Nr 69 2018

20 september, 2018

"Hanteln" á la Mount Hindby

Trots de besvärande yttre omständigheterna med en irriterande "konstnärlig" ljusstråle, som svept över Malmös stjärnhimmel under projektet Metropolis by Light , lyckades Hans Hilderfors härom kväll pricka in Hantelnebulosan från Hindby där han bor. Bravo!

M27 Dumbell ver 2 (2)

Tittips: KLICKA upp bilden på skärm! Foto: Hans Hilderfors

- Det var fuktigt och dålig transparans men testerna gick bra, utrustningen fungerade efter sommarvilan. M27 aka Dumbbell aka Hantelnebulosan ligger bra till nu varför det blev mitt val som avslutande test.

- Mina smalbandsfilter tycks klara att  även ”skära” igenom ”himmelsljus”!

 - M27 är en planetarisk nebulosa upptäck av Charles Messier 1764. Den ligger i Rävens stjärnbild, storlek ca 8´ x 6´, således ganska liten. Det är en av våra närmaste planetariska nebulosor, avstånd ca 1000 ljusår.

* Bilden beskuren till ca 0,7° x 0,5°

* Exponering  10 x 4 min vardera med Hα- och OIII-filter  (smalbandsfilter 3 nm)

* Färgsättning HOO, dvs Röd = Hα och Grön samt Blå = OIII.

Ales stenar: Sista striden det är…

Jag sympatiserar med arkeologerna i Lund, som nu vill sätta stopp för Bob G Linds utgjutelser vid Ales stenar. Nånstans går en gräns. Arkeoastronomin har dessutom sin storhetstid bakom sig. Kolla Sydsvenskan 14.9.

Striden om skyltarna vid skeppssättningen i Kåseberga får arkeologen Bengt Söderberg att uttala:
​"Det är som att jag skulle få sätta upp en egen skylt vid Vasaskeppet där det stod att det är en ubåt från 1920-talet."

Ales stenar har sin historia knuten till järnåldern, Lind som i Sydsvenskan utser sig själv till en fenomenal expert och ser stenarna som en solkalender med avsändare från bronsålderns folk. 

Njurens evolutionära betydelse

Läkartidningen uppmärksammar i ett lärt inlägg av lundamedicinaren Anna Lindgren hur den "Den evolutionära skapelseberättelsen" lyder enligt Homer Smith (1895-1962):

"I begynnelsen var tillvaron iso-osmotisk…"

Njurens betydelse kan inte nog framhållas när vi skriver om organiskt liv i universum. Njuren är A och O.

Stort tack till Carl-Olof Börjeson, som hittat artikeln.

Homer W Smith, som han skrev sig ibland, har bl a författat denna klassiker:

H_SMith_WEBB[1]

Tre sorters materia

Tack som vanligt till Lars Olefeldt, som gillar ordlekar – även på engelska. Denna toppar min lista för tillfället (ill hittad nånstans på nätet):

41913604_2129422053758208_6101892679178649600_n

Nr 68 2018

16 september, 2018

Försvar för  den mörka natten

Vi vet att detta är kontroversiellt. Framför allt många kvinnor vill ha belyst vägar och stigar på nätterna av fruktan för överfall. Själva känslan av trygghet må vara irrationell, men den går inte att bortse ifrån. Den ska respekteras.

Vi astronomer älskar kvälls- och nattmörkret, då kan vi se det vi lever för. T ex se vintergatan svepa fram över natthimlen, en upplevelse som alltfler jordbor numera går miste om därför att våra städer är så upplysta.

Malmö är i detta sammanhang en paradoxernas stad.

Å sena sidan stödjer stan det internationella Earth Hour-projektet varje mars månad genom att under en timma släcka ner de offentliga byggnaderna, t ex vattentornen. Miljömanifestationen startades av Världsnaturfonden (WWF) i Australien 2007 och har bara vuxit sedan dess. I år deltog 258 av Sveriges 290 kommuner vid sidan av storstäder som London, Moskva, Sydney och Rom.

Å den andra släpps just nu den ljuskonstnärliga satsningen Metropolis by Light fram i full frihet med bl a en  ljuspelare, som pendlar över stjärnhimlen.  Varför det? Varför inte i stället låta stjärnorna leva sitt liv ostört och allt levande, som har stjärnorna som inbyggda kompasser? Ett naturens eget komplement till alla de vackra ljusinstallationerna i stans parker.

Ljusförorening Malmö (1)

Foto: Hans Hilderfors

Vår egen ASTB-astrofotograf Hans Hilderfors noterar att under dessa omständigheter blir det garanterat inget astrofotograferande från hans horisont  ("Mount Hindby") under dessa dagar. Hans brukar framgångsrikt slåss mot fullmånen och gatulampor, men här stöter han på patrull.

Själv håller jag koll på en variabel stjärna i Cassiopeia, just där ljuspelaren sveper fram och tillbaka.

Jag håller med Hans om att vi ska tänka diplomatiskt, vi representerar ett i mångas ögon udda särintresse. Dessutom: Ökad tillgång på billigt ljus (LED) lär inte förbättra situationen framöver.

Och så har vi i övrigt ett fantastiskt bra samarbete med Malmö kommun, unikt i landet. Utan Malmö stad – inget Tycho Brahe-obsis!

Hoppet står till ökad förståelse för ljusföroreningarnas negativa inverkan biologiskt, inte minst för oss själva. Även ekonomiska argument typ belys det som avses och begränsa oönskat ströljus med bra armaturer.

