Hoppa till innehåll

Nr 206 2912

  • av

Rätt Kirsten!

Rätt ska vara rätt: Det blev fel bild på Onsalas radioastronom i W-bloggen nr 203 – så här ser nyblivna ledamoten av Wallenberg Academy Fellows Kirsten Kraiberg Knudsen ut:

Wallenberg-initiativet är ett nytt karriärprogram för unga lovande forskare som har inrättats av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse i samarbete med fem kungliga akademier och 16 svenska universitet.

Kirsten forskar om galaxer och hur de bildas. För henne kunde anslaget inte komma vid en mer spännande tidpunkt. Nya kraftfulla teleskop som ALMA  ger forskare nya möjligheter att få svar på en av astronomins största frågor:

Hur bildas vanliga galaxer som Vintergatan?

– Hittills har vi mest kunnat titta på stora och ovanligt ljusstarka galaxer. Men med den nya generationens teleskop kan vi nu börja förstå hur normala galaxer som Vintergatan bildades och utvecklades, berättar hon i ett pressmess från Chalmers.

Som Wallenberg Academy Fellow får Kirsten finansiering till egen lön i upp till tio år och bra möjligheter att kunna bygga en egen forskargrupp och ta större vetenskapliga risker än man normalt vågar.

Kirsten Kraiberg Knudsen är, som vi skrivit tidigare, en av tre astronomer som blivit Wallenberg Academy Fellows: de andra är Jan Conrad vid KTH  i Stockholm och Anders Johansen vid Lunds universitet.

PS.

Då och då blir det fel. Själv döptes jag till Leif, men skriver man Leif slarvigt blir det – Ulf. Vilket prästen gjorde. Inte konstigt alls att man blev journalist när man började sitt liv som ett korrekturfel nådens år 1945.

Knut Lundmark uppmärksammas på AAS

När American Astronomical Society möts i januari i Longh Beach, USA, kommer experten  Ian Steer – se tidigare W-blogg, nr 188 2012 – att lägga fram en ny rapport om vår ASTB-grundares, Knut Lundmarks, enastående insatser för att fastställa universums expansion redan 1924. Först av alla!

Lundmark brädade både George Lemaitre och Edwin Hubble men slogs, konstigt nog, aldrig om prioriteten. Det tycker jag att han borde ha gjort, men Lundmark var nog inte särskilt stridslysten just då och där – han anklagades fullkomligt felaktigt av Hubble för att ha stulit dennes  galaxklassifikation, t ex. Och att slåss mot Amerikas STORE SON låg inte för honom. Det hade tagit kraft och ork redan att knäcka Adrian van Maanens felaktiga rotationsrörelser i M33.

Tror jag.

Ian Steer, som är knuten till NASA/IPAC Extragalactic Database of Galaxy Distances, lovar utreda saken 8 januari under en föredragning på temat "Hubble’s Law: Who Discovered What and
When".

Detta sker inför AAS Historical Astronomy Division.

Forts följer!!!

Jupiters oppositioner sen 2001

 Christian Vestergaard har fångat upp en liten pedagogisk delikatess:

– Ja, jag fick nyligen tillåtelse av min facebookvän Efrain Morales Rivera från Aguadilla på ön Puerto Rico att visa hans bild. Bilden föreställer alla Jupiteroppositioner sedan 2001!

Efrain Morales Rivera är en flitig astrofotograf och har en väldigt bra hemsida, där vi även kan ta del av hans instrumentering – en rejäl Mead med hjälpinstrument – och annat. Han tillhör även gänget runt "Astronomers without frontiers".

Genom att Jupiters och jordens omloppsbanor runt solen har olika eccentricitet, blir också planetens skenbara storlek vid oppositionerna olika. Avstånden kan vid dessa tillfällen ligga mellan 4 och 6 AU. 1 AU = jordens medelavstånd till solen.

Senast nu i början av  december, vid årets opposition, hade Jupiter en vinkeldiameter på hmlavalvet på nästan en bågminut.

Jordens bana runt solen är nästan en cirkel (e = 0.0167) och Jupiter har en mer ellipsformad bana (e = 0,03839266).

Vi är väl du och bror med  Isaac?

Det är en väldig röra i astronomiböcker när det gäller astronomers namn.

Somliga kallar vi vid förnamn (ex Tycho, Galileo), andra kallar vi vid efternamn (Ptolemaios, Copernicus, Kepler, Newton). Ingen kallar de senare bara Klaudios, Nikolaus, Johannes, Isaac.

Jag föreslår att vi duar dem och kör med förnamn i fortsättningen. Det skapar en större intimitet och gemenskap i vår lilla stora astronomivärld.

Det får bli Jojje med Lemaitre, Knutte med Lundmark, Ted med Hubble, Fritte med Zwicky, Berra med Lindblad och Freddie med Hoyle.

Tycker en som som gärna kallas Uffe eller, som han fick höra i barnaåren –  Flu.

Jordens nattsida i nytt ljus

Nya fantastiska bilder från NASA, som visar jordens upplysta nattsida, har precis släppts.

Carinanebulosan fångad av Chiles president "et al"

När ESO:s nya  VLT Survey Telescope (VST) invigdes vid en ceremoni i Neapel härom dan firades detta med en spektakulär ny bild på Carinanebulosan från Paranalobservatoriets nya teleskop.

Bilden togs med hjälp av Chiles president Sebastián Piñera då han besökte teleskopet vid ESO:s Paranalobservatorium den 5 juni 2012.

När presidenten besökte Paranal den 5 juni 2012 deltog han i observationer med VST tillsammans med sin fru Cecilia Morel

Årets julklapp

Om du vill locka in vänner och släktingar i den astronomiska gemenskapen, är en bra början en prenumeration på Populär Astronomi.
Välkommen med din beställning! Årets laddade fjärde nummer har precis kommit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.