Nr 42 2018

18 juni, 2018

VM-extra från Ryssland:

ASTB-delegation på plats när Sverige vann

​ASTB:s store rorsman, förlåt ordförande, Peter Linde med dotter Amanda, är i Ryssland för att se Sveriges första match, den mot Sydkorea för några timmar sedan.  1-0 till de blågula. Och VM-äventyret fortsätter.

Under Moskva-besöket på vägen till Sydkorea-matchen hann dotter och far även besöka det berömda rymdfartsmuseet. Bilderna nedan därifrån:

20180616_181034

20180616_160225

20180616_154008 - kopia

Från fotbollsmatchen i Nizhny Novgorod där skåningen från Påarp, landslagskaptenen Andreas Granqvist, räddade nationens ära genom en kallt slagen straff, såg  det ut så här:

20180618_103507

20180617_203306

20180618_165830

Det som förenar fotboll med astronomi? Behöver jag säga att det finns inget mera sfäriskt än en fotboll!?! Och visst har astronomer och fysiker spelat fotboll. T ex Niels Bohr och hans bror.

Men inte bara det. Det finns dessutom en "fotbollsnebulosa", som ser ut så här:

Gemini Image Captures Elegant Beauty of Planetary Nebula Discovered by Amateur Astronomer

Bildkälla: Gemini Observatory/AURA. Fotot föreställer Kronberger 61, det jonisaerade skalet runt en blå centralstjärna som syns nästan i mitten av nebulosan. 

PS. Peter och Amandas äventyr kan följas på Peters facebook-sida. Gör det!

Nr 41 2018

16 juni, 2018

Polsk tv dokumenterar vår SSS-skulptur

Det kom ett trevligt mess från vår professor emeritus Gösta Gahm i Stockholm:

Under augusti månad 2018 kommer ett polskt tv-team att göra en film om Sweden Solar System, SSS. De planerar att besöka praktiskt taget alla modeller från söder till norr. Producenten Aldona Hartwinska kommer att ta med sin farfar, som alltid velat göra en resa genom rymden. Han var en gång testpilot i polska flygvapnet. 

images

- Jag träffade producenten i Torun i söndags. De har redan gjort en fin videosnutt om SSS. Hennes farfar var testpilot efter andra världskriget och transporterade militärflygplan från Moskva till Polen, berättar Gösta Gahm.

SSS är världens största skalenliga modell av solsystemet med Globen som normalen (solen).På TBO  tronar sedan i fjor den sydligaste utposten, och det ska bli intressant att se vad det polska teamet tycker om vår sofistikerade dvärgplanetskulptur som både lyser och talar.

2007OR10-300x226

 

Nytt från Chalmers:

Jetstråle från stjärndödande svart hål​

Astronomer som arbetar med ett projekt för att studera supernovor blev överraskade när det som först såg ut som en supernovaexplosion var i själva verket något annat: en stjärna som slets isär av ett supermassivt svart hål.

Under många år kunde forskarna kunde följa händelsen i Arp 299, ett par av kolliderande galaxer nästan 150 miljoner ljusår bort. Många teleskop observerade detta gemensamt, bland dem 25-metersteleskopet i Onsala, Sverige, som ingår i teleskopnätverket European VLBI Network (EVN).

Artist conception of a tidal disruption event (TDE) that happens when a star   passes fatally close to a supermassive black hole, which reacts by launching a relativistic jet.

Rymdkonstnärens uppfattning av fenomenet.

Denna sällsynta typ av stjärndöd kallas gravitationell sönderslitning (på engelska tidal disruption event, eller TDE). Det sker när den kraftfulla gravitationen hos ett supertungt svart hål sliter sönder en stjärna som kommit allt för nära den tunga bjässen.

Teoretiker har lanserat idén om att materia som rivs bort från den dödsdömda stjärnan under en tid bildar en roterande skiva runt det svarta hålet. Skivan alstrar både intensiv röntgenstrålning och synligt ljus, och från skivans mitt sänds jetstrålar av materia ut i hastigheter som närmar sig ljusets.

Nu har astronomer direkt avbildat en sådan jetstråle och sett hur den förändras över tid.

Arp299_V3-NRAO-movie[1]

Animerade radiobilder av Arp 299B. Klicka upp bilden så kommer den spektakulära animationen igång. Bildkälla: NRAO

Hela pressmesset återfinns här.

Tidigare Onsala-forskaren Eskil Varenius, numera knuten till Jodrell Bank, berättar i pressmesset ovan att  ett globalt nätverk av radioantenner som samarbetar är det enda sättet att i detalj se en sådan jetstråle och studera hur så avlägsna objekt utvecklas.
- Det är otroligt vad dessa teleskopnätverk kan åstadkomma. Detta är är ett solklart fall där internationellt samarbete uppnår en helhet större än summan av dess delar, säger han.

