IMG 8894smDen 29 aug inledde vi med en satsning på amatörastronomi.  Förutom våra egna amatörastronomer medverkade Jan Sonnvik som byggt ett eget fjärrstyrt observatorium, Gustav Holmberg, som är avancerad variabelstjärneobservatör och Johan Warell, som berättade om SAAF och amatörastronomi.  En annan höjdpunkt blev en intervju med Rune Folgelquist, svensk amatörastronomis nestor.

 

En fullpackad mötessal på Tycho Brahe-observatoriet (ca 50 personer) lyssnade intresserat på ett tämligen späckat program om amatörastronomi.  Efter att ordföranden avrapporterat sommarens och förhöstens aktiviteter, icke minst de lyckade Perseidobservationerna, tog Peter Larsson vid och visade en del av sina senaste bilder.  Han visade bland annat slående exempel på vad som kan åstadkommas genom användande av lämpliga filter för att bekämpa stadsljuset.

 

Håkan Barregård spann vidare på temat om var i Skåne som natthimlen var som mörkast och berättade om sitt pågående observationsbygge i södra Skåne. Jan Sonnvik har byggt ett eget helt automatiserat observatorium i Skånes mörkaste område och berättade om det gått till. Han kunde också inför publiken koppla upp sig via nätyet och visa hur det såg ut.

 

Efter paus fick Johan Warell, ordförande i Svensk Amatörastronomisk Förening, ordet och berättade om SAAF:s historia och aktiviteter. Sedan var det dags för Ulf R Johansson att att telefonintervjua Rune Fogelquist, svensk amatörastronomis nestor. Tillsammand kommenterade de några av Runes fina bilder, både på observatoriebygge och på himlen, icke minst den berömda Arend-Roland-kometen.

 

Den lyckade kvällen avslutades med att Gustav Holmberg berättade entusiastiskt om både enkla och avancerade variabelstjärneobservationer.  

 

Bilderna nedan ger lite intryck från mötet.

 

 

{imageshow sl=43 sc=15 /}