Hoppa till innehåll

Nr 71 2010

Liv på Saturnus-månen Titan?

Saturnus största måne, den atmosfärrika  Titan, kan mycket väl härbärgera någon form av organiskt liv, men då liv baserat på metan. Det sensationella budskapet kommer från två oberoende forskargrupper, som avrapporterat saken i varsin tidskrift, i Icarus respektive  Journal of Geophysical Research – bägge “tunga” tidskrifter i  den vetenskapliga världen.

Måne med förutsättningar för liv. Foto: NASA/JPL/University of Arizona

Det är NASA:s Cassini-sond som har analyserat kemin på Titans yta, under vilken dessutom sannolikt finns gigantiska hav.

Organiska föreningar är välkänt på Titan.

* En av frågorna som intresserat vetenskaparna är var det väte tar vägen som försvinner ner från atmosfären till Titans yta. “Äts” det upp eller “andas” det  in av nån sorts konstiga mikrober?

* Och var tar det genom solstrålningen skapade acetylenet vägen, som enligt alla beräkningar också borde finnas på Titans yta?

NASA:s astrobiologer kliar sig i nacken och hittar egentligen bara en förklaring: Att nån sorts liv är i farten, men då liv i en helt annan  form än det på jorden som ju  är syrebaserat. På Titan är det väte som är A och O för ET.

En del forskare är förstås ute och turnerar men får de önskvärda rubrikerna när de berättar för häpna journalister att när solen om fyra-fem miljarder år börjar svälla upp, kan Titan bli rena paradiset för överlevande och nyskapande liv.

PS. Ovanstående har bloggmedarbetaren Christian Vestergaard fångat upp på sajten skymania, där det också berättas att astronomen som jagat det försvunna Titan-vätet heter Darrell Strobel, knuten till Johns Hopkins University i Baltimore, Maryland, och att acetylen-jakten letts av en forskargrupp under ledning av  Roger Clark,  U.S. Geological Survey, Denver, Colorado.

UNESCO på väg göra bort sig – igen! Och igen…

Det är något konstigt med FN:s vetenskaps-, utbildnings- och kulturorgan UNESCO, som verkar dra till sig allsköns  diktatorer och gangsterregimer. Det är så pinsamt att detta FN-organ om några veckor kan komma att dela ut ett stort pris namnat efter Teodoro Obiang, diktatorn i Ekvatorialguinea med mord, tortyr, kidnappingar och annat smått och gott på samvetet.

Nästa blir förmodligen ett Mugabe-pris, ett Khadaffi-pris, ett Kim Jong II-pris och varför inte ett postumt Adolf Hitler-pris?

Ung stjärnhop vägd och uppmätt

NGC 3603 Young Cluster är en av Vintergatans mest kompakta stjärnhopar, 10 000 unga solar trängs här inom en diameter på tre ljusår. Jämför med solen i dess ensamma majestät…

Självklart är proffsastronomerna och snokar i den unika barnkrubban. Senast har ett tyskt Max Planck-team jagat stjärnornas rörelser i hopen genom att jämföra HST-bilder tagna med tio års mellanrum (1997-2007), och här är i korthet vad de kommit fram till genom de senaste årens metodiska analyserande:

The  core  of the star cluster in NGC 3603 is shown in great detail in an  image  from the Wide Field Planetary Camera 2 (WFPC2) camera on the  NASA/ESA  Hubble Space Telescope. The image is a color composite of  observations  in the WFPC2 filters F555W (blue), F675W (green) and F814W  (red). This  view shows the second of two images taken ten years apart  that were used  to detect the motions of individual stars within the  cluster for the  first time. The field of view is about 20 arc seconds  across. -  NASA,  ESA and Wolfgang Brandner (MPIA), Boyke Rochau (MPIA)  and Andrea Stolte  (University of Cologne)
Stjärnhopens centralparti - cirk 20 bågsekunders diameter. Foto:NASA, ESA ,Wolfgang Brandner (MPIA), Boyke Rochau (MPIA), Andrea Stolte (University of Cologne)

* Klotet ligger cirka 20 000 ljusår bort, vilket gör alla uppmätningar extremt svåra. Precisionen i mätningarna imponerar emellertid: De tyska forskarna har fångat stjärnrörelser med en noggrannhet av 1/27:e-miljondels bågsekund per år. Ett hårstrås bredd på 80 mil sisådär….

* Mer än 800 stjärnors rörelser har mätts. Ett 50-tal av dessa visar sig vara förgrundsstjärnor.

* Övriga drygt 700 högst divergerande stjärnor vad gäller storlekar, massor och yttemp visar att klotet ännu inte har “satt sig”, efter en miljon år. Stjärnornas uppmätta hastigheter visar sig inte ha ett dugg med deras individuella massor att göra utan med de villkor som rådde vid hopens skapande.

Bra info om Dr Wolfgang Brandner i Heidelberg och hans Max Planck-kollegers upptäckt  finns på denna ESA-sajt.

Malmö stadsbibliotek gör det svårare för oss

Jag tycker synd om bibliotekarierna på Malmö stadsbibliotek, som nu måste undervisa oss fåkunniga besökare och svara på korkade frågar varför tidskrifterna försvunnit från naturvetaravdelningen.