Framtida rymdteleskop

Tack till Lars Olefeldt som tipsar om en blogg som beskriver framtida rymdteleskop, de som följer på James Webb-teleskopet.

Vi ber att få återkomma, för här finns fantastiska projekt på gång.  

Tengborgs ungdomsstipendium utlyst

Från Astronomisk Ungdom inlöper detta mess:

Det har återigen blivit dags att nominera kandidater till årets Rosa Tengborg-stipendium! Ungdomsstipendiet, som vi delat ut sedan 2009, uppgår till 5000 kronor och tilldelas en ung astronomientusiast, amatörastronom, astronomistudent eller någon som på annat sätt är aktiv inom astronomi i Sverige. Gärna någon som gjort något nyskapande och häftigt, eller som har påverkat många i sin omgivning.

rosa_logga_500[1]

Känner du till någon ungdom i Sverige, som på något sätt är verksam inom astronomi, som skulle passa som årets stipendiat? Maila ditt förslag, innehållande en kort motivering, namn, ålder och kontaktuppgifter till kandidaten, till stipendium@astronomiska.se senast den sista augusti 2018. Stipendiet utdelas årligen i samband med Astronomins dag och natt, som i år inträffar den 29 september 2018.

Tidigare stipendiater finns listade här på stipendiets sida.

 

 

Nr 40 2018

13 juni, 2018

Det stormar på Mars

Arne Lindengard rapporterar om en jättestorm som drar fram på Mars:

Stormen täckte 10 juni en yta motsvarande 41 miljoner kvadratkilomneter (= Nordamerika + Ryssland).

För Opportunity är det nu natt dygnet om. Överlever maskinen när den blästras i stormens framfart? Kontakten har brutits och den 15 år gamla rovern har sannolikt gått ner i viloläge.

Opportunitys hemsida finns denna pedagogiska – men obs! tänkta –  bildsvit från i går 12.6 hur solen sakta slocknat:

8348_PIA22521-16[1]

Bildkälla: NASA/JPL-Caltech/TAMU​

NASA:s tidigare sajt om fenomenet, som inte saknar paralleller i den historiska utforskningen av vår grannplanet, återfinns här. 

Det har funnits tillfällen då Mars yta varit omöjlig att uppfatta från de stora teleskopen på jorden på grund av sandstormarnas framfart. De har lagt en slöja över planeten.

KLICKA upp bilden neda så ser du positionen för Opportunity:

21902_PIA22329_labeled-1600[1]

Denna så kallade "global map" visar hur den tilltagande stormen tedde sig 6 juni. Kartan baseras på kameran Mars Color Imager (MARCI) på NASA-sonden Mars Reconnaissance Orbiter spacecraft. Den blå pricken markerar positionen för Opportunity. Bildkälla: NASA/JPL-Caltech/MSSS

En presskonferens har utlysts kvällstid svensk tid 13 juni. Så vi återkommer med ett PS.

PS.

CNN har nyligen (= kvällstid 13.6) haft denna rapport.

Det påpekas att en fjärdedel av Mars yta är attackerad av sandstormarna.

Vecket avslöjar exoplaneten

Ny ESO-forskning, med hjälp av ALMA-maskineriet, visar på förekomsten av nybildade planeter i de protoplanetära skivorna -  de gas- och dammfyllda planetfabrikerna som omger unga stjärnor som HD 163296, en ung stjärna ungefär 330 ljusår från jorden i stjärnbilden Skytten/ Sagittarius.

Denna stjärna är cirka två gånger så massiv som solen men är bara fyra miljoner år gammal, drygt en tusendel av solens ålder.

Småskaliga rörelser i gasen  har avslöjat några av de yngsta planeterna i vår galax, tack vare högupplösta bilder från ALMA.

ALMA Discovers Trio of Infant Planets

ALMA har upptäckt övertygande bevis för att tre unga planeter går i bana runt den unga stjärnan HD 163296. Med hjälp av en ny metod har astronomer kunnat identifiera tre skilda störningar i den unga stjärnans gasfyllda skiva. Detta är det starkaste belägget hittills att där kretsar nybildade planeter, som också betraktas som de första planeterna som upptäckts med ALMA.

I bilden visas mätningarna från ALMA vid en enskild våglängd. Ett tydligt "veck" i materialet avslöjar otvetydigt att här finns en av planeterna. Bildkälla: ESO, ALMA (ESO/NAOJ/NRAO); Pinte et al.

Istället för att fokusera på stoftet inuti skivan, som tydluigt avbildats i tidigareb observationert med ALMA, har astronomer istället studerat utbredningen av kolmonoxidgas i skivan. CO-molekyler avger mycket distinkt ljus i millimetervåglängder som ALMA kan observera i detalj. Subtila förändringar i våglängden från detta ljus beror på dopplereffekten som avslöjar rörelser av gas i skivan.

CO-emissionens växlande våglängder indikerar att gasen interagerar med ett massivt objekt.

Hela ESO-rapporten här.