravöppningen i Prag lär Tycho få vila i frid i evärdliga tider, i alla fall intill det stora kosmiska kretsloppet. Fast osvuret är bäst.

Så såg det ut 1901 när graven öppnades den gången - efter 300 år. Vad möter oss för bilder i dag? Foto: Langhans

Stephen Hawkings universum

Discovery Science-kanalen sänder varje söndag kväll nu Stephen Hawkings Universe, och jag är inte så där våldsamt imponerad av alla närbilder på professorn eller  dataanimationerna, som numera tillhör varje astronomidokumentärs ABC. Däremot imponerar ett och annat  nytt pedagogiskt grepp på de kosmologiska utmaningarna.

Kommande söndag sänds del 1 på nytt med start kl 20.10.

Soluppgång på månen

Bertil Falk, som brukar tipsa W-bloggen, är verksam på den amerikanska sf-sajten Bewildering Storis och berättar om Richard Ong, som skriver dikter och är en flitig amatörastronom. I nr 408 av Bewildering Stories finns denna bild på soluppgång över månen t ex med:

Ännu en look-a-like

På nätet finns en del kuliga look-a-like-sajter inom astronomi och fysik (se de två tidigare bloggarna). En hävdar t ex att den australiensiske skådisen Hugh Jackman (X-men, Scoop, Australia m fl storfilmer) är oförskämt lik vår svenske fysiklegendar Anders Jonas Ångström (1814-1874).

Undrar om Jackman överhuvud taget vet nått om den svenske fysikern…

Hugh?

Anders?

1 kommentar till “Nr 205 2010”

  1. Pingback: Populär Astronomi - » Tycho Brahes kvarlevor grävdes upp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.