Nr 11 2018

21 februari, 2018

Praktfull bild av Orion

Stort tack till Göran Strand, vår astrofotograf i Östersund/Frösön, som dokumenterat Orion så flott:

28058704_10155924972010560_4022590815112066482_n[1]

Foto: Göran Strand

​Orion har alltid varit min favoritstjärnbild. Ett av skälen: Här finns i stort sett allt utom lätt synliga galaxer och galaxhopar, detta eftersom de stora gas- och stoftmolnen i Vintergatan täcker bortomliggande universum.

* Barnards båge är påfallande, en flott relikt från en supernovaexplosion. Vi kan nästan förstå att denna SN-rest avståndmässigt ligger framför t ex M42.

* Bland enskilda stjärnor tycker jag den röda variabeln W Ori är spännande – jag brukar hålla koll på den med min fältkikare, det är inte helt lätt att fastställa magnituder på tiondelar när stjärnorna är så röda som denna. Variabelmästaren  Hans Bengtsson tipsar om att man inte ska stirra för länge på denna typ av stjärnor, ta en snabbtitt räcker. Gärna indirekt seende.

* Orions bälte med de tre stjärnorna ger en Orionförevisare möjlighet att diskutera stjärnors avstånd i Vintergatan. Stjärnorna ligger på högst olika avstånd men är ändå nästan lika ljusstyrka, vilket ger anledning påpeka deras olika astrofysikaliska egenheter (massor, storlekar, absoluta magnituder m m).

* Orionnebulosan M42, molekylmolnet runt Lambda-stjärnorna, Rigel, Betelgeuse tål också en betraktelse vardera - liksom den på Görans bild så framträdande Rosettnebulosan i Monoceros/Enhörningen t v om Betelgeuse.

Ny bok med Lundmark vs Hubble

Vår chefsbibliotekarie på astronomiska institutionen i Lund Eva Jurlander tipsar om en ny bok, i vilken uppgörelsen mellan vår Knut Lundmark och "deras" (= jänkarnas) Edwin Hubble diskuteras. Frågan rörde galaxklassifikationen, vilken Hubble med sin "stämgaffel" fullkomligt galet hävdade att Lundmark hade stulit från honom.

Tro inte att  Hubble bad om ursäkt.

9781108417013[1]

Boken heter Unveiling Galaxies: The Role of Images in Astronomical Discovery och är författad av Jean-René Roy.

Boken är på gång till W-bloggens redaktion.

Vintergatan i F&F:s ljus

Anna Davour, välkänd från Populär Astronomi, skriver ju också i Forskning & Framsteg, senast om utforskningen av  - Vintergatan! 

Tack till Carl-Olof Börjeson för tipset.

ADON 2018: Röd planet, blå planet

Det återkommande numera årliga projektet med Astronomins dag och natt återkommer lördagen 29 september 2018.

Temat denna gång är "Röd planet, blå planet" - fokus är på jorden och på Mars. Planeten Mars lyser också klart på himlen i sommar och i höst.

Vi återkommer förstås.

Vindens framfart på Mars

När NASA-forskarna synade och jämförde vad som hänt mellan 2008 och 2017 på landningsplatsen för Marslandaren Phoenix Lander, upptäcktes ett gott bevis på vind och erosion på den "röda planeten". De jämförande bilderna fotades av HiRISE-kameran ombord på omkretsaren Mars Reconnaissance Orbiter. Landningsplatsen ligger på 68:e nordliga breddgraden och bilderna har ingefär 300 meters bredd.

Vi kan till och med se hur fallskärmen vid bildens underkant skiftat plats.

Mer info här.

PIA22223[2]

Bildkälla: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Hemligt raketbygge mitt i London

Det är Lars Olefeldt som hittat  bildbeviset på det hemliga raketbygget mitt i London, och han undrar om raketen ska placera en klassisk dubbeldäckare eller en gammal London-cab i omloppsbana runt solen?

gRm1HVTO5uAXlNp45MhQmNV-KKyCTDvWXLi-kj-NPE4

Nr 10 2018

15 februari, 2018

Dataspelare jagar exoplaneter!

