- Uppgifter
Som vanligt medverkade sällskapet i barnlandet de två första dagarna av Malmöfestivalen. Det blev både regn och sol, men hundratals besökare som tyckte det var spännande att se solen och dessutom vara med i en tävling.
- Uppgifter
Liksom vid tidigare år medverkade sällskapet på Hamnfestivalen på Limhamn. Festivalen arrangerades 25 juli till 28 juli. Vi var på plats med informationsmaterial och våra två populära solteleskop. Första dagen var vädret besvärligt med sedan lättade det och besökarna strömmade till. Som vanligt blev det många "aha"-upplevelser vid anblicken av solen, solfläckarna och synliga massutkastningar i form av protuberanser.
- Uppgifter
Liksom vid tidigare år medverkar sällskapet på Hamnfestivalen på Limhamn, som nu kör igång igen. Festivalen arrangeras torsdag 25 juli till söndag 28 juli. De fyra dagarna kommer vara fyllda med massor av upplevelser, prova på aktiviteter, mat för alla smaker, mm. Sällskapets är på plats med våra solteleskop för att ge nya aha-upplevelser till allmänheten. Redan första dagen tittade många på solen och fick se ett solutbrott längs solranden.
- Uppgifter
Sällskapet medverkade på årets Hamnfestival i Limhamn 27-30 juli. Som vanligt ställde vi upp med våra två speciella solteleskop som ger oss möjlighet att visa upp spektakulära soleruptioner vid solens rand. Vädret varierade en del men det blev rikliga tillfällen för hundratals besökare att få en ny upplevelse genom att se solen på detta sätt. Se bilder från arrangemanget!
- Uppgifter
22-23 april invigdes så till slut Wisdome på Tekniska museet i Malmö. Wisdome är en modern digitaliserad form av planetarium, avsett för många sorters avancerade visualiseringar. Sällskapet var på plats och hjälpte till med att visa några av av museets vetenskapsinstallationer.
- Uppgifter
Äntligen var Malmöfesten tillbaka efter två år. Sällskapet bidrog som vanligt de två första dagarna på barndelen i Slottsparken. Vädret var utmärkt, mycket sol, om än i varmaste laget. Våra inslag bestod av solobservationer med våra två specialteleskop, en frågetävling för barn och den fantastiska astrovagnen, som visades upp för första gången.
- Uppgifter
Liksom vid tidigare år medverkade sällskapet på Hamnfestivalen på Limhamn, som nu körde igång igen efter pandemin, 28 till 31 juli. Vi var på plats med våra solteleskop för att ge nya aha-upplevelser till allmänheten. Sammanlagt fick närmare ett tusental tillfälle att titta på solen och kunde se solutbrott längs solranden. Många av våra medlemmar hjälpte till med arbetet att hålla igång visningarna, 6 timmar om dagen i fyra dagar.
- Uppgifter
En ljusglimt i pandemitider är möjligheten att ha säker kontakt via nätet. Sällskapet har hittills hållit fyra virtuella klubbkvällar baserade på videokonferensprogrammet Zoom. Senast nu i onsdags var 36 deltagare med för att bl a lyssna på den fantastiska historien om hur Per Ahlin gör sina årliga astronomiska kalendrar.
- Uppgifter
Sällskapet medverkade som vanligt som publikmagnet när astronomiska institutionen hade stor aktivitet på kulturnatten i Lund. Solen sken och kön var lång till våra teleskop. På kvällen bjöds det på planeter och andra spännande objekt.
- Uppgifter
Som vanligt medverkade sällskapet på årets Malmöfestival, på barnområdet. Och som vanligt gjorde vår astropedagog en lysande insats tillsammans med andra föreningsaktiva. Mängder av barn med föräldrar fick tillfälle att rymdknåpa och titta genom våra teleskop.
- Uppgifter
Hela fyra dagar medverkade sällskapet på Limhamns hamnfest. På den närliggande scenen uppträdde sambamusiker och dansare som vi bjöd in att titta på solen genom våra teleskop.
Vädret var varmt och huvudsakligen soligt - men solen själv var väldigt lugn. Det hindrade dock inte att många fick se solen i närbild för första gången.
- Uppgifter
I ett unikt samarbete med Folkets Bio – Panora i Malmö firade vi 50-årsjubileet av månlandningen. Under hela eftermiddagen 20 juli hade vi program med föredrag om månlandningen och rymdfartens framtid. Barnen kunde rymdpyssla, det blev ljud- och simuleringsuppvisningar i biosalong.
På kvällen förhandsvisades sedan Panora filmen "Apollo 11", rymdresan berättad med unikt filmmaterial.
- Uppgifter
13-14 april arrangerade sällskapet några unika musikkonserter i samarbete med gruppen Trio Nebula. Trio Nebula tonsätter egen musik med astronomiska kopplingar. Den första konserten var i astronomihuset i Lund och dagen därpå blev det två föreställningar, den ena riktad till barn, på Tycho Brahe-obser vatoriet i Oxie. Läs mer på www.tbobs.se!
- Uppgifter
Sällskapets medverkan på årets Malmöfestival är som vanligt mycket uppskattad bland barnen. Denna gång handlar det om rymdpyssel, t ex att själva bygga en egen rymdfarkost. Fantatisrikedomen flödar och barnen fixar allting själva, med intresser ade föräldrar som biträden...
- Uppgifter
På årets Malmöfestival var sällskapet son vanligt mycket involverat. Föreningarnas dag den 20 aug regnade visserligen bort men under följande vecka hade Peter Hemborg med duktiga medhjälpare stor show på barnfestivalen. Det blev rymdprat, planetarietillverkning och solobservationer. Massor av barnfamiljer var intresserade och även solen medverkade ganska bra...
- Uppgifter
För andra året i rad var sällskapet inbjudet till att ha ett informa-tionsbord under Lärardagarna i Lund 2013. Lärardagarna är en del av Lunds kommuns fortbildning av lärare på alla nivåer i kommunens skolor. Sällskapet stod i den imposanta hallen i Universitetshuset med ett informationsbord fyllt med skolinformation och vår egen astropedagog Peter Hemborg.
- Uppgifter
Leif Petersson var diskussionledare när Pub Brahe höll öppet igen. Leif har tidigare berättat för sällskapet i två föredrag om liv i universum och nu blev det möjlighet för de närvarande att diskutera och lägga fram egna teorier och åsikter.
- Uppgifter
Ännu ett unikt övergränsande kulturmöte blir det på vårt observatorium 16 oktober: Då visar vi en dvd-upptagning från 1988 av koreografen Rolf Hepps balett Aniara med hans då mycket unga dotter Louice i en av huvudrollerna. Baletten bygger på ett antal centrala dikter ur Harry Martinsons diktverk "Aniara - En revy om människan i tid och rum", som publicerades 1956.
- Uppgifter
Självaste Tycho besökte sällskapets Anders Nyholm när ASTB gjorde reklam för sin verksamhet under kulturnatten. Det var astronomiska institutionen som hade öppet hus och lockade till utställning, föreläsningar och teleskop-tittande. Intresset för sällskapets aktiviteter var också stort vilket bl a resulterade i många intresseanmälningar till nya "rymdungar".
- Uppgifter
Pub Brahe hade premiär i onsdags. Ett femtontal personer, däribland flera nyblivna medlemmar, hade hittat ut till observatoriet för att träffas under gemytliga former. Föreläsningssalen hade bytt skepnad och en liten bar hade inrättats. Kvällens attraktion var en astroquiz under ledning av Ulf R Johansson och Peter Linde.
Sida 1 av 2