En ukas från högsta chefen har beordrat att tidskrifterna ska fylkas bokstavsmässigt på andra våningen, i Slottet, vilket  gör att du numera hittar Populär Astronomi mellan Polistidningen och motortidningen Power. Ren idioti!

Ursäkta, men varför inte fråga brukarna hur de vill ha det innan en “nyordning” genomförs, en illa genomtänkt Neuordnung som i realiteten betyder tillbaka till ruta 1? Stadsbiblioteket har numera en dansk chef, vilket märks. Alla vet ju att i dansk förvaltnings- och företagskultur ingår att det är chefen som bestämmer. Basta!

Personal och kunder har bara att rätta sig.

Vägastronomi på globalt plan

Mörkaste platsen på jordklotet lämplig för astronomiska studier? Jag föreslår – Nordkorea!
I Rio de Janeiro kan vi i teorin se 5000 stjärnor för blotta ögat en stjärnklar kväll – i realiteten ser vi bara 150. Tala om ljusnedsmutsning.

I lyckoriket Nordkorea är det snarast tvärsom. Och komma dit är ju inget problem, det är att komma därifrån som är problemet

IceCube fångade SNR

IceCube-labbet UNDER Sydpolen letar efter neutrinos men har också annat smått,  gott och nyttigt  i skafferiet.

Nyligen påvisade instrumenten ett överskott av kosmisk strålning, som dessutom kunde riktningsbestämmas till supernovaresterna  i sydstjärnbilden Vela, Seglen.

Denna SNR ligger 800 ljusår bort och smällen tros ha ägt rum ca år 10 000 f Kr.

Frid över Phoenix minne

Döden i grytan på Mars! Foto: NASA

NASA har nu formellt dödförklarat Marslandaren Phoenix, som dog en tragisk död vid den röda planetens norra pol – solpanelerna havererade.

Försök att få kontakt misslyckades, och sen bilder från The Mars Reconnaissance Orbiter visat på mystiska skuggeffekter runt irreparabla Phoenix, var dödsförklaringen ofrånkomlig.

Till en av Phoenix stora insatser hörde upptäckten av ytnära vattendepåer och kemiska föreningar, som är mumma för vissa mikrober, dödligt giftiga för andra.

Phoenix dokumenterade också snöfall på vår grannplanet.

RIP!

4 kommentarer till “Nr 71 2010”

  1. PS apropå tidskriftsmixen i MSB:s gamla talboksrum. När jag tänker efter. Inga jämförelser i övrigt, men det slår mig ändock:
    För de som glömt eller inte vet om det, så gjorde vi ett nobelt presshistoriskt försök på Kvällsposten – “Kulturrevolutionen” – en gång i början av 70-talet att bryta upp kultursidorna och blanda in bokrecensioner, konstanmälningar, musikrecensioner etc i det gängse nyhetesmaterialet. Målet var att locka ovana kulturläsare att upptäcka kulturen. Läste man om en mordbrand fick man också ögonen på en artikel om Strindberg i spalten vid sidan om. Kanske.
    Experimentet övergavs, därför att köparna/kunderna VILLE veta var saker och ting stod i tidningen. Försöken att blanda ledar- och sportmaterialet hipp som happ i övriga tidningen, hade varit Kvällspostens undergång. Tankar fanns, men projektet övergavs innan det ens hade hunnit sättas på pränt.
    Nu står väl även specialsporternas tidningar också inblandade efter tidskriftssalens titel-ABC på MSB? “Fotboll” efter “Filadelfia-nytt” men innan “Försvarsmakten meddelar””?
    Vad tycker sportvännerna om det?
    Det ska bli mycket intressant att följa.
    Det är tänkbart att MSB-experimentet har just målet att locka oss upptäcka nya tidskrifter, en vacker tanke om man är på MSB i syftet att spontanupptäcka saker och ting i tidskriftsfloran. Jag är där i helt andra avsikter. Tyvärr.
    Måste kolla hur andra bibliotek gör och hur man tänker där! I Lund, t ex.

  2. 1. Jag har inte tid att springa och leta. Jag är pensionär! Såg dessutom i dag en stackars funktionshämmad (rörelsemässigt) person, som visste varken ut eller in var hennes olika medicinartidningar fanns numera. På 3-4-5 OLIKA håll. Fanns ingen personal heller, jag hjälpte till så gott jag kunde.
    Hoppas att inte Pressbyrån köper samma kundfientliga “blandningsprincip” som MSB.
    Men det är bussigt av dig att tänka på PA:s väl och ve!!! Tänk om en idog läsare av Polistidningen får upp ögonen för oss!?!
    2. Nordkorea. Här… ger jag mig. Grattis!
    1-1

  3. Invändning ett: Det är alldeles utmärkt samla alla tidskrifter på ett ställe för då hittar andra än nördarna magasinen. De som är intresserade av lättsamma publikationer i specialämnen kan nu botanisera hej vilt på ett bräde och hitta tidningar de inte visste existerade. PA kan finna nya läsare, till exempel.
    Invändning två: Det är mycket omständigt ta sig till Nord-Korea. Jag hade en gång en arbetskamrat som försökte resa in. Det gick, men först efter lång tids visumansökan och utredning där ambassaden exempelvis ringde och intervjuade vederbörandes arbetsgivare, etc.
    Förbindligen
    anna-mi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.