Tack till Jan-Åke Nordgren, kompis från välfrekventerade Malmökrogen Bullen, som via dottern Andie Nordgren (viktig och central förnyare av spelbranschen) tipsar om att CCP Games sen en tid har gett spelare på EVE Online möjlighet att jaga exopolaneter inom Project Discovery, EVE:s citizen science-satsning.

En Youtube-film om projektet ser ut så här:

Exoplanetjakten stöds bl av universiteten i Reykjavik och Genève samt legendariske exoplanbetpionjären  Michel Mayor, vinnare av 2017:s Wolf Prize for Physics.

Tillsammans med  Didier Queloz upptäckte Mayor 1995 51 Pegasi b, den första definitivt bekräftade exoplaneten runt en annan stjärna i Vintergatan.

Den nu inledda exoplanetjakten bygger på data från rymdteleskopet CoRoT.

Inom Project Discovery har spelare tidigare hjälpt cellforskare i jakten på nya proteiner.

På W-bloggen tycker vi det är EXTRA intressant att dataspelsmanin kan kopplas ihop med ett inspirerande science citizen-projekt.

PS.

Andie Nordgren presenteras på denna sajt.Läsning rekommenderas! Hon borde inbjudas till oss i ASTB och till vårt observatorium i Oxie.

Ny variabel hittad av Hans Bengtsson

Och apropå science citizens: En polnära (6 grader) tidigare okänd variabel stjärna har upptäckts av Hans Bengtsson. Info här.

Stronght jobbat, Hans! Jag tar av mig Lantmännens keps inför bedrifter som dessa.

022s935mr56U[1]

Chalmeristerna uppgraderar ALMA

 

Världens mest kraftfulla teleskop, ALMA, kommer snart att få nya mottagare som har utvecklats och tillverkats på Chalmers. De ljusvåglängder som nu blir tillgängliga kan bland annat ge forskarna en större förståelse för hur stjärnor, planeter och galaxer föds. De extremt finkänsliga instrumenten ger också ytterligare möjligheter att leta efter vatten, i yttre rymden såväl som i vårt eget solsystem.

Cosmic fireball falling over ALMA/Receiver

Vart och ett av de 66 teleskopen vid ALMA har nu utrustats med mottagare från Chalmers. ​​​​​​​​​​​​​​​Foto: ESO, C. Malin/A. Pavolotsky.

Den 5 mars åker fem chalmersforskare till Anderna i Chile för att installera de nya mottagarna på Alma.

Matig info finns här i ett pressmess från Chalmers.

Supernova-koll med fältkikare…

Hans Hilderfors erinrar om att  Paul Finsler  hittade två kometer, 1924 samt 1937, med hjälp av sina ”binoculars”, alltså en vanlig fältkkikare.

På 1960-talet fann svensken Elis Dahlgren sin nova med samma optiska hjälpmedel.

9015828709406[1]

Fattar ni nu varför W-bloggsansvarige gärna håller koll på ett antal väl synliga röda superjättar, alla supernova-kandidater, med sin Clas Ohlson-kikare 12×50?

Observatoriemuseet återuppstår

Från Stockholm ryktas (= Ander Nyholm) att vår huvudkommun kommer att ta över Observatoriemuseet, som legat i malpåse ett antal år, och driva det tillsammans med Vetenskapenas hus.

Sker så, borde det inspirera lundensarna till tankar kring nyttjandet av gamla Obsis i Stadsparken.Som ett hem för ett vetenskapshistoriskt museum, passar Helgo Zettervalls klenod alldeles utmärkt.

WIMPs redan ute

Nu är det i stället SIMPs som gäller!

Lästips: pp 4-5, danska Weekendavisen nr 4 2018.

