Hoppa till innehåll

Nr 215 2012

  • av

W-bloggens nyårslöfte

Vi hann med 215 W-bloggar 2012.

Och det är vi ganska nöjda med – alldeles speciellt om vi gångar antalet med alla småartiklar och  notiser som vi haft, en del tyngre, en del lättare, en del nördiga, en del tror jag fullt begripliga… en del har dessutom stimulerat W-bloggsläsarna att reagera, och det gillar vi. Även om vi får på tafsen.

⇒ Vi lider absolut inte som påven sen 1870 av några ofelbarhetsdogmer – första Vatikankonciliet eller det  20:e allmänna kyrkomötet, ägde ju rum då, ungefär samtidigt som grundstenarna  lades för den moderna astronomin, som sprängde gränserna all världens väg. Efter det geocentriska systemet kom det heliocentriska, sen så småningom det galaktocentriska…  och sen fick vi den metagalaktiska revolutionen. Jag vet inte vad en astronomisk världsbild kallas i vilken något centrum inte finns – centrumet finns överallt och ingenstans. Det ickecentercentriska systemet?

Vårt löfte inför nyåret är i alla fall att fortsätta skriva en 2-3 bloggar i veckan. Att tempot något går ner har inte med tillströmningen av astronomiska nyheter att göra utan med den W-bloggsansvariges egna försiktiga  omprioriteringar.  I februari 2013 firar W-bloggen dock ett grandiost treårsjubileum, är det tänkt.

Mera personliga nyårslöften? Fimpat har jag gjort för 35 år sen, jag äter relativt vettigt (mycket fisk, nästan varje dag), dricker naturligtvis för mycket och  jag motionerar för lite. Så en bra början får bli att lägga av med att sitta i morgonrocken halva dagarna vid datorn i ena vardagsrummet – jag ska flytta in datorn  in i sängkammaren, har jag högtidligen bestämt.

Helle Kleins berömde farfar

Jag har försökt övertyga min tidigare AB-kollega, författaren och  prästen Helle Klein på en punkt:

Att hon borde komma till oss inom ASTB och hålla ett föredrag om sin berömde farfar, Niels Bohr-kollegan, kosmologen m m  Oskar Klein.

Men Helle var bara åtta år när farfar gick ur tiden, så hon har få minnesbilder att bidra med.

– Däremot har jag ju fått höra en del skrönor av min far och hans systrar, berättar Helle mailledes.

– Jag har inte skrivit något om min farfar Oskar, däremot om hans far, min farfars far som var rabbin vid sekelskiftet 1900 i Stockholm.

Jag tackar Helle för tipset om den nya Lise Meitner-boken, i vilken Oskar förekommer.

Årets sista nova i M31?

Ännu en stjärnsmäll i M31, Andromedagalaxen, har noterats av det ryska bevakningsprogrammet MASTER, rapporteras i Astronomer´s Telegram.

Detta händer framöver

Om vi skådar i kristallkulan inför 2013 blir det – Gaias år!

► Ja, först och främst går ESA:s Gaia i luften för att placeras  i Lagrange 2-position för att därifrån positionsbestämma och radialhastihetsbestämma en miljard stjärnor i Vintergatan. En procent i stort sett av alla stjärnor i vår hemmagalax!

Ryssarna forslar upp sonden i dess bana med en Soyuz-Fregat-raket från raketbasen Kouro, Franska Guyana.

Bonus: Forskarna räknar glatt med massor av  nyupptäckta exoplaneter, asteroider i vårt eget solsystem och en halv miljon nya kvasarer.

En rad svenska forskare och tekniker är knutna till Gaia-projektet, som just nu håller på att finslipas i de sista tekniska detaljerna.

Meningen är att  Gaia ska jobba i åtminstone fem år.

Hemsidan är värd att återkomma till med jämna mellanrum.

► NASA har naturligtvis en rad projekt och "missions" på ghång. 2013 bl a Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE) med uppgift att studera månens ytnära beskaffenhet, måndammet och ev närvaro  en tunntunn atmosfär nära ytan .Även Mars övre atmosfär ska granskas genom MAVEN, akronym för Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN.

 ► Övriga rymdstormakter Ryssland, Kina, Indien och Japan har alla ambitiösa projekt på gång – Kina ska sända upp ytterligare en bemannad rymdfarkost runt jorden till sommaren och har också en obemannad månlandning på gång.

► Indierna har siktet inställt på Mars, och JAXA, den japanska rymdfartsorganisationen, projekterar för fullt för  bl a Hayabusa2, som ska sändas upp 2014 för att granska C-typasteroiden  1999 JU3.

► Ryssarna har en del sår att läka men har en oerhört viktig funktion inte minst genom sina raketer, den internationella rymdindustrins arbetshästar.

► Och rent astronomiskt, inomvetenskapligt? Går kometen C/2012 S1 (ISON) till, lär vi få uppleva tidernas höst!

► Kometjägaren Rahul Zota har använt diverse fantasti och diverse nätverktyg för att ge oss denna KLICKBARA skiss från en tänkt solnedgång i slutet av november 2013:

► Helgardering också för att vår hemmastjärna solen går in i sitt 11-årsmaximum, men här råder uppenbarligen stor osäkerhet. Senaste spaceweather.com diskuterar ifall maximumet inte redan har ägt rum. En intressant graf tycks bevisa det – solcykel 24 "underlevererar" just nu:

Men solen kan också väckas till liv på allvar nästa år, det har hänt förr. 1×2 på kupongen rekommenderas!

135 rymdfärjestarter – samtidigt

Lars Olefeldt tipsar oss om en ganska fantastisk mosaik av USA:s 135 uppskjutningar av rymdfärjan . Ett snyggt jobb – och rörande när vi kommer in på Challenger-katastrofen.

Under projektet omkom två rymdfärjebesättningar.

En Procyon-like

Nya rön baserade på HST-observationer har publicerats om den visuella binären GJ 86 (HR 637), som även innehåller en planet. Systemet påminner mycket om Procyon varför även denna stjärna granskats på nytt.

 GJ86Ab tros ha en massa på 4.4-4.7MJup

BK Lyncis – den äldsta "gamla novan"?

En ny forskningsrapport riktar ljuset mot BK Lyn, vars ljusstyrka runt V 14,5-14,7m varierar på timbasis på ett obegripligt sätt.

Det intressanta är att flera forskare med bestämdhet hävdar att detta är SAMMA stjärna som de gamla kineserna observerade som en nova på himlavalvet år 101 e Kr.

GOTT NYTT ÅR ÖNSKAS ALLA W-BLOGGSLÄSARE OCH MEDARBETARE!

Här är en nyårsraket på jorden…

… och här en i rena rama astronomiska verkligheten (GK Persei 1901):

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.