betelgeuze2Cassiopeiabloggen såg dagens ljus år 2010. Sedan dess har redaktören Ulf R Johansson hunnit med drygt 2000 ASTB-bloggar. Det är dags att summera de största händelserna under åren. Allra störst? Var det rentav när Betelgeuze ljus slocknade? Eller var det..., ja, vaddå? Ulf R väljer ut och kåserar om sina favoriter.

Mötet är sällskapets årsmöte med sedvanliga årsmötesförhandlingar. Vi får också rapporter om ett avancerat gymnasieprojekt och ett egentillverkat meteorövervakningssystem.

 Länken nedan kopplar direkt till historiedelen av ASTB:s OneDrive arkiv. 

Historia

Test av slideshow via sigplus

Test av video via iframe/video tags

 

neb2Till zoommötet den 25 feb har vi bjudit in doktorand Eric Andersson att berätta om skenande stjärnor. 

Stjärnor föds nästan alltid tillsammans och påverkar ibland varandra så att någon stjärna våldsamt kastas iväg. Sådana sk skenstjärnor har konsekvenser både för hur Vintergatan har utvecklats och för hur den ser ut idag. 

Vi får också höra senaste nytt om marssonder och annan rymdfart.

emmabrusVårsäsongens sista klubbmöte på nätet den 17 juni nådde ytterligare en nivå, denna gång hade vi nämligen inter­nationella deltagare. Således hölls hela mötet på engelska. Från England fick vi höra om live-sändning från Willingon Observatory och om hur Patrick Moore entusiasmerade en ung Peter Gill. Från den finska naturen berättade Emma Bruus för oss om det finska himmelsövervaknings­systemet Taivaanvahti.

LMK På höstens andra månadsmöte ligger fokus på observationell astronomi. Vi kommer bl a att få se några spännande amatör­astrobilder. Men huvudnumret denna gång är ingen föreläsare - utan det nya 60 cm teleskopet som just installerats på observatoriet i Lund. Hampus Nilsson ger bakgrunden och sedan blir det en förhandsvisning för sällskapet.

Plats: Lundmarksalen, Astronomihuset, Lund. Tid: 3 okt, kl 19.00.