Test

111120_gretaa_109_6sm

Världens troligen äldsta amatörastronom Greta Andersson fyllde nyligen 109 och uppvaktades av vårt sällskap. Vårt sekreterare Kjell Werner var på plats tillsammmans med Lena Werner och Anders Nyholm. De överlämnade hälsningar från sällskapet tillsammans med utvalda chokladpraliner.

 

 

 

 

 Sällskapets äldsta medlem, Greta Andersson, fyllde nyligen 108 år. Hon blev uppvaktad och gratulerad av styrelsen med en chokladask.


Sällskapets äldsta medlem, Greta Andersson har nyligen fyllt 107 år. Från ASTB uppvaktade Kjell Werner och Anders Nyholm. Kjell rapporterar:
Det blev en trevlig uppvaktning, med Greta nästan lika pigg och rolig som vid tidigare tillfällen. Den här gången hade personalen julpyntat rummet och bjöd på glögg och pepparkakor och Helsingborgs Dagblad hade meddelat öppet hus, så det kom ett antal bekanta på besök. Se även HD:s artikel.


Sällskapets medlem Tora Greve har nyligen haft vernissage på sin textilutställning med astronomitema. Ta chansen att se den, den pågår till den 3 okt. Adressen är Korsgatan 6, Malmö, bakom Polishuset vid Porslinsgatan. Öppettider fredagar kl. 14 –18, lördag/söndag kl. 12 – 16.

Meteoriten 17 jan 2009

 Meteoriten som den 17 januari gav upphov till ett kraftigt ljussken har nu hittats i Danmark. Det visar sig att den är av en ovanlig typ som inte hettats upp när den bildats och därmed utgör ett exempel på den ursprungliga materia som planeter bildats av. Se närmare artikel i Politiken. Den numera berömda filmen som återger fenomet finns här.

Anders Nyholm

 


Sällskapets aktive medlem i Örkelljunga, Mats Persson, arrangerade en föredragskväll i Örkelljunga på Utbildningscentrum. Föredragshållare var Anders Nyholm (bilden) och han talade på temat Örkelljunga med omgivande världsallt - Till universums ände utan att lämna byn.

 Sällskapets främste Tycho Brahe-expert visar sig också vara en framstående astrofotograf. Han har nu skickat in vidstående bild till TWAN-projektet.

Under astronomiåret är en av de världsomspännande aktiviteterna det sk TWAN projektet, uttytt The World At Night . Syftet är att genom estetiska astrobilder fånga jordiska och himmelska sevärdheter på samma bild.

Astronomiåret har nu börjat och vi noterar massmedias bevakning av de aktiviteter som arrangeras.

Greta Andersson uppvaktad på sin 106-årsdag

Sällskapets äldsta medlem, Greta Andersson, har verkligen blivit firad. Förutom artikel i HD hörde vi att Radio Malmöhus gjort besök med intervju hos Greta. Därvid sjöng man "Ja, må hon leva uti hundrade år", vilket ju kan tyckas vara något taktlöst...

 

ASTB i form av Anders Nyholm och Kjell Werner besökte Greta och fick höra henne berätta om sina upplevelser på ett verkligt underhållande sätt. Nu undrade hon om det inte snart var dags att betala medlemsavgiften igen till ASTB.