Historiska klubben är en mycket löst sammansatt gruppering som instiftades 2013 med uppgift att odla vårt astronomihistoriska intresse. En sak Knut Lundmark, sällskapets grundare, vurmade för.

Tycho2

Det började med att Anders Nyholm visade hur Jakobsstegen fungerar i ”teori och praktik”. Sedan dess har vi besökt astronomiska institutionen i Lund och tagit del av de unika samlingarna där.

Vi har också besökt LUB för att granska bitar av det otroliga Knut Lundmark-materialet, vi har fått se och granska William Lengertz digraTycho Brahe-samling i Malmö stadsbiblioteks katakomber.

Dessutom  har vi fått specialvisning av Runde taarn i Köpenhamn bakom kulisserna, vi har besökt Torrlösa och funderat över var Sophie Brahes benknotor kan finnas i marken och vi har med Klas Hyltén-Cavallius som guide gått en kombo av historisk fysik- & astronomivandring i Lund.

Under coronan berättade Anders Nyholm om Leonardo da Vincis astronomi via zoom och Mirja Markkula om den finske 1900-talsastronomen Yrjö Väisälä.

Nu är Historiska klubben igång igen med fysiska utflykter och kanske, kanske blir det hösten -22 en utflykt till Tosterups slott utanför Ystad, där Tycho Brahe växte upp.  

– Uppslag saknas inte, lovar Ulf R Johansson som är sammankallande i gruppen.

Reserapporten med bilder från vandringen i Helsingborg återfinns i Cassiopeiabloggen nr 46.

Mer om sällskapets kulturastronomi.