IMG_5087- Ett ovanligt lyckat exempel på en "kulturkrock"! Det var omdömet om vår Aniara-kväll i tisdags, då vårt observatorium öppnades upp dels för en utställning av Rolf Hepps fascinerande Aniara-bilder, dels för filmvisning av Rolfs koreografi av en balett på Aniara-temat som spelades in på Lunds stadsteater i slutet av 1980-talet.

 

Det var ovanligt kändistätt denna kväll i vår nya fina möteslokal: Här trängdes Rolfs många balettelever med tv-kändisar som Bertil Svensson (som gjort både Sten Broman-program, Fråga Lund m m), operasångare (Carry Persson), konstnärer (Kristina Nilsson, Hanne Lundström), skådisar och regissörer (Arne Strömgren, Ragna Herbert m fl), kulturarbetare (Gunilla Söderbom Olsson), från balettvärlden Louice Hepp Cardell (i filmen den lilla flickan i slutscenen), Karin Hedbrant (hjälper ofta Eva Rydberg på Fredriksdalsteatern), Ann-Sofie Dehn-Rosengren från Balettshopen Svanskön i Malmö, fotografen Claes Rosengren, Bo Håkansson (pukist i Malmö SymfoniOrkester), Gunilla Svensson (designer) med flera MED FLERA - observatorielokalen var som ni förstår knökfull.

 

Extra kuligt: Det blev en kortintervju per telefon med en skogsvandrande Ralph Lundsten utanför Stockholm, tonsättaren Ralph som gjort balettens musik och som berättade att han höll på med sin 160:e cd-skiva! Kvällen inleddes med att vi fick höra Voyager-uppläsningen - vår dåvarande FN- ambassadör Anders Thunborg läste beledsagad av ljud från blåvalar - av Harry Martinsons dikt "På observatorium". Rolf Hepp intervjuades, sen blev det balettfilm, efteråt kommentarer och extrainsatta kortprogram (Rolf läste strof 44 ur Aniara, vi fick höra Hasse Alfredsons roliga Lindeman/Martinson/Blomdahl-sketch) - en verkligen lyckad kväll i kulturkrockarnas tecken.

 

För värdskapet och det tekniska denna kväll svarade Ulf R och Peter Linde, och ingen av de nya besökarna kände sig rädda för att återkomma till oss och "se på stjärnorna". Vår förening och vårt observatorium fungerar alltmera som en intressant mötespunkt för "kultur och natur".


Ulf R Johansson

 

Nedan några bilder från den lyckade kulturkrocken.

 


{imageshow sl=30 sc=12 /}