Hoppa till innehåll

Nr 40

  • av

Discokulans astronomiska betydelse

Tyvärr kan W-bloggen inte följa med på ASTB:s och hallänningarnas gemensamma Onsala-utflykt nästa söndag. Det hade annars varit extra kul att fråga ut Robert Cumming om discokulans astronomiska och pedagogiska möjligheter, under solförmörkelser, för att visa månens faser etc. Robert “et al:s” rapport finns här under den överraskande titeln Why every observatory needs a disco ball.

I rapporten hänvisas bland annat till denna Youtube-film:

Isabellas rapport från praoveckan

“Jag heter Isabella Pham Jagtboe och är 14 år. Jag går i årskurs 8 på Thymus skolan. Vecka 16 gjorde jag min prao på TBO. Jag har varit medlem i ASTB i 1 år. Under veckan fick jag vara med på måndags drop-in. Det var två besökare. Jag har fått prova att använda solteleskopet och har träffat barngrupperna. Vi var också på Vattenhallen och lyssnade på ett föredrag om rymden. “

Tack för det, Bella!

Foto: Peter Hemborg

Supernovajägare får Shaw-priset

Jesper Sollerman tipsar om att hans kollega Shrinivas R Kulkarni tilldelats det fina Shawpriset, med motiveringen:

“For his ground-breaking discoveries about millisecond pulsars, gamma-ray bursts, supernovae, and other variable or transient astronomical objects. His contributions to time-domain astronomy culminated in the conception, construction and leadership of the Palomar Transient Factory and its successor, the Zwicky Transient Facility, which have revolutionised our understanding of the time-variable optical sky.”

Alla fakta om den indiskfödde astronomen och hans insatser på Shawprisets hemsida.

Norrsken över Mount Wilson

Till och med över ikoniska Mount Wilson-observatoriet, Californien, Los Angeles, där så många svenska astronomer arbetat (K Lundmark, G Strömberg, B Lindblad) kunde norrsken observeras senast, rapporterar observatoriets facebook-sida:

Foto: Steve Padilla, solastronom på Mt Wilson Observatory

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.