Bilder från Jaipur

Stort tack till Mikael Neumann, välkänd entertainer på våra breddgrader (och kompis), som varit i Indien tillsammans med hustrun Agneta. De besökte Jantar Mantar-observatoriet i Jaipur och sänder över några bilder från det unika bygget från 1700-talet med ett makalöst solur.

Historien om observatoriet och dess skapare Maharajan Sawai Jai Singh II – han lät bygga flera versioner –  berättas bl a här, på UNESCO:s världsarvslista.

IMG_7317 (1)

IMG_7314 (1)

IMG_7312

IMG_7308

IMG_7309

Mikaels fotografier får oss att ta ytterligare en funderare över hur vi själva ska agera för att få Tycho Brahe-minnena på Ven upplyfta till världsarv.

Nr 9 2017

11 februari, 2018

Världsrekord av New Horizons

Från och med nu kommer varje bild som sänds från New Horizons-sonden att bli historisk, eftersom det aldrig förr sänts över foton så långt bort från jorden. När sonden nyligen (= 5 dec 2017) sände över denna bild på stjärnhopen NGC 3532 (Wishing Well, Önskebrunnen) låg sonden på 40,9 astronomiska enheters avstånd – Voyager 1:s berömda Blue dot-bild på jorden för 27 år sen togs på 40,5 AE:s distans.

lor_0374787119_wcs_asinh_m3_to_50_nup_rhs[1]

​Bildkälla: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Några timmar senare fick New Horizons in ett par Kuiper-objektet, som omedelbart blev nytt världsrekord i grenen distansfoto, "personbästa" naturligtvis samtidigt.

Slide-1-e1518325402319[1]

Kuiper-objekten KBOs 2012 HZ84 (t v) and 2012 HE85. Bildkälla: Se ovan

Bilderna har dokumenterats av sondens kamerasystem kallat Long Range Reconnaissance Imager (LORRI).

1 AE = medelavståndet jorden-solen.

Eftersom det tar ca 8 minuter för ljuset från solen att nå oss, tar det cirka 8×40 minuter för signalerna från New Horizons att nå oss på jorden.

ALMA synar Betelgeuse

En ny mäktig rapport i Astronomy & Astrophysics, den femte i ordningen, baserad på ALMA-mätningar har publicerats. Fokus ligger på stjärnans rotation och omedelbara molykylära omgivning.

Den röda superjätten kommer förr eller senare att explodera som en supernova av sorterna Type II-P eller Type II-L.

P:et och L:et motsvarar olika ljuskurvor, om den dalande ljuskurvan efter maximum har en platå eller inte vilket i sin tur har med astrofysikaliska orsaker att göra.

Betelgeuse står fint till på vinterkvällarna i Orion, men det gör också en annan av mina kommande  supernovafavoriter, Rho i Cassiopeia, som jag följer då ioch då i min – fältkikare!

Det är en fascinerande tanke att dessa giganter är på väg att förlora fotfästet i tillvaron.

Exoplaneter i andra galaxer…

Är det verkligen möjligt att identifiera exoplaneter i andra galaxer, t ex med hjälp av kvarsarers mikrolinsning? Saken diskuteras här, en fri planet observerbar i en galax 3,8 miljarder ljusår bort…

Falcon Heavy-landningen

Elon Musk behöver inte reklam i W-bloggen, men vi måste erkänna att tekniken att "baklängeslanda" lyftraketer är helt enorm. Det finns flera amatörfilmer från senaste duolandningen, Lars Oleledt tipsar om denna på Youtube:

Harold Lower igen

Hans Hilderfors påpekar att amatörastronomen med egettillverkat Schmidt-teleskop Harold Lower (scrolla ner till  W-bloggen) är omtalad i slutet av denna matiga webb som fokuserar på ett antal framstående kartläggare av interstellära moln, kallade "The Cloud Hunters":

http://galaxymap.org/drupal/node/33

ESA fångade in Sydkoreas OS-område

Vår europeiska rymdorganisation ståtar med PR-bedriften att ha fotat OS-området i Sydkorea ovanifrån.

chi-stockholm-2022-olympics-20140117-001[1]