Hoppa till innehåll

Nr 78 2022

  • av

Cygnusslöjorna i full prakt

Vissa himmelsobjekt är mäktigt stora som t ex supernovaresten Cygnus Loop, den mäter över 3 grader i diameter på himlavalvet, påpekar Hans Hilderfors. Och skickar över till W-bloggen en nytagen översiktsbild som täcker stora delar av denna ”Loop” (aka Slöjnebulosan).

– Det är en supernovarest, cirka 10 000 år gammal, som enligt senare mätningarna från Gaia ligger ungefär 2400 ljusår bort. Diametern på ringen uppskattas till 80 ljusår och spridningshastigheten är för närvarande cirka 100 km/s.  Enligt vissa förklaringsmodeller har ”Loopen” formats av två interagerande supernovor. Chockvågen från explosionen (-erna) får omgivande interstellär materia att emittera ljus.

Bilden är tagen med hjälp av två smalbandsfilter Hα och OIII där Hα mappas till rött och OIII till blått.

Datum: 2022-10-03.     Plats: Malmö.

Kamera: Monokrom CMOS med filterhjul.

Optik: Refraktor 130 mm @ f/4,5.

Exponering: Ha,  OIII  24 x 5 min vardera, summa 4h.

Bildfält: 3,48° x 2,32°.

Ett litet PS: ASTB:s grundare Knut Lundmark, som ju både var supernovakännare och astrohistoriker, tyckte alltid att det var märkligt att det inte finns några arkeologiska tecken typ grottmåln9ngar etc, tecken på att vi jordbor har sett stjärnsmällen, som bör ha varit klart synlig här på vår hemmaplanet. Här i väst såg ju heller ingen Krabbnebulosa-smällen.

ASTB-duo på plats på Ven

Sällskapet fick inbjudan för en mer festlig avslutning på visningssäsongen för Tycho Brahe-museet på Ven. Sekreteraren Mirja Markkula och Andorz Nilsson tog på sig ansvaret att transportera ett antal olika sorters kikare och teleskop till ön för eventuell visning lördagen den 1 oktober. Förra året blev det ju en riktig folkfest med bra väder och ständig kö till teleskopen o kikarna.

– Tyvärr var vädergudarna inte välvilliga i år, det var blåsigt och ständigt småregn mellan lite yvigare skurar. Tina Jönsson, Landskrona Stads kulturutvecklare som var huvudansvarig för evenemanget, fick inte bara tillgripa plan B utan plan C, och hela marknaden flyttades inomhus i kyrkan. Från kl 17:30, som evenemanget började med unga skolelevers skådespel om Tycho Brahes liv, till kl 21 som evenemanget avslutades, var det en stadig ström av besökare.

– Vi från ASTB fick nöja oss att visa med kikare några sprickor i valven i kyrkan, som man inte kunde se med blotta ögon. Annars var det lite utställning om vilken sorts utrustning man kan ha, och vad man kan se med de olika kikare/teleskop. Många yngre besökare var mycket intresserade av de olika sorters appar som man kunde ha i sin mobiltelefon, och jag kunde visa lite bilder också från senaste månadsmötets presentation. 

– Regnet slutade nästan på slaget kl 21, och morgonen därpå visade regnbågen sig när molnen började spricka på allvar. Det var trots missade chanser att visa upp stjärnorna och planeterna mycket trevligt, och vi hoppas på bättre väder nästa år!

Allt berättat av Mirja Markkula.

Annorlunda “soluppgång” – i aktivitet

Mirja Markkula tipsar även om ökad solaktivitet senaste dagar – se även förra W-bloggen!

Spaceweather följer utvecklingen. Bilder från SDO igår:

Beräkningar säger att runt 8 oktober kommer jorden att drabbas av detta koronautsläpp.

Fler fjärrstyrningsteleskop på gång

Vännerna borta i danska Århus har skaffat ett fjärrstyrningsteleskop för astronomiintresserade gymnasister. Jesper Sollerman tycker att wett liknande instrument borde inköpas på Vetenskapens Hus iStockholm.

Vi får se vad som händer. På Tycho Brahe-observatoriet har vi nu jobbat under Peter Lindes och Tomas Diez ledning med gymnasister i ett antal år, och om Århus och sen Stockholm vill kan vi ju “tandemköra” t ex när det gäller ockultationer. Ett sådant projekt skulle dessutom göra att svenska och danska astronomigymnasister kom varandra närmare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.