Hoppa till innehåll

Nr 14 2019

Nysatsningen på Gamla Obsis läggs på is

Frågan dök upp i torsdags kväll då ASTB hade sitt ordinarie möte på astronomiska institutionen i Lund: Vad händer med planerna för Gamla Obsis i Stadsparken i Lund?

Ingen av oss visste riktigt, men i dag lördag (2.3.) vet vi tack vare en artikel i Skånska Dagbladet:

Alla eventuella planer läggs på is!

Det är alltså Skånska Dagbladet som påpekar att den politiska kvintetten som styr lärdomsstan Lund överväger att inte gå vidare med någon av de satsningar som föreslagits. Pengakistan är tom!

Det kunde politiska ledningen gott ha sagt från början så hade lundaborna inte behövt komma med en massa idéer och förslag typ kafé, vetenskapshistoriskt museum, konstgalleri m m.

00176_4919850158_29747a0606[1]

Bildkälla: http://utflyktsverige.se/lunds-gamla-observatorium/​

Just nu behövs en halv miljon till vidare propjektering och fördjupad utredning, och de pengarna lär inte komma fram.

Hela historien är pinsam, den har dragit ut år efter år, och Gamla Obsis ser mer och mer skamfilat ut. En okynnesockupation härom året gjorde inte saken bättre. Allra värst är det med den fina klockan som är inmurad i muren vid ingången där vaktmästarbostaden ligger. Dit gick lundaborna för att ställa sina ur, den var ju Lunds "rättaste klocka", nu går den möjligen rätt två ggr om dygnet.

Och som vanligt knystades inte ett ord om detta "njet" i den kommunala valrörelsen i höstas.

SAS-bloggen har kommit upp i varv

Svenska Astropnomiska Sällskapets 100-årsblogg är redan inne på nr 18 och mer kommer, rapporterar bloggansvarige Johan Kärnfelt.

Varje vecka publiceras två inlägg. Häng på! Det finns hur mycket kul och intressant och okänt som helst att berätta om svenska astronomi.

Christer Borgs postuma memoarer

Malmöjournalisten Christer Borg hann lägga sista bokstäverna i sin memoarbok innan han gick bort i höstas. Nu finns den i tryck, heter Mina nöjesbekanta från A till Ö (Kira förlag, 2019) och skildrar Christers möten med alla nöjeskändisar i landet.

163241871-origpic-896502[1]

Christer skriver också om sin kollega Bertil Behring, som var barnbarn till C V L Charlier, astronomprofessorn i Lund, ett mattegeni, översättare av Isaac Newtons ikoniska Principia till svenska bl a. När 50-årsjubileet i Lund av Principia-utgivningen ägde rum 1987 var Behring och W-bloggens ansvarige på plats, Bertil var lätt nervös inför mötet med alla astronomer, fysiker, statistiker.

– Jag som knappt ens kan tians multiplikationstabell, sa Bertil.

Han behövde inte vara skraj. Alla var tvärtom glada över att Charliers dotterson, den legendariske journalisten, var på plats och förgyllde tillställningen.

Hayabusa 2 landar…

Tack till vår skarpögda sekreterare Mirja Markkula som hittat denna bild på Astronomy Now som visar hur Hayabusa 2-sonden sänker sig ner på asteroiden Ryugu. Vid fototillfället var det 30 m till asteroidens yta.

20190222a_01[1]

Bildkälla: JAXA

Vi kan se skuggan av sonden och märken på ytan efter bromsraketernas utblås.

Jakten på Planet 9 fortsätter

Mike Brown, som härom året föreslog att det finns en större planet ute i Kuiper-bältet, fortsätter med sina medarbetare att granska förutsättningarna. Och får inte Kuiperobjekts-banor, lutningar etc att gå ihop om det inte finns en planet 5-10 ggr större än jorden i området. Sannolikheten för alternativet att det ligger inbyggda fel i observationerna skattas till 0,2 procent.

Målet är att inom ett decennium ha upptäckt himlakroppen.

Det är aldrig för sent att ge upp

Det är samma sak över hela världen, här en bild som Christian Vestergaard har återgett på sin facebook-sida:

51982101_10212954030435099_100461342342774784_n[1]Jag avsutar dagens blogg med denna erfarenhet med tanke på våra egna vägastronomiska projekt inom ASTB, lett av vår styrelsemedlem Hampus Nilsson.

Det är aldrig för sent att ge upp!

2 kommentarer till “Nr 14 2019”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.