Hoppa till innehåll

Nr 69 2021

  • av

ADON på TBO – hur gick det?

Peter Linde, vår ASTB/SAS-ordförande, tipsar om Youtube-filmen från i lördags – den är detta skick bara knappt fem timmar lång… ADON står för Astronomins Dag och Natt och är en nationell satsning i SAS aka Svenska Astronomiska Sällskapets regi.

Ett 30-tal arrangemang ägde rum runt om i landet med Tekniska museet i Stockholm som en sorts nav. På TBO kom ett 60-tal gäster att infinna sig, och ASTB:arna hade fullt upp.

Kul också, tycker Peter, att SVT:s Rapport hade ett fylligt inslag om dagen.

Ute på TBO kunde även Internationella rymdstationen ISS observeras i högsta grad “live”. Den höll som alltid tiden.

Stormstyrka i Jupiters röda fläck

Jupiter står bra till på kvällarna just nu. Intressant nog kommer även en färsk rapport från ESA/NASA-teamet bakom Hubble-teleskopet, en rapport som visar att de yttre delarna i röda fläcken har skruvat upp hastigheten senaste tio år. Och fortsätter göra det.

Ett yttervarv motsvarar ungefär tio jordtimmar. Notera de motsatta molnrörelserna över och under röda fläcken; det stormar friskt på Jupiter

Bildcredit för filmen nedan: NASA, ESA, M. H. Wong (UC Berkeley)

Jävan utsatt för inbrott

Lundaobservatoriets uttjänta filial på Jävan, Genarp, där vi inom ASTB också haft instrument, verkar ha utsatts för inbrott. Statens fastighetsverk har haft folk på plats, så vi får vänta och se vad de kommit fram till.

Även Vattenhallen i Lund har tidigare haft intressen att bevaka här ute.

Himlakollen ute

Våra finska vänner har kommit med förnämligt svenskspråkigt nummer av Himlakollen.

Senast i dag (28.9) rapporteras om ljusfenomen observerade över Finland, ljusfenomen som sannolikt har med uppskjutningen av en Atlas 5-raket från Kalifornien att göra.

Gösta Lyngå flyttar hem

Vår tidigare lundaastronom Gösta Lyngå har flyttat hem till Sverige efter ett par årtionden i Australien. Welcome home, Sir!

Zwicky-jakten på supernovor

Från Jesper Sollerman, vår Stockholmsprofessor, kom ett tips om den senaste utforskningen inom supernovafältet bedrivet inom ZTF (Zwicky Transient Facility). Imponerande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.