IMG 9919smFör tredje gången träffades vår nya(ste) gruppering inom Tycho Brahe-sällskapet 20 oktober: "Historiska klubben" med ett dussin+ ASTB-medlemmar på plats gästade på kvällstid Astronomihuset i Lund. Alla förväntningar uppfylldes tack vare våra tre värdar: Eva Jurlander, institutionens bibliotekarie, och professorna Dainis Dravins och Lennart Lindegren.

 

De tre guidade oss bland idel historiska rariteter, och vi började kvällen vid Vilhelm Bissens förnämliga Tycho Brahe-byst från märkesåret 1901. Bronsbysten är en av två varianter, den andra, huggen i sten, står på Knutstorp.

 

Därefter blev det info om den klassiska meridiancirkeln, observatoriets äldre teleskop och klockor, och naturligtvis stannade vi upp vid det av Knut Lundmark beställda Vintergatspanoramat, som fortfarande är en av Lundaobsisets klenoder och ofta är efterfrågat av astronomiförfattare runt världen.

 

Teodeliten, som användes vid utarbetandet av "Struves meridianbåge" för fastställandet av jordpolernas avplattning på 1800-talets förra hälft, diskuterades - den är numera återgiven på ett svenskt frimärke - och efter den nödvändiga kaffe/kakapausen i Charlierrummet med diverse astrohistoriska godbitar framlagda, blev det ett avslutande besök i källaren där vi fick ta del av äldre datoriserande maskiner, Palomar Sky Atlas, rummet med utbytesskrifter från världens alla observatorier m m.

 

Vi höll på i drygt två timmar! Tiden gick fort.

 

Närvarande medlemmar i "klubben" fick var sitt ex av Knut Lundmarks häfte Astronomien i Lund 1667-1936, och i någon mån kunde vi från ASTB:s sida återgälda generositeten med lite godsaker från Malmö Chokladfabrik och ett bokmärke med Knut Lundmark som motiv, som sonen till Lundmark-entusiasten, kroaten Goran Ivanisevic låtit göra. Goran är klubbens hittills ende "korresponderande medlem".

 

Till biblioteket skänktes även ett handskrivet unikt och stort manus av Charlier själv, som Jorge de Sousa Pires hade med sig med hälsningar från Charliers barnbarnsbarn Dan Behring: En sann raritet om religion med adress Charliers barn, hans tre döttrar. Charlier retade på sin tid (sekelskiftet 1900) teologer och kyrkofolk med sin vetenskapliga syn på de höga religiösa tingen.

 

Alla ASTB-medlemmar är naturligtvis välkomna till denna lilla löst sammansatt astronomihistoriskt intresserade grupp, som ses minst en gång per termin. Kontakta undertecknad Ulf R, enklast via mailadressen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så får du specialinfo i fortsättningen. Nästa utflykt sker in på det nya året, då förmodligen Malmö stadsbiblioteks unika Tycho Brahe-samling kommer att stå på programmet.

 

Bilder från det lyckade arrangemanget:

 

{imageshow sl=59 sc=12 /}

 

URJ