Hoppa till innehåll

Nr 117 2013

  • av

Astronomdagarna ledde till TBO

Jag kunde av olika skäl inte vara med på alla sessionerna i Lund under Astronomdagarna i Lund men lyssnade i alla fall in fredagseftermiddagens övning vad gällde begreppet ”Outreach” – och middagen på kvällen ville man ju inte missa. Jag tror att den fick en rätt kulig knorr.

För min egen del var det extra intressant att få byta några ord med Jesper Sollermans stockholmska supernova-kollegor. De kunde mycket om Knut Lundmark!

Likaså att få möta Wallenbergs-akademikern Kirsten Kraiberg  Knudsen. 

Det var många gamla bekanta (Gösta Gahm) på plats bland alla nya unga ansikten (Elisabeth Werner),  och så är det ju med vår lilla himlastormande stjärncommunity: Vi håller ihop! Roligt att också få träffa kolleger i bloggosfären (Kari Aartojärvi, sajten Rymdsonder.)

På lördagen visade Peter Linde, Peter Hemborg och jag själv upp TBO för några astronomdagsgäster ledda av Dainis Dravins, vår lundaprofessor. Populär Astronomis chefredaktör Robert Cumming gästade oss för första gången. Mitt i alltihop dök några Oxiebarn upp, och de bjöds på läsk och chips.

På Ven hade Anders Nyholm parallellt visning av Tycho Bahe-minnena för ett 15-tal deltagare.

Nästa gång det blir Astronomdagar förläggs de till Uppsala.

Här är ett par av Peter Hemborgs bilder från fredagssessionen i Lundmarkssalen på astronomiska institutionen i Lund (fler dyker upp när vårt datahaveri är helt fixat):

Det var fullt hus samtliga dagar och det verkar som om organisationen parerade alla eventuella panikungar mycket skickligt.

Och som nån urslapp sig:

– Astronomdagarna? Det måste vara det som omger kaffepauserna.

Spelat på Higgs?

Fick man ens tillbaka satsade pengar på årets Nobelpris i fysik?

50 år sen Nova Dahlgren

Christian Vestergaard påpekar att det gått femtio år sedan – drygt – sedan Elis Dahlgren upptäckte den ljusa 3-magnituders novan i stjärnbilden Herculis/Herkules.

Detta gjorde Elis till en celebritet, vilket han absolut inte gillade. Upptäcker man en nova med en vanlig fältkikare får man dock finna sig i att  kändisskap ”goes with the territory”.

Vi hade Elis hos oss som gäst nere i Malmö/Lund på ett par träffar på 60-talet, och det var en sällsynt trevlig, empatisk och vänsäll människa. Han hade aldrig p g a sjukdom gått i nån formell  skola utan mamman och systrarna lärde honom både ABC och räknetabellen med följd att han kunde både läsa, skriva och räkna innan 7-årsåldern.

Elis blev en av våra främsta amatörastronomer, men han var också lidelsefullt intresserad av botanik och hemortens språk i Mellansverige och dialekttala egenheter. Han var nykterist, han var syndikalist och mycket annat. Han gick ur tiden 1996, nästan 93 år gammal.

Det notabla är att Elis nova fortfarande utforskades i flera årtionden efter upptäckten, men jag inte sett nån hyperaktuell uppdatering i dag. Den bär i dag katalogbeteckningen V533 Herculis och klassas som en kataklysmisk variabel. Ett tag observerades 60-sekundspulser, en indikation på starka magnetfält, och astronomerna såg också tecken på ackretion runt den vita dvärgen.

Mission Juno

Här finns en filmsnutt att gotta sig åt för den som är intresserad av  Juno-projektet med målet Jupiter.

Tack till Lars Olefeldt för tipset.

Får det vara en kometpilla?

Mycket geschäft förekommer inom vår vetenskaps utkanter. Redan1910 kunde vi köpa Hopes antikometpiller!

Mannen ser ju glad och nöjd ut, så pillerna kanske verkade mot Halleys komet, vars extremt uttunnade giftsvans (HCN) ju svepte över jorden.

Jag ser fram mot höstens lansering av ISON-piller!

Christian V upptäckte bilden på nätet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.