1059432-outer-space2

Finns det intelligenta varelser på andra planeter i universum? Vilka förutsättningar krävs för att intelligens, kommunikations-förmåga och tekniska civilisationer ska kunna uppstå? Det berättade David Dunér, professor  och forskare i kognitiv semiotik, om på vårt sammanträde den 1 dec. 

 

Kanske berodde det på ämnet, men uppslutningen till mötet var ovanligt stort, åtminstone ett 70-tal personer. Som vanligt innehöll första halvan av mötet av några mindre punkter. Ordförande Peter Linde påpekade att hösten hade varit en ovanligt intensiv period av verksamhet, nästan varje dag i vår aktivitetskalender var fylld. 

 

Månadens amatörastronomiska bild handlade om den nyligen förlidna "supermånen" där flera av medlemmarna hade försökt, med varierande framgång, att föreviga fenomenet. Som ju faktiskt inte är mycket mer spektakulärt än en vanlig fullmåne...

Ulf R Johansson inledde sin serie av korta Knut Lundmark glimtar, som  med anledning av det kommande 80-årsjubileet återkommer på följande möten. Från Tomas Diez fick vi senaste astronomiska nyheter na, med betoning på flera rymdutforskningssonders resultat.

 

IMG 9431aEfter en liten uppvärming med en trailer till filmen "Arrival", höll David Dunér sedan kvällens huvudföredrag om eventuell förekomst av utomjordisk intelligens, med tonvikt på de sista faktorerna i Frank Drakes berömda ekvation. Dessa  är ju både de mest spektakulära och spekulativa. Utvecklar livet alltid intelligens? Är en teknologisk civilisation en naturlig följd? Och hur länge varar en sådan civilisation? Några helt bestämda svar kunde inte David ge förstås - men det hindrade inte intressanta resonemang om hur en hypotetisk kommunikation skulle kunna åstadkommas. Stort problem dock att frigöra sig från våra jordiska begränsningar och erfarenheter.

 

Det intressanta föredraget ledde förstås till många frågor, varefter vi lyckades överraska föredragshållaren med en tackpresent kopplad till hans nyligen inskaffade färdigheter som jordisk jägare...

 

Några bilder från mötet:

 

 {imageshow sl=79 sc=12 /}