Hist.klubb1A

 

Historiska klubben avslutade ASTB/TBO-året med ett lördagsmöte (16.12) i all enkelhet på Tycho Brahe-observatoriet. Huvudinslaget utgjordes av Pia Sjöholms förnämliga föredragning av den avlägsne släktingen, kyrkoherden Emil Ahrents (1894-1982) arbeten med astronomiska ur, av vilket ett praktverk finns i Fjelie kyrka.

 

Hist.klubb2Vi fick veta mycket om Pias och familjen Ahrents liv och leverne, en inte alltid harmonisk berättelse, men också hur pietetsfull och skicklig Emil var som astronomisk “klockemagare”. På maildistans kunde Klas Hyltén-Cavallius berätta om hur Ahrent både beställde skruvar och muttrar till sina byggen via Clas Ohlson & Co i Insjön och dessutom tror vi oss veta att en särskilt viktig pryl, den som höll ihop klockans axel med visarna, till en början kunde bestå av hatten eller plastkapsylen i rött från en tub på tandkrämen Jod-Kaliklora.

Fjelieuret är en kopia av det astronomiska uret i Lunds domkyrka (som vi ju besökt “bakom kulisserna”). Emil servade uret i kyrkan så länge han kunde, sedan tog sonen Åke över plikten – varje nyårsafton ruggades uret. 

Emil gjorde även ett altarskåp till Flädie kyrka 1961 och innan dess även en triptyk till Bjällerups kyrka.
Förutom detta var han även författare, bokbindare och innehavare av den tungvrickande titeln “kyrkobokföringsinspektör”.

Vi fikade och avrundade den historiska lördagen med glad info om att den sedan 2015 försvunna/stulna Marsgloben från Lunds astronomiska instiution sannolikt återfunnits, vi fick veta lite om alla de litterära godsaker som vi fått från institutionens bibliotek till vårt eget TBO-bibliotek, att vi hoppas få besöka Tosterups slott framöver.

Historiska klubben har verkat sedan 2013 och genom åren har vi besökt det mesta värt att se i Skåne (och Köpenhamn, Runde tårn) vad gäller Tycho Brahe. “Klubben” är öppen för alla ASTB-medlemmar och ska enligt sina oskrivna stadgar ses max en gång per termin.

Ulf R Johansson

 

Hist.klubb3