Hoppa till innehåll

Nr 11 2014

  • av

Ett värdigt namndop

Ibland gör till och med IAU, yrkesastronomernas gemensamma international, något berömvärt. Som att låta döpa en krater på Merkurius med ett anmärkningsvärt centralberg till Giambologna – Jean Boulogne Giambologna (1529-1608) var en holländsk skulptör och har i konsthistorien gjort sig känd som skaparen av en läcker staty av guden Merkurius.

Statyn står numera i Museo Nazionale del Bargello i italienska Firenze.

Giambologna-kratern utmärker sig för sin terrasserade västra vägg, det böjda centralberget och den jämna nedlagssmältan på östra sidans kratergolv.

Mycket pekar på att Giambolognas struktur beror på att nedslaget skedde ovanpå en äldre krater.

Finns verkligen svarta hål?

Hoppsansa! Det har kommit grus i maskineriet, och plötsligt ifrågasätter Stephen Hawking om de svarta hålens händelsehorisonter "as we know them" verkligen finns. Hans paper bär den finurliga titeln "Information Preservation and Weather Forcasting for Black Holes".

Det är ett kort paper och det finns inte en enda formel!!!!!!

Senaste nytt om SN2014J: HST ger sig in i leken

Tack till Gustav Holmberg, som från sin bakgård i Lund följer den nya supernovan i M82. I fredags kväll (24.1) körde Gustav en obsrunda med sin 20 cm Newton på den högst ljusförorenade innergården på Karl XI-gatan.

– Sagda supernova obsades på klassiskt visuellt manér till 11.0. Det var kallt men kul, rapporterar variabilisten.

I går såg AAVSO:s ljuskurva ut så här – supernovan har som vi ser ännu inte nått maximum. KLICKA upp kurvan till storformat!

✮ Även proffsens SN-observationer pekar på en supernova i tilltagande.

✮ Så här långt råder radiotystnad från SN-smällen.

✮ Notabelt är att Hubble Space Telescope, HST, inleder en månadslång spektral observationsserie i ultraviolett med start 26 januari. Avsiktsförklaringen här.

✮ Hela arsenalen av NASA-sonder programmeras om för att studera M82-explosionen, som lär ge oss mycket info om t ex det interstellära stoftets betydelse för ljusminskning i vissa delar av spektrumet.

✮ Bilden nedan är en "kombo" av tre upptagningar 22 januari – i blått ser vi galaxen i "medium-UV", i grönt "nära-UV" och i rött M82 visuellt. Kompositfotot är 17 bågminuter tvärs över, ungefär halva fullmånen.

These Swift UVOT images show M82 before (left) and after the new supernova (right). The pre-explosion view combines data taken between 2007 and 2013. The view showing SN 2014J (arrow) merges three exposures taken on Jan. 22, 2014. Mid-ultraviolet light is shown in blue, near-UV light in green, and visible light in red. The image is 17 arcminutes across, or slightly more than half the apparent diameter of a full moon. Credit: NASA/Swift/P. Brown, TAMU

Read more at: http://phys.org/news/2014-01-nasa-spacecraft-aim-nearby-supernova.html#jCp

Kamerafokus på Rune Fogelquist

En som skulle glatt sig mycket att få spana in SN-smällen i M82 var Rune Fogelquist, som dog nyligen, 89 år gammal. 31 januari begravs Rune i Mariestad.

Vi får glädja oss åt att i alla fall Runes teleskop och observatorier finns kvar!

Christian Vestergaard har varit bussig att skicka mig ett par okända Rune-bilder, som visar honom i de typiska föreläsartagen. Fotona tog Christian på i hörsalen på Naturhistoriska i Göteborg för några år sedan.

Flitiga resenärer

Amatörastronomer är nyfikna och gillar ett resa. Vi planerar inom ASTB både för Prag och för kombinationen Ängelholm och Halmstad i vår – info kommer snart på vår hemsida -, och våra vänner i Halland berättar genom ordf Charlotte S Helin att de 14 juni tar sig till forskningsanläggningen om slutförvaringen av kärnbränsle utanför Oskarshamn.

– Riktigt spännande även för en vanligtvis ointresserad. På hemvägen besök på (sannolikt) Målerås glasbruk, berättar Charlotte från "norra axelmakten".

Vi blir säkert inbjudna! Håll ögat på HAS hemsida.

Välkomna till nästa ASTB-möte!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.