Hoppa till innehåll

Nr 34 2019

  • av

Bildrapport  från Ven-invigningen

Personen Tycho i fokus

I lördags (11.5) var vi en liten astronomisk trupp som deltog i invigningen av det uppgraderade Tycho Brahe-museet på Ven, en skapelse som museiansvariga Nina Petersson skött med den äran. Hon och hennes kolleger har all heder av slutresultatet.

Bland ett 100-tal nyfikna i lördags sällades sig vår lundaprofessor Dainis Dravins från astronomiska institutionen, Peter Linde och W-bloggen från ASTB:s högsta råd var där liksom liksom vår ASTB:are, författare, tidigare F&F- och NE-medarbetare Lennart Hultqvist – och så naturligtvis vår egen hovfotograf Eva Dagnegård.

_1010463B

Utställningen sedd från den gamla orgelläktaren.

Vi kunde notera, vilket vi förstått tidigare,  att  den renodlat astronomiska sidan av vår Ven-gestalt något dämpats till förmån för en rikedom av kända, mindre kända och så gott som helt okända Tycho-artefakter. Jag förstår andemeningen med att bredda publikintresset, en publik som kanske inte alltid har ett förstahandsintresse av hur Tychos noggrannhet genom transversaler lades upp utan föredrar andra sidor av hur en länsherre på Ven, alkemist, ingenjör, trädgårsplanerare m m tänkte.

Den vädermässiga inramningen av detta Ven-besök i lördags var 100-procentigt perfekt: soligt, ingen storm, Ven var med sina gulmättade rapsfält och det övriga odlade landskapet som mest intagande.

_1010424B

Tre stjärngossar på vandring mot Tychos museum…

_1010390B

… och på vägen har de hittat Saturnus på öns egen planetstig.

Kul var att vår arkeologivän och Tycho-expert från Århus, Jens Vellev, var på plats och var nöjd med utställningen. Han har många idéer – återkommer.  Så också arkeologen Anders Ödman, som på frågan om en  eventuellt Unesco-arvsförklaring menade att ett problem är att området är för förstört genom alla ingrepp sedan 1600-talet. En del Ven-bor är väl inte heller helt med på noterna ens idag – att t ex riva skolan inne på Uraniborg-området är inte längre på agendan.

_1010557B

Mystisk steninskription som ännu inte avkodats av Jens Vellev. Vad står där? Är det frågan om en Tycho Brahe-kod? När kommer Hollywood-filmen?

Utställningen invigdes förresten av Danmarks tidigare kulturminister Bertel Haarder och vi hälsades välkomna av Landskronas starke man Torkel Strandberg.

IMG_3646B

Bertel Haarder t v – Torkel Strandberg t h.

Om detaljerna i utställningen (som är – vacker!) får vi återkomma till när vi gör vår ASTB-utflykt 1 juni tillsammans med våra halländska vänner.

IMG_3652B

Hovfotografen själv Eva Dagnegård håller den gamle Ven-astronomen vänligt i handen. Foto: Privat 

En Gammeldansk i Prag…

Påsassligt nog har Thorild Nilsson med hustru Susanne precis varit i Prag och därifrån återger vi dessa pregnanta bildvis på äkta Tycho-anda – är man i Prag är det Tycho Brahe som gäller, inga onödiga utflykter till ölschapp eller sedvanliga turistfällor.

Tycho Brahe1

– Och sedan hade vi – Tycho, Johannes och jag – även en liten efterfest i huset där Tycho bodde år 1600, innan han tröttnade på klockringningen i närliggande Sankt Vituskatedralen och drog vidare.

Tycho Brahe2

Tycho Brahe3

… och en "Tycho-ek"/Gammeldansk på Esperöds Herrgård

Det finns inga samtida vittnen idag  som mött Tycho Brahe – eller finns det?

Svaret finns här: Den uråldriga eken på arboretet granngårds med Esperöds Herrgård, Kivik. Eken är från 1500-talet och är ett unikum. Mäktigt. Stort. Respektingivande.

Bo Hultén, konstnären, som tillsammans med konstnärshustrun Rose-Marie Qvarfordt driver Esperöd, har gett oss detta konstnärliga bildbevis på "Tycho-eken":

1500talsek[1]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.