Hoppa till innehåll

Nr 33 2018

Historiska klubben i Torrlösa:

Hur sätter vi Sophie Brahe på kartan?

Tre spekulativa frågor har länge spökat i min hjärna apropå Sophie Brahe:

* Fick hon, som levde in på 1640-talet, nånsin se i ett teleskop?

* Förstod hon att brodern Tychos världsbild inte stämde?

* Kunde hon i Helsingör se bort mot Ven och se hur Uraniborg sakta men säkert raserades för att till slut inte synas alls, det Uraniborg där hon inte bara agerat värdinna vid storebror Tycho Brahes gästabud för kungar och drottningar utan också sysslat med alkemi, örtmedicin och hjälpt brodern  med stjärnobservationer? 

Torrlösa 4 (1)

Historiska klubbens sammankallande orerar…

* Sophie Brahe upptog allas tankar när en delegation ASTB-historiker, vi blev faktiskt ett 20-tal med 3,5-åriga Moa som yngsta deltagare, besökte Torrlösa i lördags (12.5). Vi fick goda inblickar i hennes liv, verk och dramatiska kärlekar av Lennart och Marie Hultqvist, som ju skrivit en förnämlig bok om Sophie, den välkände lokalhistorikern Georg Welin tog ett fast pedagogiskt grepp om marken där vi stod, Georg är en gammal kompis från Billinge och han fokuserade på den rivna kyrka och det rivna gravkapell dit Sophies stoft fördes av sonen Tage Thott från Helsingör. Klas Hyltén-Cavallius kompletterade våra bristande kunskaper, och kyrkoherden Kjell Thorsson guidade inne i 1800-talskyrkan där han också gav begreppet kyrkkaffe ny innebörd:

* Vi åt och drack inne i kyrkan, där det specialbyggts två inre rum, ett för prästerna.och ett för allmänheten utrustat med ett kök med plats för ett 20-tal personer. En elegant lösning på den lekamliga logistiken!

Torrlösa 5 (1)

…Lennart Hultqvist berättar vad vi faktiskt vet…

* Stort tack till alla aktivister som deltog denna lördageftermiddag.

* Med Georg Welin, som skrivit om Sophie Brahe i årsboken 1978-79 för Onsjö Härads Hembygdsförening, fortsätter diskussionen om varför den gamla medeltidskyrkan med det gamla gravkapellet med Sophies stoft på en katafalk revs mot mitten av 1800-talet . En storhet som lundahistorikern Laurits Weibull talade om att "de dödas kvarlevor skändades" och den  ännu tidigare verksamme skånske folklivsforskaren, pionjären Nils Månsson Mandelgren använde  i sammanhanget uttrycket  "förstörelselusta"; bägge var djupt upprörda över åtgärderna på 1830/40-talen.

Torrlösa 6 (1)

… Georg Welin berättar om gravkapellets öde. Kjell Thorsson t h.

* Nånstans i jorden under oss där vi stod återfinns Sophie Brahes och hennes närmastes skelettdelar inklusive den fina kvinnohand som kom i dagen när man öppnade hennes kista på 1800-talet.

* Georg noterar med emfas att uppgifter, som bl a cirkulerat i årsboken för Skånes Hhembygdsförbund 1993, att Sophie Brahe återbegrovs vid den nya kyrkan i Torrlösa är felaktiga.

9789185517350_200x_sophie-brahe-vetenskapen-karleken-stjarnbrodern

Sophie Brahe – The Book!

* Vad ska vi göra med all den kunskap vi mer och mer får om Sophie Brahe tack vare kännare som Marie och Lennart Hultqvist? Något känns galet att det bara finns en Sophie Brahe-gata i världen, nämligen den i Helsingör, och att det är i världsstaden Berlin det finns en Sophie Brahe-skola – inte på skånskt hemmaterritorium.

* Intresset för henne bland genusforskare i Lund och Malmö verkar inte heller så stort att det stör.

* "Give us the tools and we will finish the job…."

Torrlösa (4)

Torrlösa kyrka i dag.

​PS. Tack till Erik Johansson för bildbevisen ovan från Torrlösa.

Besök hos Tychos danska kungar

Tillsammans med vännen Thorild Nilsson som färdkamrat och kameraman tog jag mig härom dagen till Roskilde och dess domkyrka för att återuppliva bekantskapen med Tycho Brahes bägge danska kungar: Hans välgörare Frederik II, som gav honom Ven, och hans nemesis Christian IV, som bidrog till att Tycho gick i en sorts frivillig exil till Prag.

Bilderna får tala för sig själva – en viss entusiasm för Frederik II i kalksmålningssrika  Helige tre konungars medeltidskapell (vars underhåll Tycho gravt misskötte)…

iPhone 2018-05-16 050

.. och en viss beska i åsynen av Tycho-fienden Christian IV:s kista:

iPhone 2018-05-16 051

Tidigaste stjärnorna hittade

Redan 250 miljoner år efter Big Bang finns det numera bevis på stjärnbildning i vårt universum, rapporterar ESO. Spännande, spännande.

NASA sänder helikopter till Mars

Nästa tekniska utmaning för NASA:s Mars-tekniker är att landsätta och flyga en minihelikopter över planetens yta, tipsar W-bloggens Lars Olefeldt.

.NASA:s pressmess här.

Meningen är att helikoptern ska sändas med ett roverpaket 2020.

Snabbväxande svart hål

Från Australian National University rapporteras att astronomer upptäckt det snabbast tillväxande svarta hålet någonsin. Takten är en solmassa varannan dag. 

Tack till Carl-Olof Börjeson för tipset.

Hubble synar stjärnskapande UV-galaxer

Galaxen NGC 6744 ligger runt 30 miljoner ljusår bort och är en av 50-talet galaxer som ingår i  Hubble Space Telescope’s Legacy ExtraGalactic UV Survey (LEGUS), den skarpaste och mest omfattande genommönstringen hittills  av UV-strålande galaxer med stjärnbildning.

Bilden nedan är en kombo av HST:s UV- och visuella kamerasystem.

The glowing spiral arms of NGC 6744

Bildkälla: NASA, ESA, and the LEGUS team

1 kommentar till “Nr 33 2018”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.