Hoppa till innehåll

Nr 185 2012

  • av

Stjärntecknandet hålls fortfarande vid liv

Tekniken att teckna och skissa himlakroppar har aldrig upphört att fascinera.

Inom astronomins historia var tekniken legio fram till fotografiets ankomst. En toppunkt nåddes på 1840-talet då Lord Rosse, tredje Earlen av Rosse, på Irland, Birr Castle,  satt vid sitt bamsetelekop, Leviathan, och försökte på ritbrädet fånga den första spiralformade nebulosan – M51.

I skissblocket såg det ut så här:

Ungefär som en negativplåt från kosmos i dag.

När Lorden rensat bilden och snyggat till den, gjort spiralerna mera kompakta uppenbarligen, blev den en klassiker, som återgavs i alla 1800-talets populärastronmiska böcker:

Jag har  alltd undrat över hur stor teckningen egentligen var, och ett svar hittar vi i detta foto som visar den sjunde Earlen av Rosse på en utställning härom året: Earlen sitter ner, t h hans hustru:

Tecknandet och skissandet av astronomiska objekt är en konstart i sig, och tekniken och fascinationen att sätta himlakroppar på pränt med ögats hjälp fortsätter in i vår tid. På svensk hemmaplan har jag tidigare i W-bloggen uppmärksammat t ex Johan Warell och Johan Kärnfelt – vår egen ASTB-aktivist Mikael Anderlund är inte heller främmande för att använda penna och block. M33 enligt Mikael ser ut så här:

Lord Rosse ansåg att spiralen såg ut så här:

Lästips på nätet:

► Mikael Anderlunds hemsida:
http://www.astronomiskaskisser.n.nu/

► Om Lord Rosse och Birr Castle-teleskopen (de var flera)  finns t ex denna hemsida:

http://www.birrcastle.com/telescopeHistory.asp

När man funderar över hur äldre tiders astronomer arbetade vid tuben, så var många väldigt skickliga med ritstift och underlag. Frågan är om inte en del av dem rentav hade gått i kurs hos samtida konstnärer.

Kometen splittras?

Håller den periodiska kometen 168P/Hergenrother på att splittras? Frågan ställs av Christian Vestergaard, som hittat denna sajt med bilder från italienska Remanzacco Observatory:

Kometen ökade plötsligt i ljusstyrka för en tid sedan, och den har under passagen runt solen uppträtt lätt mystiskt. Här är en "live"-upptagning från 26 oktober:

Vårt universum – en bluff?

Tack till Lars Olefeldt, som hittat en nätartikel på Huffington Post som berättar att tyska forskare spekulerar i att vårt universum är en ren fiktion, en datorsimulering utförd av en annan rymdcivilisation.

I artikeln påpekas att vi befinner oss i samma läge som en fånge i en totalt mörklagd  cell (över hela spektrumet väl?), där fången inte har en aning om var väggarna finns.

Svarta änkan finns därute

Nu börjar också spindlarna invadera kosmos.

Svarta änkan och den rödryggade redback-varianten är sällsynt giftiga, och de har nu fått ge namn till ett av kosmos mest märkliga pulsarfenomen, förmörkelsepulsarer i binära system. Flera av dessa gamla neutronstjärnor spökar i vår egen vintergata.

En god och uppdaterad  sammanfattning om vad det handlar finns här.

Ruggig läsning…

Vad har Einstein sagt och inte sagt?

På nätet figurerar en massa citat av Albert Einstein. T ex detta:

Personligen tror jag inte Einstein ville ta ett ord som "crap" i sin mun.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.