Hoppa till innehåll

Nr 103 2015

ADON i sammanfattning:

Från rännil till folkstorm på Tycho Brahe-obsis

Det inleddes som en parafras på Mikael Wiehes schlager Titanic ("Det började som en skakning på nedre däck…")  – det började som en rännil  med besökare på eftermiddan för att sen bara växa och växa  och till sist var vi bara glada över att massmedierna inte skrivit om Astronomins dag och natt på Tycho Brahe-observatoriet: Kvällspasset var det smockfullt, ett par hundra gäster räknades in, och parkeringsplatsen såg ut som frihamnens massupplag av nya bilar. Det parkerades också lite hipp som happ.

När dessutom molnen skingrades och vi kl 20.25 kunde klocka in ISS, den internatilonella rymdstationen, utbröt applåder på observatoriets gård.

The_International_Space_Station_with_ATV-2_and_Endeavour_large

ISS höll tiden och fick välförtjänta applåder. Bildkälla: ESA

Vad som lockade folk från Höör, Höganäs, Sjöbo, Gislaved och andra metropoler, jo, visning genom teleskopen förstås, även solen kunde studeras en stund mellan molntrapparna. men också mängder av föredrag inne i stora salen, som blev fullspikad: Peter Linde  pratade både om föreningen och liv i universum, Olle Frykholm berättade om ISS pågående operation, Mikael Anderlund kopplade det kosmologiska greppet, Bertil Falk visade ISS-bilder av jorden från ovan, och övertecknad hade fått Pluto på sin lott.

Och naturligtvis var Peter Hemborg, vår astropedagog på plats, och körde ett antal barntillåtna föreställlningar.

En innovation för detta ADON: Det såldes grillad varm korv med bröd till hungriga!

adon_2015_logga_vit_500

Det finns en tumregel, kunde vi konstatera, och det är att när jag säger – som den borne pessimisten –  att det inte kommer en jäkel, så slår vi i stället publikrekord. Många hade läst om oss och ADON på nätet, andra visste om ADON genom mun-mot-mun-metoden, och vi hade också affischerat  både i Oxie och inne i stan.

Bildrik rapport följer på vår hemsida.

PS

Fantastiskt av Bertill Falk att över huvudtaget ha tid att ställa upp hos oss igår. I dag stod en artikel i den indiska tindingen The Hindu om hans kommande bok i jättelandet, en biografi över Indira Gandhis man Feroce Gandhi. Grattis, Bertil.

Kulturens storheter drogs tidigt till oss i vårt sällskap

Redan från början var det många tungviktare i kulturens Sverige som drogs till oss i Tycho Brahe-sällskapet. Ibland skummar jag igenom de allra första medlemsrullorna och gör överraskande upptäckter: Gabriel Jönsson var med, Daniel Rydsjö, medicinaren Sven Ingvar (pappan till David Ingvar), Sten Bromans föräldrar Ivar och Dagmar, industrimagnaten i Helsingborg Henry Dunker. Sven Hedin.

Men allra mest överraskande är ett annat namn:

Verner von Heidenstam! Adress: Övralid.

Från startåret 1937, 1938, 1939 betalade han lojalt in sin medlemsavgift. 1940 avled han.

Sigge Bergstršm (1880Ð1975), Verner von Heidenstam, trŠsnitt

Klassiskt porträtt, ett träsnitt, av Heidenstam från 1909. Utfört av grafgikern Sigge Bergström.

Heidenstam fick Nobels litterära pris 1916,

Straffet för denna upptäckt är att jag nu måste lusläsa Heidenstam efter astronomiska inslag i hans diktning. Förutsätter att kompisen Anders Nyholm också bidrar! Han kan nämligen ämnet poeter och astronomi.

Sexskandal i USA

Geoffrey Marcy, välkänd exoplanetforskare, anklagas för sexuellt trakasseri av kvinnliga studenter och har nu tvingats be om ursäkt – han hotas av avstängning eller rentav sparken från arbetet vid University of California, Berkley, där han innehar den så kallade "Watson and Marilyn Alberts Chair" inom SETI.

Universitet har, bränt av tidigare skandaler, en sträng uppförandekod och det känns anmärkningsvärt att 2015 höra talas om  kvinnor som inte vågat protestera för att inte riskera betyg och möjligheter till vidare studier.  Den akademiska världen har som solen – fläckar.

thumbs-down-smiley-md

Den astronomiska communityn i USA är skakad och i uppror, och frågan är om en ursäkt och löften om bättring räcker. Marcy ombeds nu att inte närvara vid en planetkonferens på Hawaii, där tjugo års utforskning av exos ska diskuteras. New York Times nätrapport innehåller en del smaskiga detaljer.

Marcys hustru stöder sin man i ett uttalande, ska tilläggas.

Ännu fler bilder på Charon

En drös nya bilder från Pluto-månen Charon har släppts av NASA:s New Horizons-steam.

Dvärgalaxer här och nu och där och då

Om hur dvärggalaxerna i den lokala galaxhopen, i vilken Vintergatan och M31/Andromedagalaxen tillhör giganterna, påminner om de allra första högt rödförskjutna galaxerna överhuvudtaget i vårt universum, diskuteras i denna rapport. Dvärgarna är gamla system från återjoniseringens tidevarv.

Stora förhoppningar ställs till kommande James Webb-teleskopet.

Här möts science fiction och science fact

Så ser den ut, Mars-kratern där  Ares 3 landar i filmen "The Martian":

PIA19913_modest

Bildkälla: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Foton togs så sent som i april och maj  i år av den kring Mars snurrande Mars Reconnaissance Orbiter och dess kamerasystem HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) – området ligger i en trakt kallad kallat Acidalia Planitia.

Ta gröna hissen…

Hur tar vi oss enklast upp i rymden? Fred Hoyle menade ju att det var bara att sätta sig i en bil och sen dra på rakt upp. Men det finns ett annat alternativ, upphittat på nätet av Lars Olefeldt. Man undrar om det ligger en myckenhet "gröna hissen" bakom….

 

12032012_1503887893237338_2304683467740311309_n

En gröna hissen mixas enklast så här enligt Wikipedia:

*** 4 cl gin, som blandas med 2 cl Grön Curação  och sedan hälls i ett highballglas med is, för att slutligen toppas med Pommac eller Champis och garneras med en citronskiva.

*** Vill man "få hissen att gå snabbare" ersätts  Grön Curaçãomed Grön Chartreuse.

GOD SÖNDAG!

di_10201_3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.