Hoppa till innehåll

Nr 46 2023

  • av

Får vi bjuda på en kvintett dagsfärska solbilder?

Vi närmar oss med stormsteg ett nytt solfläcksmaximum, och varje dag rapporteras om mängder av solfläckar och utbrott. Och protuburanser. Uppe på TBO har senaste dagar Olle Frykstam följt dramatiken på solskivan och visat att även med en mobilkamera + vårt nya solteleskop alt med en systemkamera kan vi dokumentera skeendet på solytan.

Här Olles kollektion från idag (9.6). Solen har lite olika position i bilderna och bilderna är lite olika långt exponerade. Resultatet är att någon av bilderna har mer kontrast men inte mycket struktur i ytan medan andra bilder är mer exponerade men med mindre kontrast men i stället mer struktur i ytan.

Olle höll även igår ögat på solen, men hans fem bilder nedan är från i dag. Tack för dem!

Exponeringstiderna rör sig från max 1 sekund till 1/60:s sek och 1/80: sek.

Jag noterar att i USA, östkusten i och vid New York, har det varit Canada-importerad luftsmuts – skogsbränder – vilket gör att solfläckarna kan ses för blotta ögat genom den rödfärgade atmosfären.

Med ökad solaktivitet följder norrsken och vi får säkert en bra dos i sommar även på våra sydskandinaviska breddgrader. Så håll ögonen öppna – norrut förstås. En viktig källa för förhandstips är denna sajt:

Som synes är norrsken på gång över norra delen av Skandinavien i kväll.

Senast i februari kunde Frida Nilsson se och fotografera detta flotta norrsken över Örkelljunga:

Owen Gingerich ur tiden

Vi som sysslar med astronomins historia tackar kompisen Anders Nyholm, som meddelar att den legendariske astronomihistorikern, Harvard-professorn Owen Gingerich har gått ur tiden 93 år gammal.

Gingerich var både fackastronom, en framstående sådan, och astrohistoriker. På svenska finns hans betydande bok om jakten på alla Nicolaus Copernicus-original av De revolutionibus orbium coelistiuml från 1543, en jakt med även svenska ingångar. Boken som ingen läste: I spåren av Copernicus Revolution kom på svenska 2005 (Norstedts förlag). Av bara farten noteras i denna viktiga bok att även Galileo Galilei sysslade med horoskopförfattande, ett faktum som länge gömdes undan. Att beskriva Galilei som astrolog var som att svära i kyrkan!

Gingerich ägde själv två ex av det ikoniska Copernicus-verkets andraupplaga. Ett rart ex fanns på Mittag-Lefflerinstitutet i Djursholm men stals!

En spännande sida av Owen Gingerich var hans religiositet. Han tillhörde mennoniterna, en protestantisk rörelse med fokus på pacifism. Den som vill kan ögna igenom denna Youtube-film med honom:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.