När rymdsonden SMART-1 2004 gick in i bana kring månen visade den att Sverige kan genomföra expeditioner till yttre rymden. Då fick konstnären Mikael Genberg sin idé om att ställa ett rött hus på månens yta.

Emil Vinterhav, civilingenjör från LTH, nu chef vid Rymdbolagets avdelning för rymdfarkoster, berättade den 28 april om de spännande planerna.

Mötet hölls denna gång gemensamt  med Flygtekniska Föreningen i Malmö. Inbjuden var alltså Emil Vinterhav.  Emil har en bakgrund inom uppdragsplanering och system för kontroll av attityd och bana, och bland erfarenheterna finns driftsättandet av Odin, den äldsta svenska satelliten i drift. Under sin tid i rymdindustrin har Emil intresserat sig för udda och visionära projekt som t ex månhuset och elektriska solsegel.

 

Nu pågår arbetet med att genomföra projektet ”House on the Moon”, som ska ställa ett rött, typiskt svenskt hus med vita knutar på månen. En protoyp av själva huset är snart klar. Erik berörde varför man vill genomföra projeket och beskrev några av de problem man ställs inför när man vill genomföra uppdrag till och på månen och hur man tänker närma sig några av dem.

 

bild2

bild1

 

Vi fick höra om ett spännande, fantaieggande och provokativt projekt. Många skeptiska fick nog en tankeställare, inte minst med tanke på det enorma intresse som en sådan sak skulle skapa hos allmänheten. Kanske är det dags att på så vis få upp gemene mans intresse för rymden?