Sven Grahn: Esrange – Sveriges tredje rymdbas – mycket mer än raketer

Esrange logoSveriges rymdbas Esrange invigdes 1966 som en europeisk bas för att sända upp forskningsraketer. Sverige tog över basen 1972 och Rymdbolaget bildades för att sköta basen och hjälpa forskarna att använda basen. Men sedan dess har Esrange utvecklats till en bas för forskning med ballonger, styrning av och kommunikation med satelliter.
I ett arrangemang den28 april 2009 av Skånska Ingenjörsklubben i samverkan med Flygtekniska Föreningen och Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe, fick vi höra ett spännande föredrag av Sven Grahn, välkänd svensk profil inom rymdforskningen.

 

Esrange, som ligger drygt fyra mil öster om Kiruna, den kanske mest kända raketbasen i Sverige, är faktiskt Sveriges tredje raketbas. Den första, Nausta inom Robotförsöksplats Norrland i Vidsel, användes för en forskningsraket 1961. Den andra basen, Kronogård strax utanför Vidselfältet användes under perioden 1962-1984 för sjutton raketskott. Det finns en spikrak utvecklingslinje mellan Nausta, Kronogård och Esrange och mot framtiden. Kanske får vi se Richard Branson från Virgin Galactic starta rymdresor från Esrange någon gång efter 2011!

Skylark uppskjutningSven Grahn, expert på rymdfartshistoria, är senior advisor på deltid på Rymdbolaget i Solna, där han arbetat från 1975 till 2006 då han gick i pension som teknisk direktör. Sven har följt rymdfartens utveckling både i Sverige och utomlands och träffat de flesta av rymdens pionjärer.
Se även Sven Grahns hemsida www.svengrahn.pp.se.