Hans tipsar om en förnämlig Youtube-film om ljusföroreningarnas växande betydelse: 

Stor månutställning på Louisiana

Konstmuseet Louisiana i Humlebaek, på andra sidan Sundet, öppnade härom dagen sin stora utställning på temat månen. Utställningen, som lite i förväg firar 50-årsminnet av den första månlandningen 1969,  har fått  fantastiska recensioner, och det finnns inga ursäkter: VI MÅSTE DIT!

Utställningen står till slutet av januari 2019 och täcker alla aspekter av människans intresse för vår drabant. Med på utställningen finns Galileo Galileis originalteckningar av månkratrarna från 1610!

maanen_fritz_lang_frau_im_mond_marketing_2304x1242

Motiv från Fritz Langs film Frau im Mond, som gick på biograferna som stumfilm på 20-talet.

Nr 67 2018

13 september, 2018

Man häpnar!

Med lite trixande kunde Göran Strand, vår astrofotograf norröver, härom dan verkligen få till det när han vred och vände på det fantastiska norrsken han såg från Handöls horisont. Med minst en alien och en stormtrupper på himlavalvet.

- Är detta verkligen bara en slump?, undrar Meisterfotografen.

41512489_10156437056975560_2786330273451606016_n[1]

Foto: Göran Strand

Trevligt månhäfte från SAAF

Ett litet men dock GRATTIS till Johan Kärnfelt, som författat den lilla nimma Fokus-skriften från SAAF: Att observera månen. 

Häftet kryllar av matnyttig information om vår drabant, som vi amatörastronomer oftast förbannar halva månaden tolv ggr om året men som vi borde intressera oss mycket mer för. Här finns hur mycket som helst att kolla upp även med små teleskop. Och RITA av!

Fokus-häftena är, som det står i förordet, författade av svenska amatörastronomer för svenska amatörastronomer, och det är en mycket god relation. SAAF:s hemsida finns här.

Personligen ska jag från tid till annan beta av den 100-lista, som Johan återger.

Johan tipsar bl a om Lunar Picture of the Day, LPOD, och 13 september kunde vi njuta av den långsmala kratern Schiller:

LPOD-2004-11-12

Bildkälla: LPOD/Tom Bash

Pärlan NGC 3981 i all sin prakt

I nedanastående  bild hänger den skimrande vackra spiralgalaxen NGC 3981 i rymdens mörker. Galaxen, som ligger i stjärnbilden Bägaren (Crater på latin), avbildades i maj 2018 med instrumentet FORS2 på ESO:s Very Large Telescope (VLT).

FORS2 finns på VLT:s enhetsteleskop 1 (Antu) vid Paranalobservatoriet i Chile. Bland de toppmoderna instrument på VLT:s fyra enhetsteleskop står det mångsidiga FORS2 ut som en slags schweizerkniv bland astronomiska instrument. Det kan studera många olika slags himlakroppar på en mängd olika sätt, och kan även skapa vackra bilder som den här.

A Galactic Gem

Bildkälla: ESO

Bilden  togs som en del av ESO:s ”Cosmic Gems”-program (namnet motsvarar “Kosmiska pärlor” på svenska) som syftar till att producera astronomiska bilder för undervisning och för att väcka allmänhetens intresse. I detta program används observationstid som annars gått till spillo eftersom väderförhållandena ansetts vara för dåliga för vetenskapliga observationer. Istället tar man bilder på intressanta, spännande eller visuellt tilltalande objekt. Mätningarna görs även tillgängliga för professionella astronomer genom ESO:s vetenskapliga arkiv.

Elisabeths teleskop till salu

Vår ASTB-medlem i Ystad (tidigare Höör) Elisabeth Persson berättar att hon vill sälja det teleskop, ett Bresser Messier, som vi kunde skåda på utställningen på Åkersberg, Stiftsgården i Höör, härom året.

- Mitt telnr är 0411 104 95.  Jag gav 8 000 kr för det en gång och det blir prisvärt för den som tar över det, noterar Elisabeth.

 

IMG_7568

T

Teleskopet visades bl a på utställningen i Höör 2014.

BUFFALO avslöjar fenomenal g-lins

Med hjälp av Hubble-teleskopet har inletts ett projekt kallat BUFFALO, vars mål är intima närstudier av sex massiva galaxhopar och deras omgivningar. Hopen kallad Abell 370 inleder projektet, och bilden visar en rad av gravitationen linsade galaxer bortom hopen - några av de första galaxerna överhuvud taget i vårt kända universum.

En galaxhops massa både böjer och förstorar bakom/bortomliggande galaxers ljus. Som under HST-fotots centrum, där vi kan se flera bilder  spiralgalaxen kallad "The Dragon" – Draken:

The last of the Frontier Fields — Abell 370

Bildkälla: NASA, ESA, A. Koekemoer, M. Jauzac, C. Steinhardt, and the BUFFALO team

BUFFALO står Beyond Ultra-deep Frontier Fields And Legacy Observations och styrs bl a av astronomer knutna till  Niels Bohr Institutet i Köpenhamn.

Förste månturisten 

Space X meddelar att den förste månturisten "är på gång". Tipsar Peter Hemborg.

​En rundtur runt månen ligger i faggorna med hjälp av Big Falcon Rocket, som också kallas Big Fucking Rocket. Går det snett kan det se ut så här som i den klassiska filmen:

thBZX9EA6C