Herrevadskloster ingen vacker syn idag
Ett gubbagäng inom malmö- och lundaastronomin, som brukar stråla samman för prat, mat och dryck ett par gånger om året, tog tillfället i akt att 11 november åka ut till Herrevadskloster för att fira 450-årsminnet av Tycho Brahes upptäckt av sin nova. Det var gråmulet men vi tror ändå att vi hittade rätt riktning mot Cassiopeia, stjärnbilden i vilken supernovasmällen ägde rum.
Herrevadskloster är ingen skönhet i dag. Förhoppningsvis kommer slottsherren att rusta upp stället och t ex sätta upp skylten från 1946 igen. Var finns den i dag? Lennart Hultqvist dokumenterade skylten vid ett besök på Herrevadskloster med Tycho Brahe-museet för ett antal år sedan.
Både HD, Sydsvenskan och Skånskan har i veckan skrivit om 450-årsjubileet.




Extremtidig supernova hittad
Apropå supernovor: Hubble-teleskopet har med “gratishjälp” av gravitationslinsning dokumenterat en och samma supernova i tre olika skepnader. Explosionen ägde rum för mer än 11 miljarder år sedan. Med facit i hand ser vi lätt hur färgen på supernovan ändras på bara ett par dagar.
För den kosmiska linsen svarar den massiva galaxhopen Abell 370. Foto togs samma dag, i december 2010.

ESO-astronom hittad död
Den engelske astronomen Thomas “Tom” Marsh, professor vid University of Warwick, försvann från La Silla-observatoriet redan i mitten av september. Efter intensivt sökande hittades hans kropp för några dagar sedan bara några kilometer från observatoriet.
Ingen vet i detalj vad som ligger bakom tragedin. Det spekuleras i mental ohälsa.
ESO har tv ställt in sitt 60-årsfirande.
Till en av Marsh´s specialiteter hörde utforskningen av vita dvärgar och kataklysmiska variabler.
Anakronism från Tychos tid…
Jag gillar fenomenet med anakronismer. Ett praktexempel ges i Pär Lagerkvist Dvärgen, hans medeltidsmunkar tittar i kikare långt före teleskopet hade uppfunnits.
Nyligen fann Klas Hyltén-Cavallius och hans hustru i Köpenhamn en ny barnbok om Tycho Brahe med följande exempel på en likartad anakronism:
