eelt eso smHöstsäsongen är igång och på vårt första möte berättade Peter Linde om det europeiska extremt stora teleskopet (E-ELT). Blir det en ny revolution inom astronomin?  På mötet fick vi också fylliga rapporter om sommarens timade och höstens kommande aktiviteter. 

 

Höstens första möte inleddes med rapporter från sommarens många aktiviteter. Bland dem solvisning på Ribersborg, visning av meteorsvärmen Perseiderna och deltagande på Malmöfestivalens barnavdelning. Alla dessa var välbesökta och mycket reklam gjordes för vårt sällskap. Även höstens program är välfyllt med med planerade aktiviteter för alla våra medlemskategorier, barn, ungdom och vuxna.

 

Vi fick som vanligt höra de senaste astronomiska nyheterna och, mindre vanligt, en recension av den senaste Startrekfilmen. Kvällens huvudföredrag hölls av ordföranden Peter Linde som berättade om den nya generation av extremt stora teleskop som håller på att byggas och vad de kan förväntas åstadkomma i framtiden. Peter har tidigare medver kat i tekniska utredningar i form av modellering och simulering av teleskopet och dess kapacitet.

 

Olyckligtvis var teknikfelsnisse flitigt i farten denna kväll, vilket delvis störde föredraget. Därför är nu hela föredraget (inklusive videor) tillgängligt på Internet genom att klicka här. 

 

Några bilder från kvällen:

 

 

{imageshow sl=76 sc=20 /}