Deep Sky runt Polaris
Från vår astrofotsajt noteras detta inlägg från Bengt Rönde (23.9): I närheten av Polstjärnan finns inte många intressanta Deep Sky Object. Jag försökte igår att med en systemkamera och 100 mm objektiv med Polstjärnan i mitten fotografera sammanlagt 100 minuter. Det var ett första försök att kanske kunna fotografera IFN (Integrated Flux Nebula). Det är stoftmoln, väte och kolmonoxid som inte lyses upp av närbelägna stjärnor utan av det totala ljuset från Vintergatans alla stjärnor. Just runt Polstjärnan finns mycket av dessa stoftmoln och gaser. Problemet är att de är ytterst svårfotograferade och man bör befinna sig utanför ljusförorenade områden. De flesta bilder jag sett har fotograferats i minst 10 timmar från mörka platser. Så jag fick förstås inget på drygt 1 ½ timme. Men man kan ju fylla på med tid senare.
Däremot fick jag med en liten fin stjärnhop (Polarissimahopen eller NGC 188) 4 grader från Polaris. Och åt andra hållet, 8 grader från Polstjärnan, fick jag med en ytterst liten planetarisk nebulosa, Citronskivenebulosan eller IC 3568. Den senare är bara en halv bågminut stor men ser verkligen ut som en citronskiva på bilder från Hubble.
Så jag tänkte utmana våra duktiga astrofotografer som har klart större teleskop än jag. Kan nån ta en bild av Citronskivenebulosan så att man kan se antydan till citron ?
Och en utmaning för dem som har mörkare stjärnhimmel, kan någon fotografera IFN runt Polaris? Där är det inte ett stort teleskop som gäller. 100 mm kameralins är perfekt. Men mörk himmel och 5-15 timmars sammanlagd exponeringstid är viktigt.
Gå in på vår astrosajtt så kan du därifrån blåsa upp bilden rejält och tittvänligt!
På samma sajt ser vi även detta perspektiv över det stoft- och molnrika området kring Nordamerikanebulosan (NGC 7000), fotograferat av Roland Körmöczy: