Hoppa till innehåll

Nr 90 2022

  • av

Herrevadskloster ingen vacker syn idag

Ett gubbagäng inom malmö- och lundaastronomin, som brukar stråla samman för prat, mat och dryck ett par gånger om året, tog tillfället i akt att 11 november åka ut till Herrevadskloster för att fira 450-årsminnet av Tycho Brahes upptäckt av sin nova. Det var gråmulet men vi tror ändå att vi hittade rätt riktning mot Cassiopeia, stjärnbilden i vilken supernovasmällen ägde rum.

Herrevadskloster är ingen skönhet i dag. Förhoppningsvis kommer slottsherren att rusta upp stället och t ex sätta upp skylten från 1946 igen. Var finns den i dag? Lennart Hultqvist dokumenterade skylten vid ett besök på Herrevadskloster med Tycho Brahe-museet för ett antal år sedan.

Både HD, Sydsvenskan och Skånskan har i veckan skrivit om 450-årsjubileet.

Extremtidig supernova hittad

Apropå supernovor: Hubble-teleskopet har med “gratishjälp” av gravitationslinsning dokumenterat en och samma supernova i tre olika skepnader. Explosionen ägde rum för mer än 11 miljarder år sedan. Med facit i hand ser vi lätt hur färgen på supernovan ändras på bara ett par dagar.

För den kosmiska linsen svarar den massiva galaxhopen Abell 370. Foto togs samma dag, i december 2010.

ESO-astronom hittad död

Den engelske astronomen Thomas “Tom” Marsh, professor vid University of Warwick, försvann från La Silla-observatoriet redan i mitten av september. Efter intensivt sökande hittades hans kropp för några dagar sedan bara några kilometer från observatoriet.

Ingen vet i detalj vad som ligger bakom tragedin. Det spekuleras i mental ohälsa.

ESO har tv ställt in sitt 60-årsfirande.

Till en av Marsh´s specialiteter hörde utforskningen av vita dvärgar och kataklysmiska variabler.

Anakronism från Tychos tid…

Jag gillar fenomenet med anakronismer. Ett praktexempel ges i Pär Lagerkvist Dvärgen, hans medeltidsmunkar tittar i kikare långt före teleskopet hade uppfunnits.

Nyligen fann Klas Hyltén-Cavallius och hans hustru i Köpenhamn en ny barnbok om Tycho Brahe med följande exempel på en likartad anakronism:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.