Hoppa till innehåll

Nr 81 2021

  • av

Tora på plats på Sydpolen

Inför lördagens (4.12) totala solförmörkelse, synlig över Sydpolen, är naturligtvis ASTB:s förmörkelsejägare Tora Greve & Co på plats. Hon rapporterar här om resans alla coronaaber.

Foto från Magellan-monumentet i Chile.

Vår allra meste förmörkelsejägare Erik Johansson håller sig hemma efter sviterna av en lunginflammation. God bättring önskas!

Allmänt tittips: Den som letar på nätet kan säkert hitta sajter där förmörkelsen sänds live på lördag.

Unikt amatörobsis i norr

Tack till Åke Nyholm som tipsar om ett SVT-inslag om Ulf Jonsson och hans lilla men naggande goda obsis i Gussö norr om Luleå.

Ny rekordhållare i svarta hål-genren

Med hjälp av Europeiska sydobservatoriets Very Large Telescope (ESO:s VLT) har astronomer avslöjat det närmaste dubbla supermassiva svarta hålet som har observerats. De två objekten ligger också mycket närmare varandra än något annat objekt av sitt slag, och kommer så småningom att smälta samman.

De supermassiva svarta hålen är belägna på 89 miljoner ljusårs avstånd i spiralgalaxen NGC 7727 i stjärnbilden Vattumannen. Det kan verka avlägset men det är långt mycket närmare än den tidigare rekordhållaren på 470 miljoner ljusårs avstånd.

Objekt av detta slag gömmer sig i massiva galaxers centrala delar. När två galaxer kolliderar kan de svarta hålen i galaxernas centra hamna på kollisionskurs med varandra. Paret i NGC 7727 är de två som ligger närmast varandra som hittills observerats – deras inbördes avstånd är bara 1600 ljusår.

Hela pressmesst från ESO återfinns här.

67P i fokus igen

Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko har börjat röra på sig igen. En “apparent outburst” har iakttagits.

Kometen är förstås densamma 67P som Rosetta-sonden kom i närheten av och dessutom 2014 satte ner kometlandaren Philae på.

67P har förvandlats till en äkta finkulturell entitet. Poeten Niklas Törnlund skriver om den “sjungande kometen” i sin senaste diktbok Ad lib. Rekommenderas!

Vilken tur!

Tack till den astronomiske sakletaren Lars Olefeldt, som hittat denna godbit på nätet. Se så nära det var att asteroiden kraschade rakt på besökscentrat i Arizona!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.