Hoppa till innehåll

Nr 130 2013

  • av

Spåren efter GRAIL-krascherna på månen

När de gravitationsutforskande GRAIL-sonderna (The Gravity Recovery and Interior Laboratory) medvetet styrdes in för att krascha på månen för snart ett år sedan, kunde vi följa dramatiken in i det sista, innan signalerna tvärt bröts.

✔ Nu är frågan: Kan vi också se spår på månytan efter de bägge krascherna?

✔ Svaret är förstås JAAA!, och så här ser ärren ut "före och efter",  fångade av Lunar Reconnaissance Orbiter, LRO, i mars i år:

✔ Sonderna gick i backen ytterst välplanerat 12 december 2012, och efter några månader kunde LRO Camera-systemet dokumentera olycksplatserna på några meter när: kratrarna efter GRAIL A och GRAIL B är bara fem meter i diameter.

✔ Det mörkare uppkastade ytmaterialet förbryllade månforskarna genom den mörka tonen. I vanliga fall är detta mångrus vitaktigt beroende på miljoner års dagliga bombardemang av kosmisk strålning, solvind och mikrometeoriter m m. Möjligen är det kolstoftet i sondernas yttre och överskottsbränslet som "färgat" av sig.

✔ Plats och höjd för de bägge sondernas begravningsplatser (2210 m från varandra):

* GRAIL-A: 75.609°N, 333.407°E, 750 m över omgivande månyta;

* GRAIL-B: 75.651°N, 333.168°E, 1,040 m över omgivande månyta.

✔ GRAIL-sonderna, som parallellflög över månytan, lämnade ett kolossalt datamaterial efter sig, och nu börjar bilden av månytan att framstå i allt klarare och komplexare dager. De senaste dagarna har NASA/JPL publicerat kartor som visar ytans tjocklek och vilka grundämnen som dominerar var: 

✔ På vänsterbilden, månens framsida, ser vi inom  den vita cirkeln den så kallade Procellarum KREEP Terrane som innehåller höga mängder kalium, jordartsmetaller och fosfor (KREEP = K, kalium i atomtabellen, REE, rare earth elements och P, fosfor, i atomtabellen)

✔ Om vi bortser från Aitken-bassängen invid sydpolen inom den grå cirkeln på månens baksida kan vi spana in ett stort antal bassänger orsakade av våldsamma nedslag (svarta cirklar).

✔ Kartprojektionen som använts i bilderna kallas Lambert azimutala ytriktiga projektion.

Caroline Herschels kometer

William Herschel i all ära, men syster Caroline Herschel upptäcks mer och mer.

I en  synnerligen läsvärd rapport  av New York-historikern Roberta J M Olson och astronomen Jay M Pasachoff om Caroline Herschels kometjakt – illustrerad med mängder av Carolines egna observationer, utdrag ur hennes anteckningar m m – noteras att Carolines rekordjakt höll i sig under tvåhundra år, ända in på 1980-talet då Carolyn Shoemaker brädade henne (fast på fotografiska plåtar).

Författarna kallar Caroline för  "the Diana of the comet world" – Diana var ju jaktens gudinna.

Av bara farten påpekas att kometen Shoemaker-Leyv 9, som kraschade in i Jupiters atmosfär, rätteligen borde kallas Comet C. Shoemaker-E. Shoemaker-Levy.

Syster Herschel upptäckte åtta kometer och kanske var hon en nionde på spåren, som hon beskrev som en "rich spot" 30 juli och 24 auguasti 1783.

Rapporten avrundas:

"In any case, the record for live observations really remains in Caroline Herschel's court."

Dagens ISON

Mer om kometer! För två dagar sedan fotade, tipsar Christian Vestergaard,  amerikanen Adam Block komet ISON:

Vad jag förstår gäller uttrycket "All systems are go" ännu för kometgästen.

Mer info om Mr  Block på:

Rabbe Enckell diktade om Einstein

Med jämna mellanrum jagar jag poeter som på något vis halkat in i sin lyrik på den astronomiska sidan. Nästan alla har någon gång riktat sina ögon uppåt och låtit sig inspireras.

Mest överraskad blev jag härom dan när jag tog fram en diktsamling i mina bokhyllor av Rabbe Enckell, den finlandssvenske poeten, och upptäckte att han diktat om Albert Einstein och, med poetens frihet, tolkat "Universums lagar i fyra formler".

Varje einsteinsk ekvation får en tolkning av Enckell, ett matematiskt tecken ser han t ex som en galge, en ekvation tolkas som "ödeläggelsen av ett hjärta".

Dikten slutar med adressen till Einstein:

Du lycklige som nedbringat lidandet till några tecken / Du olycklige som komprimerat det till denna fruktansvärda / styrka

Rymdadvokater – finns dom?

Frågan ovan ställs av Lars Olefeldt som hittat denna BBC-bild:

En koll på nätet visar att James "Jim" Dunstan verkligen är expert på rymdadvokatyr och vill privatisera så mycket som möjligt av ägarförhållandena där ute. Frågan om gruvdrift på asteroider är en av hans specialiteter liksom  de legala aspekterna i hanterandet av rymdskrot.

Dunstan ingår i Mobius Legal Group.

Blinkande nova

Om man slår ihop ett par bilder av Nova Del tagna med samma optik och teknik vid olika tillfällen ute på vårt  Mount Oxie-observatorium, får vi denna blinkande Nova Del 2013-animation:

Kjell Westman tog bilderna, Peter Larsson fixade och donade.

Perspektiv på tillvaron

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.